Afyonkarahisardaki Kaplıcalar ve Termal Tesisler

Son güncelleme: 16.12.2007 13:16
  • Hiç bir ile nasip olmayacak derecede çok ve çeşitli sıcak su ve çeşitli termal kaynaklar Afyon'da mevcut. Yıllardır sadece Afyon' lulara ve bilenlere şifa dağıtan termal kaynaklarımız Turizm Bakanlığının 4 mevsim Turizm projesi çerçevesinde tüm Türkiye'ye dünyaya sesini duyurmaya başladı. Son yıllarda özel sektörün getirdiği dinamizm ve kalite tüm sektörlere yansıdı.üst üste gelen projeler ve otellerle birlikte yatak sayısı hızla arttı. Romatizmadan eklem bozukluklarına, kadın hastalıklarından çocuk felcine, solunum yolları hastalıklarından, şişmanlığa, nevrotik bozukluklardan , kalp rahatsızlıklarına kadar geniş tedavi portföyüne sahip olan Afyon Kaplıca ve içmelerinin yanı sıra Afyon Kocatepe Üniversitesi Hastanesi ve İkbal Termal Otel' in girişimleriyle ilimize kazandırılan sporcu kamp ve rehabilite tesisleri Avrupa'daki bir çok benzerini geride bırakacak nitelikte. Hastalıkları tedavi etmesinin yanında şehir hayatında uzak , ancak uygarlığın getirdiği nimetlerden de nasibini alarak alternatif arayanlarında tercihi Afyon termallerinden birisi olacaktır.

    GAZLIGÖL TERMAL TESİSLERİ

    Afyon-Eskişehir yolu, 20. km'de. Afyon Belediyesi ve özel işletmeler tarafından işletilen otel, motel, pansiyon gibi konaklama tesislerinde uygun ücretle kalınabilir. Bir çok rahatsızlığa, bilhassa böbrek taşı, romatizma gibi rahatsızlıklara Gazlıgöl Hamamlarının ve buradan çıkan maden suyunun iyi geldiği belirtiliyor. Ulaşım imkanı, her 15 dakikada bir Afyon Merkezden, Gazlıgöl'e minibüs ve otobüsler kalkıyor.
    Şifa Özellikleri: Gazlıgöl kaplıcasından, içme ve banyo tedavileri için faydalanılmaktadır. Suyun bulunduğu kapalı ortamlarda meydana gelen nemli ve buharlı havanın solunumu da tedavi edici bir etki göstermektedir. Genel olarak romatizmal hastalıklar ve dolaşım sistemi sendromları rahatsızlıkları adı altında; karaciğer, safra kesesi, mide ve bağırsakların spastik ağrılı sendromları, nevralji, nevrit, artroz, saboreik deri hastalıkları ve kadın hastalıkları tedavisinde faydalı olduğu gözlenmiştir. İçme tedavisi kürler şeklinde yapılır. Yapısında bulunan karbondioksitin periferik dolaşımı genişletici ve kan dolaşımını düzenleyici etkisi bulunduğundan içilmesi tavsiye edilmektedir. Solunum yoluyla kalbin çalışma kapasitesine, ritmine, atım hacmine etkileri, koroner damarları genişletici ve arteriel tansiyon düşürücü tesirleri olduğu gibi solunum yollarını rahatlatıcı etkileri de bulunmaktadır. Ayrıca, metabolizma hastalıklarında da bir taraftan sıcağın etkisi ile, özellikle buğu banyolarında terleme ve yıkım faaliyeti hızlandırılırken, diğer taraftan içmece kürleriyle metabolik faaliyet zincirinde önemli rolü olan organların çalışmasını düzenlenmektedir. Gazlıgöl kaplıcasında vücudun ihtiyaç duyduğu kombine bir tedavi ve dinlenme imkânı rahat bir şekilde sağlanabilmektedir.

    ÖMER ve GECEK TERMAL TESİSLERİ

    Ömer Termal Tesisleri, Afyon-Kütahya yolu 17.km'de, Gecek Termal Tesisleri ise 22.km.'dedir. Tesisler özel teşebbüs tarafından işletilmekte olup, konaklama imkanı da mevcuttur. Türk hamamının yanısıra bu tesislerde olimpik yüzme havuzları da erkek ve bayanlara hizmet veriyor. Yüksek dereceli suları ile şifa olmaya devam etmekte olan Ömer ve Gecek hamamlarına ulaşım Afyon Merkez'den 30 dakikada bir minibüs kalkmaktadır.

    Şifa Özellikleri: Banyo tedavisi ile romatizmal rahatsızlıklar, nevralji, nevrit, polinevrit tedavilerinde, ortopedik müdahale geçirenlerin fiziksel rehabilitasyonunda, metabolizma ve kadın hastalıklarında faydası gözlenmiştir. Ayrıca içme olarak faydalanıldığında ise şişmanlık ve diyabetik rahatsızlıklarda da olumlu sonuçlar alınmıştır.

    HÜDAİ KAPLICASI

    Afyon - Sandıklı ilçesinde. Afyon'a uzaklığı 62 km. Afyon Merkez'den yarım saatte bir servis bulunuyor, konaklama imkanı bulunan tesisleri belediye ve özel teşebbüs işletiyor. Hüdai'de Türk hamamının yanısıra yüzme havuzu ve çamur banyosu da bulunuyor.

    Özellikleri:Kimyasal sınıflandırılması; sülfat, bikarbonat, sodyum, kalsiyum ve ayrıca bromür, karbondioksit, arsenik ve radonlu olarak yapılmıştır. Suyun içerisinde potasyum, amonyum, magnezyum, demir, alüminyum, mangan gibi katyonlar ile klorür, nitrat, iyodür, hidrofosfat ve hidrokarbonat gibi anyonlar bulunmaktadır. Ayrıca metasilikat asidi ile gazlardan serbest karbondioksite rastlanılmıştır. Temperatürü 62 C ile 68 C arasında değişmektedir. Radyoaktivitesi 13 ile 25 arasında değişmekte olup, pH değeri 6,6 veya 7'dir.

    HEYBELİ (KIZIL KİRSE) TERMAL TESİSLERİ

    Afyon-Konya yolu 25. km.'de, 2 km. içeride bulunan tesisleri Bolvadin Belediyesi ve özel teşebbüs işletiyor. Heybeli'de hamamın yanında yüzme havuzları da bulunuyor. Konaklama imkanının geniş olduğu tesislere ulaşım, Afyon Merkez'den yarım saatte bir otobüs kalkmakta.

    Şifa Özellikleri: Seboreler, akneler, empetigo, intertrigo ve streptoktan ileri gelen diğer deri iltihapları, ekzemalar, bilhassa kuru ekzemalar,ekzema seboreikler, çocuk ekzemaları, psoriazisler, pelandların bazı çeşitleri, çok tekrarlayan herpos vakaları, ürtiker vakaları, uyuz vakaları, Heybeli Kaplıcası sularının iyi geldiği hastalıkların bazılarıdır. Teneffüs cihazı ile çeşitli hastalıklarda yarar görülür. Nezle, kronik amigdalit, larenjit, farenjit, kronik bronşit, anfizem ve astma vakalarında koklama suretiyle fayda görülür. Romatizma vakalarında da iyi sonuçlar alınmaktadır. Mafsal romatizması, xomatoit artrite, endokarditli romatizma vakaları ve artroz rahatsızlıklarında tedavi edici özelliği bulunmaktadır. Nevrit ve poli nevrit hastalıkları, kadın hastalıkları, perimentrit, aneksit, parametrit, miyokardit ve kalp nevrozlarında faydası görülmüş, ayrıca diyabetlilerde kan ve idrar şekerinin azaldığı gözlenmiştir.

    ORUÇOĞLU TERMAL ( * * * * )

    Afyon-Kütahya yolu 15. km.'de. Oruçoğlu Termal Otel'de, Türk hamamının yanısıra olimpik yüzme havuzu ve çok amaçlı tesisler bulunuyor.

    İKBAL TERMAL OTEL ( * * * * * )

    Afyon-İzmir yolu 10. km.'de, Özdilek'in karşısında bulunan İkbal Termal Otel'de rahatınız için her tür konfor bulunuyor...

    GRAND ÖZER ( * * * * )

    Afyon Merkez'de bulunan Grand Özer'in termal özelliği de bulunuyor.

    AFJET TESİSLERİ

    Afyon Merkez'de halka yönelik olarak kurulan Afjet Yüzme Havuzu'nun kaynağı Ömer Kaplıca'larına dayanıyor. Tesisler, ayrıca Afyon şehir merkezinin jeotermal enerji ile ısınması amacıyla dağıtım merkezi konumunda.
#11.11.2007 10:57 0 0 0
  • cnm şehirim benım vazgeçilmez
#15.12.2007 19:08 0 0 0
  • paylaşım için saolasın
#16.12.2007 13:16 0 0 0