Özellikle büyük kentlerde çalışan ailelerin çocukları, erken yaşlarda kreşin yolunu tutmak zorunda. Günlerinin büyük kısmını kreşlerde geçiren bu çocukların aileleri, onların dengeli ve sağlıklı beslenip beslenmediklerini merak ediyor. İşte çocuğunuzun kreşte de sağlıklı beslenmeyi sürdürebileceği birkaç öneri...

Neredeyse sabahın ilk ışıklarıyla uyanıp, tıpkı büyükleri gibi yola koyuluyorlar. Oysa henüz 2 ya da 3 yaşındalar ve doğru düzgünuyanamadan kreşin yolunu tutuyorlar... Büyük kent kreşçileri adını da verebileceğimiz bu çocukların çoğunun annesi ve babası çalışıyor. Dolayısıyla bundan sonraki yaşamları artık, önce kreşlerde, sonra yuvalarda, daha sonra da okullarda şekillenecek....

Onlarca seçenek içinde çocuğunuz için en iyisini seçtiniz. Onu 8-9 saat emanet edeceğiniz yer konusunda içiniz rahat. Sırada, sabahları erken kalkma sorununu halletmek kalıyor. Neyse ki küçük canavarlar erken kalkmaya daha müsait ve hafta sonlarında bile erkenden tepenizdeler.

Şimdi en önemli sorunu halletmek kaldı. O da nasıl beslenecek? Yardımsız yemek yiyebilecek mi? Dengeli ve sağlıklı beslenebilecek mi?

Çocuklarda beslenmeye bağlı hastalıkların çoğu, sağlıklı beslenme alışkanlıklarının yerleştirilmesinden kaynaklanıyor. Büyüme ve gelişme geriliğinden, diş hastalıklarına kadar pek çok problem, çocuğun yeterince dengeli ve sağlıklı beslenememesinden kaynaklanıyor.

Özellikle kreş çağı çocuklarında demir eksikliği anemisi en sık görülen problemlerden birisi. Sağlıklı büyüme ise, majör besin gruplarından değişik ve çeşitli yiyeceklerin tüketilmesi ilesağlanıyor.

Üstelik 2 yaşından sonra sağlıklı beslenme alışkanlıklarının oluşturulması; fiziksel ve zihinsel gelişimde etkili olduğu gibi, ileri yaşlarda; hiperlipidemi, diabet, bazı kanser türleri, obezite gibi kronik hastalıklardan korunmasında da oldukça önemli rol oynuyor.

KREŞTE NASIL SAĞLIKLI BESLENİLEBİLİR..?

Öncelikli olarak kreş yöneticisinden aylık menüleri isteyin. Çoğu kreş; kahvaltı, öğle yemeği ve ikindi kahvaltısı olmak üzere 3 öğün yiyecekservisi yapar. Menüde genellikle çocukların sevdiği yiyecekler bulunur ( Maalesef ülkemizde kreş ve okul yiyecek listeleri çok bilinçli hazırlanmamaktadır ) menünün bir kopyasını buzdolabınıza asın ve kahvaltı ve akşam yiyeceklerini, eksik yiyecek grubu ile tamamlayın.
En zor dönem ilk günlerdir. Yabancı ortam, kalabalık ve ilginin eve göre daha az olması nedeniyle yemek yemesi problemli olacaktır. Tüm bunları göz önüne alarak, mutlaka evde kahvaltı yaptırın. Yarım saat daha az uyuması onu çok etkilemez amaç olarak kreşe gittiğinde, tüm okul hayatı boyunca kahvaltı etmek istemeyecektir. Sabahın erken saatinde kapsamlı bir kahvaltı hazırlamanız zor olabilir ama, 1 bardak süt ve 1 dilim krem peynirli ekmek veya 1 kase cornflakes veya 1 bardak meyve suyu ile tost yemesi bile onun için yeterlidir. Kreşte arkadaşları ile yapacağı kahvaltı, ara öğün yerine geçecektir.
Her gün kreşte ne yediğini mutlaka sorun ve menü ile karşılaştırın. Bir süre sonra hangi yiyecekleri yediğini, hangisini sevip sevmediğini kolayca tesbit edebilirsiniz. Öğle yemeklerinde olan yiyeceklerin aynısını, akşam yemeğinde bulundurmayın.
Akşam yemeklerini ise kreşte yediği ve yemediği yemekleri göz önüne alarak hazırlayın. Çorbalar, pilav, makarna, püre gibi yemekler, çocukların sevdikleri ve kolay yedikleri yemeklerdir. Ancak sizin yaptıklarınızla kreştekiler arasında lezzet farkları varsa, ilk günlerde sizin yemeklerinizin tadını arayacaklardır.
Özellikle ilk günlerde eğitimcisiyle, neyi ne kadar yediğini mutlaka konuşun ve eksik kalan besin maddelerini evde tamamlamayçalışın. Çocuğunuz bazı yiyecekleri sevmeyebilir. Eğitimcisinden bu konuda yardım isteyin. Çocukları hangi besinin ne için gerekli olduğu konusunda bilgilendirmelerini sağlayın.

2-3 YAŞ ÇOCUĞU İÇİN BESİN MİKTARLARI

Tahıllar : Günlük 6 porsiyon. Posa ve kompleks karbonhidrat içeren tahıllar, aynı zamanda iyi bir B vitamini kaynağıdırlar.

1 porsiyon ölçüsü : 2/3 orta dilim ekmek, 1/3 kase pişmiş pilav veya makarna.

Meyve ve sebzeler : Günlük 5 porsiyon. Posa, vitamin C, vitamin A ve potasyum içerirler. Aynı zamanda antioksidan içeriği fazladır. Bu nedenle ileri yaşlarda kanser ve kalp hastalıkları riskini azaltırlar.

1 porsiyon ölçüsü : 1/3 kase pişmiş sebze – 1/2 bardak meyve suyu – 2/3 muz – orta boy elma.

Süt ve süt ürünleri : Günlük 2 porsiyon. Süt ve süt ürümleri iyi kalsiyum kaynaklarıdır. Diş ve kemik gelişimi için yeterli miktarlarda alınmalıdır. Aynı zamanda çocukların et ve türevlerini sevmediği düşünüldüğünde, iyi protein kaynağıdır.

Porsiyon ölçüleri : 2/3 bardak süt – 2/3 bardak yoğurt – 1 karper kadar peynir – 2/3 kase puding – 1 top dondurma.

Et ve et ürünleri : Günlük 2 porsiyon. Bu grup yiyecekler protein içerir. Bu grup et, tavuk , balık yanında kurubaklagiller, yumurtayı da içerir. Demir, çinko, bazı B vitaminleri açısından önemli kaynaktır.

Porsiyon ölçüsü : 1/5 yumurta – 1 köfte kadar et (küçük yumurta kadar) – 3/4 kase pişmiş kurubaklagil.

Yağlar ve tatlılar : Çocukların enerjisinin %30’u yağdan karşılanır. Özellikle çoklu doymamış yağ asidi içeriği yüksek olmalı ( margarinler ve tereyağ gibi doymuş yağlar tercih edilmemelidir ).

Tatlılar : Ana öğünlerde sınırlı miktarlarda yenilmelidir.

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 591
favori
like
share
SU-PERISI Tarih: 16.10.2007 00:56
paylaşımın için saol