trabzonsporda Çocuk ve Gençlik Geliştirme Merkezi

Son güncelleme: 23.11.2007 00:29
  • Çocuk ve Gençlik Geliştirme Merkezinoimage
    Trabzonspor'da altyapı faaliyetleri 1971 yılında A Genç Takım olarak başlatıldı. Daha sonra Paf Takım, Süper Genç Takım, B Genç Takım, A Yıldız Takım, B Yıldız Takım, A Minik Takım, B Minik Takım ve Gözlem Grubu oluşturularak faaliyetlerini sürdürdü.


    noimage
    Kurulduğu günden, günümüze kadar altyapıda çok önemli oyuncular yetiştirmiş. Trabzonspor'a ve Türk futboluna sayısız oyuncular kazandırmıştır. Yine altyapıda birçok teknik adam çalışmış, bu oyuncuların Türk futboluna kazandırılmasında büyük pay sahibi olmuşlardır. Trabzonspor altyapısı üretkenliğini her dönemde sürdürmüş, Türk futboluna sayısız oyuncu ve teknik adam kazandırmıştır. Ayrıca Trabzonspor altyapısı genç milli takımlara birçok oyuncu vermiştir. Son 5 yılda genç milli takımlara 45 futbolcu verilmiştir.

    Trabzonspor altyapısı gerek oyuncu yetiştirmede, gerekse saha sonuçlarında kendini bütün Türkiye'ye kanıtlamış ve bugün altyapı denince Türkiye'de ilk akla gelen kulüpler arasında yerini almıştır.

    Trabzonspor altyapısı 1994'de Sn. Özkan SÜMER'in yeniden göreve gelmesiyle yeniden bir yapılanmanın içine girmiş ve bunda önemli mesafeler katetmiştir. İlk önce tesisleşmeye gidilmiş ve 2 çim, birde toprak saha yapılmıştır. Altyapı tesisi yapılmış, burada ihtiyacı olan oyuncuların konaklama, beslenme gibi ihtiyaçları karşılanmaktadır.

    Trabzonspor altyapısı 1995'de Trabzonspor ve Milli Eğitim ile işbirliğine girmiş ve Dünya'da bir benzeri olmayan İlkokullar arası futbol şenliğini Trabzon'da başlatmıştır. Bunu geleneksel hale getirmiş ve bu yönde örnek teşkil etmiştir. Bu yolla hem futbolu ilkokullara sokmuş hem de kendine ve diğer kulüplere oyuncu kaynağı sağlamıştır.

    Okul-Aile ve kulüp işbirliğine önem vermekte, periyodik aralıklarla ailelerle toplantılar yapılmakta, oyuncuların daha verimli hale gelmesi için bu işbirliğinin gerekliliğine inanılmaktadır.

    Oyuncuların okuldaki eğitimlerinin önemini bilmekte ve önce okul ilkesini benimsemiştir. Başarılı öğrenciler ödüllendirilmekte ve başarısız öğrencilerin başarılı hale gelmesi için teşvik edilmektedirler.

    Lisanslı oyuncularının haricinde lisanssız olarak eğitim gören gözlem grupları vardır. Bu gruplarda başarılı olan, gelişme sağlayan oyuncular lisanslanıp kulüp bünyesine katılmaktadır.

    Sezon başından Haziran ayı boyunca yurt içinden, yurtdışından yaşı uygun olan oyuncuların seçmeleri yapılmakta ve uygun görülenler kulübe kazandırılmaktadırlar.

    Ayrıca yıl boyu yaşı uygun olan oyuncuların seçmeleri aralıksız yapılmaktadır. Sezon sonlarında her yıl bütün gruplarda seleksiyon yapılmakta, gelişme sağlayamayan oyuncular serbest bırakılmakta ve onlardan herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Başka kulüplerde oynama ve kendilerini geliştirme adına önleri açılmaktadır. Bölge takımlarının altyapı faaliyetleri yakından takip edilmekte ve beğenilen oyuncuları profesyonellik hakları saklı kalmak kaydıyla malzeme yardımı yapılarak kulüp bünyesine katılmaktadır.

    Birçok şehirde olmayan yıldız ve minik faaliyetin aksine Trabzon'da Trabzonspor'un organize ettiği B-Minik müsabakaları Trabzonspor tesislerindeki çim sahalarda yapılmaktadır.

    Bölgemizdeki diğer kulüplerin oyuncularına altyapıda çalışma hakkı verilmiştir. Kulüplerin önereceği oyuncu ve oyunculara kendi bünyemizdeki oyuncularla birlikte (Yaş gruplarına göre) eğitim verilmektedir.

    Diğer kulüplerden bünyemize katılan oyuncular profesyonel takıma (Trabzonspor) aktarıldığı takdirde o oyuncuların ilk kulüp antrenörlerine takdir ve teşvik için ödül ve hizmet belgeleri verilmektedir.

    Daha önceki dönemlerde Trabzonspor, diğer kulüplerden sürekli kendi bünyesine oyuncu katarken, son dönemlerde katmaktan çok oyuncu verir duruma gelmiştir.

    Amatör kulüplerle birebir temas edilerek her konuda işbirliği ve yaklaşım sağlamaya çalışılmış ve bunda gözle görülür ilerlemeler kaydedilmiştir.

    Trabsonspor altyapısında görev alan teknik adamlar ve görevliler çok büyük özverilerle çalışmaktadırlar. Örneğin hiç izin kullanmamaktadırlar. Görevleri olsun olmasın her zaman tesislerde veya altyapıyı ilgilendiren bir işle ilgilenmektedirler. (Müsabaka izlemek, okularla ve velilerle diyalog kurmak v.b.)

    Sonuç olarak, Trabzonspor altyapı faaliyetlerinde amaç; Trabzonspor'un ihtiyacı olan rekabette ona üstünlük sağlayacak Ruhsal - Zihinsel - Fiziksel ve Teknik yönden iyi oyuncular kazandırmaktır. Oyuncuların kendi kendilerini üretmeleri için onlara yardımcı olmak ve olabildiğince olanak sağlamaktır. Çalışmalarını bu doğrultuda sürdüren altyapı, bu güne dek olduğu gibi bundan sonra da üretkenliğini sürdürecektir.
#23.11.2007 00:29 0 0 0