Elektrik faturasını düşürme yolları

Son güncelleme: 11.11.2007 11:04
  • Günlük hayatta aydınlatmada ve elektrikli ev aletlerini kullanırken dikkat edilecek birkaç küçük ayrıntı elektrik enerjisini daha ekonomik kullanmamızı sağlıyor.

    Aydınlatmada Enerji Tasarrufu:

    * Bir akkor lamba, kompakt fluoresan lamba ile değiştirildiğinde yüzde 80'e kadar aydınlatma maliyeti azalır.
    * Gün ışığından olabildiğince faydalanılmalı. Odalar gün ışığını daha iyi kullanacak şekilde düzenlenmeli.
    *Dış kapı ışıldakları halojen lambalarla değiştirilebilir. 50-90 watt'lık bir halojen lamba, iki kat fazla watt'lı standart bir reflektör lamba ile aynı ışığı verir.
    *Periyodik bakımı iyi yapılmayan lamba üzerinde biriken tozlar ışık miktarını azaltır.
    * Duvarlar ve tavanlar açık renkli boya ile boyamak, mobilyaları mümkün olduğunca açık renkli seçmek daha aydınlık bir mekan yaratır.
    * Lamba ışık çıktısını verimli biçimde kullanın.
    *Fazla ışığa ihtiyaç duyulan yerlerde çok sayıda düşük güçlü lamba yerine yüksek güçlü tek bir lamba kullanın.
    * Dekoratif lambalar ışığı istemediğiniz yönlere gönderir. Bunun yerine kullanılabilecek açık renk, şeffaf gölgelikli abajurlar ışığı daha iyi geçirir ve daha aydınlık yapar.
    *Zamanlayıcılar, fotoseller ya da yaklaşım sensörleri ile aydınlatmayı kontrol edebilirsiniz.

    Elektrikli ev aletlerinde enerji tasarrufu
    Buzdolabı: Düzenli olarak bakımı yapılmalı. Buzdolabının etrafını toz ve hava sirkülasyonunu etkileyici diğer maddelerden ve ısı kaynaklarından uzak tutulmalı.
    Klimalar: İhtiyaçtan çok büyük bir klima, enerji kaybına sebep olur. Cam filmleri, pencere ve duvar tenteleri gibi pasif soğutma yöntemleri klimanın yükünü azaltır.
    Ocak ve fırınlar: Evde birkaç tane fırın varsa küçük olan fırın tercih edilmeli. Çok gerekli değilse ön ısıtma yapılmamalı. Mikro dalga fırınlar geleneksel fırınlara göre yüzde 66 daha az elektrik harcarlar.
    Çamaşır makineleri: Ilık suyla yıkanmalı ve soğuk su ile durulama yapılmalı. Önden yüklemeli makinalar, üstten yüklemeli makinalara göre daha az enerji tüketirler.
    Bulaşık makineleri: Makine yerleştirilirken çevresinde en az 5 cm boşluk bırakılarak yerleştirilmeli; böylece sıcak havanın kolay dağılması sağlanır. Yazın ısı ve nemi azaltmak için sabah ve akşam saatlerinde yıkama yapılmalı. Yıkama için 55 derece su sıcaklığı yeterlidir.
#10.11.2007 10:52 0 0 0
  • elektrik tasarrufu için uymamız gereken kurallar saol sindy
#11.11.2007 11:04 0 0 0