Aşırı Terlemek Yaz-Kış Kabusunuz mu?

Son güncelleme: 26.11.2007 10:02
  • - Sürekli ellerim terlediği için insanlarla tokalaşmaktan çekiniyorum.

    - Gömleğimdeki ter izlerinden dolayı kimsenin yanında ceketimi çıkaramıyorum.

    - Ayaklarımdaki aşırı terleme yüzünden ayakkabımı evim dışındaki hiçbir yerde çıkaramıyorum.

    - Koltuk altlarım sürekli terliyor, ter ve koku önleyici ne kullansam fayda etmiyor.


    Bu şikayetlerden en az bir tanesi size uyuyorsa Hiperhidrozis yani aşırı terleme sorununuz var demektir. Yaz aylarının yanı sıra kış aylarında da kapalı ortamlarda bulunmak ve üst üste giyilen kalın kıyafetler ile kabusa dönüşen terleme sorunundan uzman ellerde yapılan Botox tedavisiyle kurtulmanız mümkün. Memorial Hastanesi Dermatoloji Bölümü'nden Uz. Dr. Ayfer Aydın, "Botoxla terleme tedavisi" hakkında bilgiler verdi.


    Aşırı Terlemenin Sebepleri Neler?


    "Aşırı terleme" olarak bilinen Hiperhidrozis'in sebepleri tam olarak bilinmemekle birlikte, genellikle genetik olduğu kabul edilmektedir. Bölgesel hiperhidrozis, bir tür ter bezinin aşırı çalışmasından ve ya sorunlu olan bölgede fazla miktarda bulunmasından kaynaklanır. Bu tür ter bezleri vücutta en sık el, ayak ve koltukaltında bulunmaktadır. Hiperhidrozisi olanlar yüksek miktarda ter üretirler. Bu da el, ayak, göğüs ve koltuk altının sürekli olarak ıslak olması anlamına gelir. Özellikle aşırı stresli durumlarda, sinir sisteminin sempatik bölümünün aşırı çalışmasıyla ter salgısı artmaktadır. Her 100 kişiden birinde aşırı terleme rahatsızlığı görülmektedir.


    Aşırı Terleme Hangi Hastalıkların Habercisi?


    Ayrıca aşırı terleme bazı hastalıkların da habercisi olabileceğinden, bu durum göz ardı edilmemeli ve bir hekime başvurulmalıdır. Tiroid bezlerinin aşırı çalışması (Hipertroidi), böbrek üstü bezlerinden kaynaklanan bazı hastalıklar, aşırı şişmanlık, menopoz, ağır psikiyatrik hastalıklar ve bazı kanserlerin tedavisinde kullanılan ilaçlar aşırı terlemeye yol açabilmektedir.


    Botox Nedir?


    Botox deri altına enjekte edilen bir ilaçtır. "Clostridium botulinum" isimli bakteriden elde edilen tıbbi bir protein olan Botox, uzun zamandır göz ve nörolojik hastalıklarının tedavisinde kullanılıyordu. 10 yıldan uzun bir süredir de kozmetik alanında kırışıklıkları gidermek amacıyla kullanılıyor. Yanlış inanışın aksine Botox, herhangi bir hayvanın zehri değildir ve hiçbir alerjik reaksiyona yol açmaz. Aynı penisilin gibi bir bakterinin toksini olan Botox'un etkileri 6 ile 12 ay arasında sürmektedir

    Botox'la Terleme Tedavisi


    Genellikle koltuk altı, el ve ayaklarda kendini gösteren aşırı terleme, bazı sağlık problemlerine de sebep olmaktadır. Örneğin; ayaklardaki aşırı terleme, ayak parmak ve tırnaklarında mantar gelişimine zemin hazırlar.

    Eldeki terlemeler, kişilerin başkalarıyla el sıkışırken en büyük kabusu olur. Hatta bazı durumlarda el terlemesi o kadar fazladır ki alet kullanımını (yazı yazarken kalemi tutmak, araba kullanırken direksiyonu tutmak vs.) bile engelleyebilmektedir. Koltuk altı bölgesindeki aşırı terleme, çoğunlukla "kötü koku" şikayetleriyle gözlemlenmektedir. Bazı kişiler "Aşırı terleme nedeniyle, işe giderken yanımızda ikinci bir kıyafet taşımak sorunda kalıyoruz" diye yakınırlar. Ayak terlemeleri de yine koltuk altı terlemesi gibi kötü koku ile kendini gösterir. Ayrıca daha önce de belirttiğimiz gibi mantarlara da zemin hazırlayarak sıkıntı verici sağlık sorunlarına neden olur.

    Bu yüzden kişiler yaşam kalitesini düşüren hatta bazen ruhsal bozukluklara bile sebep olan aşırı terlemeden kurtulmanın yollarını ararlar. Bunun en kesin yolu Botox'la terleme tedavisidir.


    Tedavi Nasıl Uygulanır?


    Terleme tedavisine başlanmadan önce, bunun sebebi saptanmalıdır. Terleme sorunu olan kişilerin kilosu, kullanmakta olduğu ilaçlar, menopozda olup olmadığı ve endokrinolojik bir sorunun varlığı (tiroid ya da böbrek üstü bezlerinden kaynaklanan sorunlar) araştırılmalı ve tedaviye bundan sonra başlanmalıdır.

    Botox işlemi uygulanmadan önce hastaların şikayeti olan alanlara iyot-nişasta testi yapılır. Bu testin sonucunda aşırı terlemeye neden olan aktif alanlar belirlenir be bu alanlara Botox uygulanır. İnce iğnelerle, cilt altında 3mm derinliğe Botox enjeksiyon edilerek yapılan işlem, 15-45 dakika arasında sürmektedir. Uygulamadan hemen sonra kişi günlük aktivitesine dönebilir.


    Tedavinin Etkisi Ne Kadar Sürer?

    Tedaviyi takiben 1 hafta içinde etki başlar ve 9 aydan uzun bir süre devam eder. Yaz mevsiminin gelmesiyle artan bu tip şikayetler, uzman ellerde, Botox uygulaması ile rahatlıkla kontrol altına alınabilmektedir
#26.11.2007 09:29 0 0 0
  • benim öyle bir sorunum yok olanlar için çok zor bir durum ama tedavisi oldugu için yaptırmak gerekir
#26.11.2007 10:02 0 0 0