Ramazanda açlığa alışan ve beslenme alışkanlığı değişen metabolizmanın bayramla birlikte yeni beslenme düzenine alışmakta güçlük çektiğine işaret eden uzmanlar, 'mideye aşırı yüklenmeyin, doğru beslenin' diye uyarıyor.

İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yavuz Baykal, Ramazan boyunca gündüz beslenme alışkanlığının yerini gece beslenmesine bıraktığını, midenin uzun süreli açlığa alıştığını, bayramın gelmesiyle de metabolizmanın adaptasyonu
sürecinde bazı sorunlar yaşanabildiğini söyledi. HAMURLU TATLILAR YERİNE SÜTLÜ TATLILAR
Prof. Dr. Baykal, "Ramazanın bitimiyle birlikte mideye aşırı yüklenme hazımsızlık, midede yanma hissi, şişkinlik, kusma, ishal, kabızlık ve reflü gibi pek çok şikayete neden olabilir" dedi. Bayramda tatlı tüketiminin arttığına işaret eden Prof. Dr. Baykal, "Bayram boyunca tatlı, çikolata tüketimine dikkat edilmeli. Çevrenin ısrarcı tutumundan ve aşırı yeme eğiliminden uzak kalıp hamurlu, şerbetli tatlılar yerine sütlü olanlar tercih edilmeli. Bayram boyunca günde bir porsiyondan fazla tüketmemeye özen gösterilmeli. Tatlı yerine çay, kahve veya meyve ikramı daha sağlıklı olacaktır. Özellikle tansiyon hastalarının içilecek çay ve kahveye karşı dikkatli olması gerekir" diye konuştu.

Bayramın ilk günlerinde ana ve ara öğünlerin atlanılmamasının vücudun eski düzenine dönmesi açısından önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Baykal, Ramazan boyunca kazanılan gece yemek yeme alışkanlığının da terk edilmesi gerektiğini belirtti. Prof. Dr. Baykal, bayramın özellikle belirli miktarda alkol alışkanlığı olup da Ramazan boyunca kullanmamış insanlar için de tehlikeli olabileceğini, bu nedenle alkol tüketiminin kesinlikle kontrollü olması gerektiğini ifade etti. ÇOCUKLAR İÇİN UYARILAR
Ramazanın özellikle çocukların heyecanla beklediği bir bayram olduğunu da kaydeden Prof. Dr. Baykal, aşırı şeker ve şekerli ürün tüketilmesinin dişler açısından sakıncalı olabileceğini, ayrıca mide ve barsak hassasiyetine sebep olabileceğini söyledi. Prof. Dr. Baykal, çocukların sadece şeker ve çikolata yerine, sütlü tatlı ve meyve yemelerinin sağlanması önerisinde bulundu. Ramazan boyunca alınan kiloların verilmesi için telaşa kapılmanın kişiyi kendisine zarar verecek uygulamalar yapmaya itebileceği uyarısında da bulunan Prof. Dr. Baykal, "Yaklaşık 30 günde aldığınız bu kiloları 3 günde veya 1 haftada vermeye çalışmayın. Hızlı kilo verdirici diyetlerinden uzak durun" dedi. Prof. Baykal, şeker hastalarının tatlı yerine meyve veya tuzlu ikramları, şekerli içecekler yerine ayran veya şekersiz içecekleri kabul
etmeleri ve çikolatadan kesinlikle uzak durmaları gerektiğini dile getirdi.

İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Fatih Beşışık da bayramla birlikte özellikle hassas yapıya sahip olanlarda yakınmaların ortaya çıkabileceğini belirterek, "Bayramda sıkça yapılan hatalar, mideye birden aşırı yüklenmek, abur cubura yönelmek ve tatlı tüketimini arttırmaktır" dedi.

Bayramda çok miktarda ve hızlı yemenin özellikle reflü gibi yakınmaların ortaya çıkışını kolaylaştırabileceğini belirten Prof. Dr. Beşışık, bu sorunu bulunanların az, sık ve yavaş yemeleri gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Beşışık diyabet, kalp ve hipertansiyon gibi sağlık problemleri bulunanların da diyet programlarını bozmamaları gerektiğini bildirdi. İLK GÜN BESLENMESİ
Beslenme uzmanı Emel Unutmaz ise bayramlarda psikolojik olarak yeme eğiliminin arttığına dikkati çekerek, Ramazandan çıkmanın verdiği yeme isteği ve ikramlara "hayır" diyememenin yapılan hataların başında geldiğini söyledi.
"İlk gün özellikle azar azar ve sık sık beslenmeye çalışılmalı. Kahvaltı kesinlikle atlanmamalı, gün içinde de birkaç küçük ara öğün yapılmalı" diyen Unutmaz, "Kahvaltıda kepekli ekmek, peynir, domates, salatalık, zeytin gibi kahvaltılıklar veya 1 bardak süt ve yulaf, buğday gevreği gibi hafif bir kahvaltı yapılmalı. Ara öğünde bir meyve
tüketilmeli, öğle sebze, akşam da ızgara tercih edilmeli" diye konuştu.

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 477
favori
like
share