Romatizmadan şüphelendiğinizde muayeneyi ertelemeyin

Son güncelleme: 03.11.2007 19:00
  • Eklem hastalıklarında erken tanı sakatlığı önlüyor. Türkiye`de doktora 10 yıl geç giden hastaların olduğuna dikkat çeken uzmanlar, Her bel ağrısı çeken en az bir kere bir romatoloğa görünmeli çağrısında bulundu...

    Eklem hastalıklarında erken tanı sakatlığı önlüyor. Türkiye`de doktora 10 yıl geç giden hastaların olduğuna dikkat çeken uzmanlar, Her bel ağrısı çeken en az bir kere bir romatoloğa görünmeli çağrısında bulundu...

    Ağrı, hareket kısıtlılığı, şişlik ve şekil bozukluğuna yol açan romatizmal hastalıklar teşhiste geç kalındığında vücutta kalıcı sakatlıklara yol açıyor.

    Prof. Dr. Meral Çalgüneri genelde ağrıyı temsil eden omatizmal hastalıkların bundan çok öte olduğuna dikkat çekerek, Eklem ağrısı şişliğinden öte vücuttaki tüm sistem etkileniyor. Örneğin kalp, akciğer, mide ve bağırsak sistemi, böbrek ve sinir sistemi hastalıkları şeklinde de ortaya çıkabiliyor diye konuştu.

    500 romatizma uzmanının bir araya geldiği Romatoloji 2007 Kongresi Fethiye`de düzenlendi. Kongre Başkanı Prof. Dr. Çalgüneri, hekime 5-10 yıl geç giden hastalar olduğunu belirterek, Hastalar ağrı, şişlik, hareket güçlüğü gibi belirtileri ciddiye almıyor. Bu yüzden de hekime geç gidiyorlar. Oysa bazı romatizma tiplerinde de ağrı sinsi bir ağrı olabilir dedi...

    Bel ağrısıyla ortaya çıkan omurga romatizmalarında erken teşhisin kalıcı sakatlıkları önlediğini söyleyen Prof. Dr. Sedat Kiraz da, Ankilozan spondilitin hastalığında erken tanıda iyi bir ilaç tedavisiyle birtakım kalıcı sakatlıkların ortaya çıkmasını engelleyebiliyoruz.

    Yoksa Ahmet Mete Işıkara durumuna gelmiş bir hastada bir takım kaybedilmiş fonksiyonları geri almak oldukça zor. Bildiğimiz, kullandığımız klasik ilaçların dışında ankilozan spondilitte özellikle hastanın kendisinin yapacağı ev egzersizleri ya da kısa süreli egzersiz programları, grup terapilerinin de oldukça yararlı olduğunu biliyoruz diye konuştu...


    Her bel ağrısının omurga romatizması anlamına gelmediğini anlatan Kiraz, ancak uzun süreli bel ağrılarının önemsenmesi gerektiğini anlattı. Hekimlerin gereğinden fazla MR ve tomografi talep ettiğini savunan Kiraz, İstanbul`da MR aleti sayısı tüm Fransa`dakinden daha fazla dedi.

    Prof. Dr. İhsan Ertenli de, Türkiye`de her 200 kişiden birinde halk arasında eklem hastalığı olarak bilinen `Romatoid Artrit` hastalığının yaşandığını söyledi. Vücudun bağışıklık sisteminin yaptığı romatizmalara `iltihaplı romatizmalar` adı verildiğinin altını çizen Prof. Dr. Ertenli, Romatoid Artrit el ve ayağın küçük eklemleri başta olmak üzere, eller, dizler ve dirsekler gibi orta boy eklemleri de tutabilen bir hastalık çeşididir. Sabah kalktığında elde tutukluk olur diye konuştu.

    Kavanozu parmağınızla
    değil, elinizle açın

    Romatoid Artrit hastalığının kesin tedavisi olmadığına dikkat çeken Prof. Dr. İhsan Ertenli, deformiteleri önlemek için bazı pratik önlemler sıraladı:

    - İş yaparken küçük eklemlerden çok büyük eklemlerinizi kullanmaya dikkat edin. Örneğin kapı açarken elinizle değil kolunuzla itin ya da kavanoz açarken parmaklarınızla değil elinizle açın.

    - Yükü tek bir eklem yerine birden fazla ekleme dağıtmaya çalışın. Örneğin bir kitabı kaldırırken bir değil iki elinizle tutup kaldırın.

    - Eklemlerinizi en doğal pozisyonunda kullanmaya çalışın. Aşırı bükme ve zorlanmalardan kaçının. Bazı hastalarda deformiteleri düzeltmek, ağrıyı azaltmak ya da eklemleri kullanabilir duruma getirmek için cerrahi gerekebilir.


#03.11.2007 15:34 0 0 0
  • Tesekkurler su-perisi bilgilendirici paylasimina;)
#03.11.2007 19:00 0 0 0