ETKİLİ KONUŞMANIN PÜF NOKTALARI

Son güncelleme: 22.10.2007 18:21
  • ETKİLİ KONUŞMANIN PÜF NOKTALARI

    Geçmiş yıllarda da, eskilerin deyimiyle hitabet sanatı, insanları ikna etmenin en etkili yolu olarak gösterilir. Bu durum hale geçerli. Sadece hitabet sanatı ifadesinin yerini güzel ve etkili konuşma aldı. Peki, sıklıkla karşılaştığımız güzel ve etkili konuşma neden bu kadar önemli? Hangi kurallara uyarsak karşımızdaki insanı konuşmamızla etkileyebiliriz? İşte birkaç ipucu;

    -Konuşma yeteneğiniz kariyerinizi önemli oranda etkileme gücüne sahip. Başarılı olmak için konuşma yeteneğinin gelişmiş olması gerekiyor. Kimse konuşması düzgün ve etkili olamayan bir insanla iletişim haline geçmeyi istemez.

    -Konuşma yaparken en temel kural etkileyici ve konuya hakim olmak. Topluluk önünde konuşurken ve karşılıklı konuşma esnasında etkileyiciliğinizi konu hakkında bilginizle pekiştirirseniz istediğiniz etkiyi yaratabilirsiniz.

    -Bir de konuşmaya başlarken ortamı biraz olsun yumuşatmak lazım. Oscar Ödül Töreni'ni düşünün. Sahneye ödül vermek için çıkan konuşmacılar genellikle bir anekdotla giriş yaparlar. Siz de öyle yapın. Başınızdan konuyla ilgili geçen bir hikayeyi, ya da gün içinde karşılaştığınız bir durumu paylaşın. İnsanlar hazırlanmış metinden okunan konuşmaları sevmezler.

    -Eğer çok gerginseniz derin nefes alın. Ve konuşmanıza başlamadan önce bir parça çikolata ağzınıza atın. Hem gevşemiş olursunuz hem de gerginliğiniz yatışır.

    -Prezentasyon esnasında tek bir kişiye bakmayın. Konunun içeriğini anlatırken birinci maddede birine bakıyorsanız, diğerinde bir başka insana doğru anlatın. Böylelikle salondaki insanlarla güven temelli bir iletişim sağlamış olursunuz ve izleyicilerin hepsi konuşmaya dahil olur.

    -Görsellik de önemli. Mesajınızın daha kolay insanlara ulaşmasını sağlar. Ama sadece yardımcı bir faktör. Önemli olan ne konuşacağınız.

    -Son olarak, konuşma yapacağınız yere erkenden giderek ses sistemini kontrol edebilirsiniz. Nerede konuşma yapacağınızı görmek ve son kontrolleri yapmak konuşma esnasında problem yaşamanızı engeller.
#22.10.2007 18:21 0 0 0