Sütlü Börek (5 Kişilik)

Son güncelleme: 06.11.2007 16:57
  • Sütlü Börek (5 Kişilik)

    Malzemeler:
    Yarım demet pazı
    Yarım kahve fincanı sıvıyağ (pazıları kavurmak için)
    1 adet iri soğan
    2 adet yufka
    3/4 çay bardağı sıvıyağ
    Bir buçuk su bardağı süt Tuz



    HAZIRLANIŞI :
    Öncelikle pazıları ayıklayıp iyice yıkayalım. İki avucumuzda pazı yapraklarını iyice sıkarak suyunu süzdürelim. Ardından tel süzgece koyup fazla suyu süzdürelim. Yarım kahve fincanı sıvıyağda önce pazıların saplı kısımlarını ve doğranmış soğanı 3-4 dakika kavuralım.
    Ardından pazıların yapraklı kısımlarını ilave edip kavuralım. Ateşten almadan 1 dakika önce tuzunu ayarlayalım ve soğumaya bırakalım. Yufkayı serelim; üzerine sıvıyağ sürelini. Yufkayı köşeli küçük bir tepsiye alalım. Yufkanın karşılıklı kenarlarını, kat yerlerine de sıvıyağ sürerek, bohça gibi kapatalım, ikinci yufkayı da aynı şekilde yağlayarak aynı tepsiye alalım.
    1-Bohça şeklinde katlanmış ve üst üste serdiğimiz 2 yufkayı, 230 derece fırında, yufkaların altı üstü kızarana dek pişirelim.
    2-Fırından alır almaz soğuk sütü yufkaların üzerine gezdirelim. Söndürülmüş ama sıcaklığını henüz kaybetmemiş fırında 5 dakika kadar bekletip, yufkaların sütü emmesini sağlayalım.
    3-Fırından çıkarıp, yumuşamış yufkaların bir kenarına pazılı içi yayalım ve rulo yaparak saralım. Dilimleyerek servis yapalım.
#05.11.2007 16:31 0 0 0
  • Sebzeli Gözleme

    Malzemeler:
    5-6 Adet Sivri Biber
    5 Adet Hazır Yufka
    1 Adet Orta Boy Domates
    4-5 Adet Taze Soğan
    5 Çorba Kaşığı Çökelek veye Ezilmiş Beyaz Peynir
    1 Demet Maydanoz
    5 Çorba Kaşığı Sıvı Yağ
    Tuz , Kırmızı Biber
    Tereyağı veya Margarin



    HAZIRLANIŞI :
    Sivri biberlerin çekirdeklerini yataklarından çıkartalım.Sivri biberleri ve taze soğanları incecik doğrayalım.Tavaya sıvı yağı alıp biberleri ve ince ince doğranmış taze soğanları ilave ederek yumuşayıncaya kadar 3-4 dk kavuralım.Biberler ve soğanlar yumuşadığında,tavla zarı iriliğinde doğranmış domatesleri de tencereye ilave edelim.3 dk daha kavurduktan sonra ateşten alalım.
    İçine çökeleği,ince kıyılmış maydanozu,tuzu ve kırmızı biberi ilave ederek harmanlayalım.Yufkaların ortasına sebzeli harçtan eşit miktarlarda yayalım.Her yufkanın karşılıklı 4 kenarını bohça kapatır gibi kapatalım.
    Teflon tavayı hafifçe yağlayalım.Gözlemeleri arkalı önlü pişirelim.Tavadan aldığımız gözlemelerin üzerine arzu edersek tereyağı ile yağlayalım.Dörde keserek veya bütün halinde servis yapalım.
#05.11.2007 16:32 0 0 0
  • Soğanlı Pide

    Malzemeler:
    Hamur Malzemesi:
    6 Su Bardağı Un
    1 Su Bardağı Süt
    1 Yumurta Sarısı
    1 Çorba Kaşığı Kuru Maya
    1 Tatlı Kaşığı Tozşeker
    1/2 Çay Kaşığı Tuz
    İç Malzemesi:
    1 kg Soğan
    1.5 Çay Bardağı Sıvıyağ
    1/2 Su Bardağı Su
    300 gr.Beyaz Peynir
    1 Demet Dereotu
    1 Demet Maydanoz
    Karabiber , Tuz



    HAZIRLANIŞI :
    Çukur bir kaba unu boşaltın.Kuru mayayı bir bardak ılık süt içinde,tozşekerle birlikte karıştırarak eritin.Mayalı sütü una ilave ederek yoğurun.Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar ara ara su ilave edip yoğurmaya devam edin.Hamurun üzerini örterek 20 dk dinlendirin.
    Soğanları temizleyip küp şeklinde doğrayın.Bir tencerede yarım su bardağı su ile soğanlar suyunu çekene kadar pişirin.Sıvıyağı ilave ederek biraz kavurun.Ocaktan indirip soğumaya bırakın.
    Maydanoz ve dereotunu ince ince kıyın.Beyaz peyniri ufalayın.Yeşillikleri ve peyniri kavrulmuş soğanla karıştırın.Tuz,biber ekip harcı hazırlayın.Kabaran hamuru tekrar yoğurun.Yarısını yağlanmış tepsiye yayın.Üzerine hamurun diğer yarısını döşeyin.Harcın üzerini iyice örtüp sivri uçlu bir bıçakla dilimleyin.Dilimlerin üzerine bıçak yardımıyla şekil verin.Pideyi tekrar 20 dk dinlendirin.
    Üzerine yumurta sarısı sürerek 200 derecede ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
#05.11.2007 16:32 0 0 0
  • Beşamel Soslu Ispanak Böreği (8 Kişilik)

    Malzemeler:
    2 tane yufka
    1/2 kilo ıspanak
    1 büyük soğan
    Yeteri kadar tuz, karabiber
    2 su bardağı süt
    1 su bardağı kaşar peyniri
    1 tane yumurta
    Sosunun malzemesi
    2 su bardağı süt
    2 yemek kaşığı un
    1 su bardağı peynir
    1 yumurta



    HAZIRLANIŞI :
    Ispanakları ayıklayıp yıkayın ve süzgeçte suyunu iyice süzün, piyazlık olarak doğradığınız soğanla karıştırarak içine karabiber koyun.
    Daha sonra yufkaları açarak dörde bölün. Yufkaların üzerine ıspanak koymadan önce bir yemek kaşığı sıvı yağ ile yağlayın. Ardından içine ıspanak serperek geniş tarafından sarın ve gül böreği gibi kıvırarak tepsiye dizin.
    Sosunun hazırlanışı:
    2 kaşık unu 1 kaşık margarinle hafif kavurun, sütü azar azar ilave ederek muhallebi kıvamına gelince ocaktan alın.
    Hafif soğuyunca içine yumurta kırarak iyice karıştırın. Böreklerin üzerine eşit olarak koyup, peynir serpin. 200 derecede 25 dakika pişirin. Sıcak olarak ikram edin.
#05.11.2007 16:33 0 0 0
  • paylasim icin tesekkurler Arzu
#06.11.2007 09:43 0 0 0
  • emegine saglık
#06.11.2007 16:57 0 0 0