[COLOR="darkred"]Sıkma ve sızma zeytinyağını kızartmalarda kullanmak sakıncalıdır. Kızartma sırasında,besin öğeleri içinde bulunan sağlığa zararlı kimyasal maddeler de ortaya çıkıyor.

Bu maddelerin başında AKRİLAMİDLER geliyor. Cips ve patates kızartmalarında çok miktarda oluşarak kansere neden oluyor…”

Dünya’da özelliklede gelişmiş olarak nitelendirilen çok sayıda ülkede, başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere, insan sağlığını tehdit eden Şişmanlık- OBESİTE; geri dönüşümsüz hastalıklara- bozukluklara ve erken ölümlere neden olmaktadır.

Son yıllarda, özellikle büyük kentlerimizde de benzer sorunlarla karşı karşıya olduğumuz, yapılan bilimsel çalışmalarla ortaya çıkarılmıştır. Anne karnında başlayan doğru ve sağlıklı beslenme ile yeni doğmuş bebeklerimizi, çocuklarımızı ve gençlerimizi şişmanlık denilen evrensel beladan kurtarabiliriz.

Sağlıklı yaşam için, vücudumuzun vazgeçilmez besin öğelerini sıralayalım;

[COLOR="darkred"]• Proteinler: yumurta, kırmızı et, kümes hayvanları, balık, süt, yoğurt, peynir vb.)

[COLOR="darkred"]• Karbonhidratlar: unlu ve şekerli besinler, sebze, meyve vb.)

[COLOR="darkred"]• Yağlar: -Doymuş(hayvansal kaynaklı-margarinler) yağ asitleri içerenler.

-Doymamış(bitkisel kaynaklı) yağ asitlerini içerenler.

[COLOR="darkred"]• Mineraller: kalsiyum, flor, magnezyum, çinko, fosfor, iyot, demir, bakır, potasyum vb.

[COLOR="darkred"]• Vitaminler: -Suda eriyenler: C ve B vit.- B1-B2-niasin-B6-folikasit-B12.
Yağda eriyenler: D, E, A, K vitaminleri

[COLOR="darkred"]• Su. Ama temiz olanı.

Burada beslenmemizin temel öğelerinden olan yağlardan ve onların doğru ve yanlış kullanımından söz edeceğim. Günlük besin maddelerimizin içinde bulunan yağlar 3 grupta toplanmıştır. Bunlar;

[COLOR="darkred"]• Doymuş yağlar:hayvansal- iç yağ-domuz yağ-yağlı deri- margarinler,

[COLOR="darkred"]• Tekli doymamış yağlar: zeytinyağı (sızma- sıkma- rafineri)

• Çoklu doymamış yağlar: Ay çiçeği, mısır özü, soya ve fındık bitkilerinin yağları, rafine yağlardır. Ay çekirdeği, mısır, fındık ve soya bitkilerinden sıkma ve sızma yöntemlerle yağ elde edilemez. Yağların kalori değeri yüksektir, enerji verirler. 1 gram yağ yanınca yaklaşık 9 kalori, 1 gram şeker yanınca yaklaşık 4 kalori, 1 gram protein yanınca yaklaşık 4 kalori elde edilir. Bilimsel çalışmalar, vücuda enerji sağlayan besinleri doğru kullanmakla sağlıklı ve uzun yaşama şansını yakalayabileceğimizi göstermiştir.
Beslenmemizde, yaşa, cinsiyete ve çalışma yaşamımıza göre, gereksinimimiz olan kalori değerlerini bilir, ona göre davranırsak, doğru adım atmış oluruz. Almamız gereken kalori değerinin altında kalori alımının günlük aktivitemizi olumsuz etkileyeceğini de bilmeliyiz. Aşırı alımın ise şişmanlık başta olmak üzere çok sayıda tehlikeli sonuçlara yol açacağı da unutulmamadır.
Proteinler, vücudumuzdaki işlemler sırasında kendilerinin var ettiği kalorilerini de harcadıkları için uygun-doğru-yeterli proteinlerle beslenenler kilo almazlar. Günlük protein gereksinimimiz: Kg / 0.5-1.0 gramdır. Gebelik ve süt verme sırasında artacaktır.
Doğru beslenmede ; vücudumuz için gereken enerjinin %10-15’i proteinlerden, %25-30’u yağlardan, %55-60’ı karbonhidratlardan sağlanmalıdır. Bu oranlardaki dengesizlik sağlığa zararlıdır. Proteinlerin fazla tüketimi başta böbrekler olmak üzere, değişik organların fonksiyonlarına zarar verir.
Karbonhidratların, özellikle de beyaz şekerlerin fazla tüketiminin diyabet ve aşırı kilo alımına neden olmaktadır… Yağların aşırı ve yanlış tüketimi (özellikle de doymuş yağların), başta koroner kalp-damar hastalıkları olmak üzere, çok sayıda hastalık ve bozukluğa neden olur.

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 503
favori
like
share
fıstıkkız Tarih: 27.11.2007 16:20
mmmmmm ilginç sağolasın
SU-PERISI Tarih: 26.11.2007 13:18
Paylaşımın için saol nergish