Çok Zayıf Olmak Sorun Mu

Son güncelleme: 01.11.2007 23:17
  • Kilo almanın aslında kilo vermekten daha zor olduğunu biliyor musunuz? Şanslı kişiler sanılan, çok yedikleri halde kilo alamayan ya da iştahı olmayanlar bu durumdan şikayetçi. Suadiye Memorial Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Dyt. Oya Yüksek, "Kilo alamama sorunu" konusunda bilgi verdi.

    Çok zayıf olmak az besin tüketimine bağlıysa önemli bir sağlık sorunu olabilir. Günlük olarak düzensiz alınan öğünler, total olarak tüketilen yetersiz kalori miktarı vücudun normal işlevselliğini zamanla bozmaktadır. Günlük olarak gerekli olan enerji miktarı tamamlanamadığı zaman yorgunluk, konsantrasyon kaybı ve huzursuzluk gibi durumlar oluşabilir. Özellikle bağışıklık sisteminde zayıflama olacağı için infeksiyon hastalıklarına yakalanma riski yüksektir.



    İdeal Kilonuza Ulaşmak İçin...



    Bazı insanlar için kilo almak vermek kadar zor olabilir. Bu konudaki genel yaklaşım harcanandan daha çok enerji almaktır. Alınması gereken her yarım kg için harcanan enerjiden 3500 kalori daha fazla enerji almak gerekir. Kilo vermede nasıl sağlıklı bir yol izlemek gerekiyorsa ideal kiloya ulaşmada da aynı bakış açısına sahip olmak gerekir.





    Birkaç Öneri...



    · Günlük olarak her besin grubundan mutlaka tüketilmelidir.

    · Kalori miktarı yoğun olan besinler tercih edilmelidir. Örneğin; ara öğünlere sütlü bir tatlı veya kuru meyveler eklenebilir.

    · Ayrıca gün içinde fındık, badem ve ceviz tüketilebilir.

    · Gece öğününde meyveli müsli veya ballı-muzlu süt tüketilebilir.

    · Ana öğünlerde ise makarna ve pilav eklenebilir. Özellikle öğünlerde hem kalp sağlığı için hem de yağlar tokluk hissi yaratacağı için yağlı yiyecekler yerine karbonhidratları zengin tutmak önemlidir.

    · Sıvıların yemeklerden önce ve yemek sırasında alınması yerine başka zamanlara kaydırılabilir.

    · Mide hacmini hemen dolduracak posalı gıdalar ve soda gibi içecekler yemek sırasında daha az tüketilmelidir. Enerji bakımından meyve suları tercih edilebilir.



    İştahsızlık...



    İştah kaybının; hastalık, ağrı, yorgunluk, stres, depresyon, ilaç kullanımı gibi birçok nedeni vardır.

    Beyindeki iştah kontrol merkezi aç olunsa bile tokluk sinyalleri gönderebilir. Kendini iştahsız hissedenler aşağıda verilen önerileri uygulayabilirler:



    . Sık aralıklarla beslenmeye çalışın. Özellikle ara öğünlerde yüksek glisemik indeksli besinleri tercih edin. Böylece daha çabuk açlık hissederek yemek yeme isteğinizi artırabilirsiniz. Örneğin; kuru üzüm, muz, patates, beyaz ekmek, mısır gevrekleri, pirinç pilavı, tatlılar gibi

    . Sevdiğiniz ve yemekten zevk aldığınız besinleri sürekli yanınızda bulundurun.

    . Enerji içeriği yüksek fakat miktar olarak küçük olan besinleri tercih edebilirsiniz.( Fındık, badem ve ceviz gibi)

    . Yemeklerden önce yürüyüşe çıkabilirsiniz.

    . Farklı yerlerde ve evin farklı bölümlerinde yemek yemeyi tercih edin.

    . Yemek sırasında stres yaratan durumlardan ve konuşmalardan uzak durmaya çalışın.
#01.11.2007 09:24 0 0 0
  • çok şişman olmak gibi çok zayıf olmakta ayrı bir sorun
#01.11.2007 23:17 0 0 0