Erken teşhis için sağlık taraması yaptırın

Son güncelleme: 15.11.2007 13:52
  • Belirli aralıklarla yapılan sağlık taraması olan check-up'lar, artık belirli cinsiyetlere ve risk guruplarına yönelik olarak da yapılıyor.

    Jinekolojik check-up'lar, kuşkusuz bazı hastalıkların tanısının erken konulması ve tedavi edilmesi açısından büyük önem taşıyor. Peki jinekolojik check-up nedir, ne kadan sıklıkla uygulanmalıdır, kimlere yapılmalıdır ve kapsamı ne olmalıdır? Tüm bu soruların yanıtlarını Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gökmen İyigün verdi:

    Özellikle risk grubu kadınlarda senede bir kez yapılmalı, ihmal edilmemelidir. Risk grubu: anne-baba- kızkardeş-erkekkardeş gibi yakınlarında kanser hastalığı olan kadınlardır. Meme kanseri; anne ve kızkardeşte varsa üzerinde durulması gereken önemli bir risk unsurudur. Rahim ve yumurtalık kanserlerinde de durum aynıdır. Yakın akrabalarında bu tür kanser olan kadınlar risk grubu olarak değerlendirirler.

    NEDEN YAPILMALI?
    Jinekolojik check-up'ta kişinin diğer sistemik hastalıkları tespit edilerek devamlı kullandığı ilaçlar soruşturulur. Örneğin; kortizon kullanıp kullanmadığı araştırılır. Kortizon bilindiği gibi bağışıklık sistemini baskılayıcı bir ilaçtır. Kanser de bağışıklık sisteminin zayıflaması ve çökmesiyle çok alakalıdır. Zaten kanserlerin
    çoğunun ortaya çıkması geçirilen bir psikolojik travma sonucu oluşan bağışıklık sisteminin çökmesi sonrasında oluşur. Hastanın yaşam tarzındaki diğer kanserojen etkenler tespit edilir. Kaçınılması mümkün olanlardan uzak durması önerilir ve yaşam tarzında değişiklikler yapması tavsiye edilir. Örneğin; rahim ağzı kanserleri HPV (Human Papilloma Virus) enfeksiyonlarıyla çok ilişkilidir. Yani cinsel hayatı aktif, sık partner değiştiren kadınlarda bu virus enfeksiyonuna yakalanması olasılığı daha fazladır. Böyle bir risk taşıyorsa alabileceği önlemler ile kansere yakalanma olasılığı azaltılmaya çalışılır. Risk faktörleri belirlendikten sonra jinekolojik muayene yapılır. Ultrason ve pap smear kontrolünden sonra hasta laboratuar testleri için laboratuara, mamografi tetkiki için de radyoloji merkezine sevk edilir.

    HANGİ HASTALIKLAR ARAŞTIRILIR?
    Jinekolojik check-up sadece kanser riskini tespit etmeye yönelik değildir. Kadın sağlığında osteoporoz ve kalp hastalığı da önemli risk faktörleridir. Aynı şekilde diyabet (şeker hastalığı) da önemli bir risk unsurudur. Çünkü her mevcut hastalık diyabetle daha komplike bir hale gelmektedir. Örneğin; menopoz eğer üzerine bir de diyabet eklenirse daha komplike bir hal almaktadır. Aynı şekilde genç hastalarda da diabet, hastalığın seyri açısından önem taşımaktadır. Gebelikte diabet, gebeliği oldukça komplike bir hale getirmektedir. Kanser tedavisi görenlerde de diabet mevcudiyeti tedaviye ek bir yük getirmektedir. Özetlemek gerekirse, jinekolojide risk faktörleri; kanser, diabet, kalp hastalıkları, hipertansiyon, trombo emboli, osteoporoz gibi hastalıklardın ve jinekolojik check-up bu tür hastalıkları ortaya çıkarmaya hedeflemektedir.
#14.11.2007 11:58 0 0 0
  • paylaşımın için saol nergishcigim.belirli aralıklarla saglık taraması yaptırılmalı ama kaç kişi bu taramaları yaptırıyor acaba
#15.11.2007 13:52 0 0 0