kaza ve keder

Son güncelleme: 18.11.2007 17:18
  • Kaza ve kader mevzuunda çok fikirler ileri sürülmüş ve birçok ilim adamı bu meselede beyinlerini zorlayarak Allah korusun küfre kadar gitmişlerdir. Bu mevzuda ta Hazreti Ali zamanında görüşler ortaya atılmaya başlanmış ve mevzuya açıklık getirilmesi istenmiştir. Birgün bir ihtiyar Halife Hazreti Ali'nin huzruna çıkarak şöyıe sordu:
    - Bizim Şam'a (Sıffin Harbine) yürümemiz Allah'ın kaza ve kaderiyle miydi? Bunu bize söylermisin?
    Hz. Ali şu cevabı verdi:
    - Nebatları, çimenleri bitiren, mahlukata can veren Allah aşkına derim ki, hangi yere ayak bassak ve hangi yere konsak bu ancak Allah'ın kaza ve Kaderiyle değil de nedir?
    - Öyle ise bizim Yorulmamız boşuna, bizim için mükafata, ecir, ve sevaba hak kazanmak yok gibi.
    - Ey ihtiyar, siz giderken Allah size gidişiniz için büyük ecir verdi. Dönüşte de dönüşünüz için ecir verdi. Çünkü siz bunları yaparken zorla yaptırmış buna mecbur edilmiş değildiniz. Bunları arzunuzIa yaptınız.
    - Bizi kaza ve kader sevketmedi mi?
    - Yazık! Sen, kaza sana yapıştı, kader sana sarılıp takıldı sanıyorsun. Eğer iş öyle olsaydı, sevap ve ıkab batıl olurdu. Vaad ve vaide, emir ve nehye lüzum kalmazdı. Günah işleyene Allah ıkab etmez, iyilik sahibini de öğrenmezdi. İyilik yapan öğülmeğe, kötülük yapandan daha layık olmazdı. Kötülük işleyende yerilmeğe, iyilik yapandan daha müstahak sayılmazdı. Bu gibi saçma sözler putlara tapanların, şeytanın ordularının, yalancı şahitlerin, doğru görmeyen körlerin sözleridir. Onlar bu ümmetin Kaderiyesi ve Mecusileridirler. Allahü Teala kulları muhayyer bırakmak suretiyle emretti. Sakındırmak için de nehyetti. Kolay olan şeyleri teklif etti. Zorlayarak isyana, boynundan çekerek itaata mecbur etmedi. İnsanlara peygamberleri boşu boşuna göndermedi. Gökleri, yerleri ve bunlar arasında olan şeyleri boş yere yaratmadı. Böyle şeyler kafirlerin zanlarıdır. Yuh olsun kafirlere, onlara cehennem var!
    Bunun üzerine yine sordular:
    - Öyleyse bizi sevkeden kaza ve kader nedir?
    - O, Allah'ın emri ve hükmüdür, dedi ve arkasından şu ayet-i kerimeyi okudu.
    «Rabbin ancak O'na tapmanızı emir buyurdu.»
    İhtiyar sevinerek kalktı ve:
    - Sen o zatsın ki ,itaatı sayesinde kıyamet günü Allah'ın rızası umulur. Dinimizin anlıyamadığımız yerini bize açıkça izah ettin. Allah sana bunun en güzel ecrini versin.
#18.11.2007 16:06 0 0 0
  • Bu güzel ve anlamlı paylaşımın için teşekkürler esmeralda84... Allah(c.c.) razı olsun...
#18.11.2007 17:18 0 0 0