TRABZON deyince HAMSI yi unutmamak lazim dimi :)

Hamsi (Engraulis encrasicolus), Engraulidae familyasından eti sevilerek yenilen balık türü.


Vücut iğ şeklinde hafif yassılaşmış olup yanlarda yuvarlaktır. Alt dudak mevcut değildir, üst çene ise uzun olup, sırt rengi koyu mavi siyahımsı, alt taraf açık renklidir. Yan tarafları parlaktır.

Karadenizin insan yaşamıyla birleşen balığıdır. Marmara Denizinde de bulunur. Sürüler halinde yaşar ve 20 cm'e kadar büyür. Ocak - Mart arasında beslenmek için sahillere yaklaşır. Gündüzleri 30-40 m. derinlerde, geceleri yüzeye yakınlarda dolaşır. 1 yaşından itibaren olgunluğa erişip 18°-20°C sularda, 25-60 m. derinliklerde ve az tuzlu sularda üreyip yaklaşık 40.000 yumurta döker. Ömürleri 4 yıl kadar dır.

Etiketler:
Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 587
favori
like
share
güney'ce Tarih: 21.11.2007 02:12



uyda hamsilere bakunda
MaRaBoGLu61 Tarih: 17.11.2007 13:55
Otlu Hamsili Ekmek

Malzemeler
1 kase ayıklanmış hamsi,
birer küçük bağ pazı (yaprakları),
pırasa,
lahana,
bezelye tepesi,
3 kase mısır unu,
tuz.



Yapılışı
Sebzeler ayıklanır ince ince doğranır. Ayrıca hamsiler de ince doğranır. Un ilave edilerek gevşek bir hamur yapılır. Yarım saat dinlendirildikten sonra unlanmış sacda pişirilir
MaRaBoGLu61 Tarih: 17.11.2007 13:53
Hamsili İcli Tava

Malzemeler
1 kg hamsi
1/2 kg pirinc
3 bas orta boy sogan
2 kahve fincani kusuzumu
1 tatli kasigi karabiber
1,5 kahve fincani camfistigi
1 su bardagi aycicek yagi
yeteri kadar tuz
300 gr. tereyag


Yapılışı
1- Ince ince dogranmis soganlar 1/2 su bardagi zeytinyaginda pembelesinceye kadar kavrulur. Iyice yikanmis ve suzulmus pirinc camfistigiyla birlikte soganin icine katilir. 2-3 dakika kavrulduktan sonra 3 su bardagi sicak su ve yag katilir. Tencerenin kapagi ortulerek pilav pisirilir.
2- Diger tarafta hamsiler kilciklarindan ayrilalarak fileto haline getirilir.
3- Hamsilerin yarisi tavaya bir sira dizilir. Pisen ve henuz dinlendirilmemis durumdaki pilava kusuzumu katildiktan sonra pilav hamsilerin ustune bosaltilir.
4- Pilavin ustune de kalan hamsiler dizildikten sonra cok hafif ateste alt ust edilerek kizartilir.
5- Sonra ters cevrilerek servis tabagina bosaltilir ve sicak sicak servis yapiliir.
engerek61 Tarih: 13.11.2007 22:52
kılcıgını bile ayıklamıyom valla
güney'ce Tarih: 12.11.2007 23:43
uy daa yirum onları ben