Kanser ishal yapar mı?

Son güncelleme: 25.11.2007 14:04
  • İ.Ü Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde sürekli tıp eğimi kapsamında düzenlenen "Türkiye'de Sık Karşılaşılan Hastalıklar" konulu toplantıda konuşan aynı fakültenin iç hastalıkları anabilim dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Hülya Uzunismail..
    İ.Ü Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde sürekli tıp eğimi kapsamında düzenlenen "Türkiye'de Sık Karşılaşılan Hastalıklar" konulu toplantıda konuşan aynı fakültenin iç hastalıkları anabilim dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Hülya Uzunismail, bir aydan uzun süren ishalin kronik ishal olarak kabul edildiğini, ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi.Uzunismail " Nedeni kullanılan ilaçlar da olabilir tüberküloz yada lenfoma da " dedi.

    Aşırı tatlandırıcı kullananlarda veya süte karşı hassasiyeti olanlarda da ishal görülebildiğini anımsatan Prof. Dr. Hülya Uzunismail şöyle devam etti:

    "İmtihan heyecanında olanlar tuvaletten çıkmazlar, sık sık tuvalete giderler. Bu psikolojik ishaldir.Anne sütü alan bebekler de karın ağrısı ile birlikte ishal ve hatta bazen bu ishal kanlı olabilir. Bu durumda annelerin yumurta, süt kullanmaması gerekiyor.

    Ama asıl önemli olan kronik ishaldir. Ve kesinlikle nedenini bulmak için her türlü tetkik yapılmalıdır. Bu tür hastalarda karın ağrısı olduğunda kesinlikle aspirin verilememelidir, antibiyotik yazarken de çok iyi düşünmek gerekir.

    Ama uzun süre örneğin 10-12 yıl süren bir kronik ishali olanlarda da kanser şüphesi göz önüne alınıp bu durum hasta ile paylaşılarak gerekli işlemler yapılmalıdır.

    Kronik ishali; yağlı, inflamatuar ve sulu diye üç grupta inceliyoruz. Pasaj grafileri teşhiste çok önemli yer tutuyor. Akdeniz lenfoması da kronik ishalin nedeni olabilir. Bir yıl antibiyotik kullanılır mı deyip kesmemek gerekir, böyle bir hataya düşen doktor arkadaşın yaklaşımı o hastanın ölümü ile sonuçlandı.

    Genç yaşta osteoporoz olan ve açıklanamayan anemisi bulunan kronik ishalli hastalarda çölyak hastalığı olabileceği de düşünülmelidir."
#25.11.2007 14:04 0 0 0