Takva Almanyada Gösterime Giriyor

Son güncelleme: 22.02.2008 20:21
  • noimage

    Hamburg Abaton sinemasında Almanya galası yapılan Takva adlı sinema film, izleyicilerin büyük beğenisini topladı.


    Hamburg, Abaton sinemasında kapalı gişe gösterilen film, Türkiye'de 400 binden fazla izleyiciyi sinema gişelerine çekmişti. 15 Kasım'da Almanya'nın çeşitli şehirlerindeki 40 sinemada gösterime girecek olan film, şimdiye kadar katıldığı festivallerden 20'den fazla ödülle döndü.

    Aynı zamanda Türkiye'yinin en iyi yabancı filmi oscar adayı seçilen takva, Antalya Film Festivalin'de ise dokuz farklı ödüle layık görüldü. İstanbul'da yaşayan inançlı ve saf bir Müslüman'ın, modern yaşamla çelişkilerini anlatan Takva'nın bir dakikası bile sıkıcı değil. Bir buçuk saatlik filmde, özellikle başroldeki Muharrem'i canlandıran Erkan Can, harikulade bir oyunculuk sergiliyor.

    SAKIN KAÇIRMAYIN

    Filmin kahramanı Muharrem'in mütevazi yaşamı, şeyhinin kendisine, tarikatın sahip olduğu binaların kirasını toplama görevi vermesyle alt üst olur. Geleneklerine ve dinine bağlı Muharrem, bastırdığı cinsel arzuları ve üstlendiği sorumluluğun altından kalkamaz ve yaşamı alt üst olur. Filmde Muharremi canlandıran Erkan Can olduğu kadar ona eşlik eden Güven Kıraç da, başarılı performansıyla dikkat çekiyor.

    Takva 'Yeni Sinemacılar' olarak anılan sinema sanatçıları grubunun çektiği 10 film. Küçük insanların hikayesini anlatmayı amaçlayan yeni sinemacıların en önemli simalarından biri ise Takva'nın senaryo yazarı Önder Çakar. İlk uzun metrajlı sinema filmiyle büyük bir başarı yakalayan yönetmen Özer Kızıltan da yine Çakar gibi, Yeni Sinemacılar'ın kurucuları arasında sayılıyor.

    İZLEYİCİNİN SORULARINI YANITLADILAR

    Hamburg'daki gala akşamına Takva'nın yönetmeni Özer Kızıltan dışında ekibinin hemen hemen tamamı katıldı. İstanbul'da dizi çektiği için Hamburg'a gelemeyen Takva'nın yönetmeni olmasa da bir diğer yönetmen Abaton sinemasını dolduran izleyicilerin ilgi odağı haline geldi. Takva'nın prodüktörü sıfatıyla galaya katılan yönetmen Fatih Akın, film hakkında izleyicilere bilgi verdi. Filmin senaryo yazarı Önder Çakar ve oyuncuları ise, filmden sonra izleyicilerle sohbet ederek, yöneltilen soruları yanıtladılar.

    Çakar, bir soru üzerine, Takva'nın herhangi bir tarikatı eleştimek veya övmek amacı gütmediği için, filmde dört farklı tarikatdan alıntılarak yapılarak hayali bir tarikat yaratıldığını dile getirdi. Türkiye'deki çeşitli sağ ve sol çevrelerden olumlu eleştiriler topladıklarını bildiren Çakar, Takva'yı çekerken çeşitli din adamlarının bilgisne başvurduklarını dile getirdi.

    Türkiye'de büyük ilgi uyandıran sinema filmi Takva, dün Hamburg'da yapılan galayla Almanya'daki izleyicileriyle buluştu. 15 Kasım'dan itaren Almanya'daki 40 sinemada gösterime girecek olan film, Türkiye'de 400 binden fazla izleyici topladı. Hamburg Abaton sinemasındaki galaya, filmi çeken ekibin yanı sıra, Takva'nın prodüktörlüğünü yapan yönetmen Fatih Akın da katıldı. İnançlı bir Müslümanın modern dünya ile çelişkilerini anlatan Takva, Almanya'daki ilk gösteriminde izleyiciden tam not aldı.
#08.11.2007 10:49 0 0 0
  • Hamburg'dan $öLe BieLefeld'e dogru gelsede bizde Bayram etsek :D
#09.11.2007 21:32 0 0 0
  • PaYLa$ım İçin T$K..
#19.01.2008 18:03 0 0 0
  • Dortmunda dogru Gelsin
#22.02.2008 20:21 0 0 0