Yeterli düzeyde balık, omega-3 yağları, meyve ve sebze içeren bir diyetle, bunama ve Alzheimer riski azalıyor, ancak araştırmacılar omega-6 yağlarının aşırı tüketiminin hafıza problemlerine neden olduğunu belirtiyorlar.

Fransız bilim adamlarının yürüttüğü çalışmaya, 65 yaş ve üstü 8,085 kişinin katıldığı ve çalışmanın başlangıcında hiç bir katılımcıda hafıza problemi olmadığı açıklandı. Dört yıl sonunda ise, katılımcıların 183’ünde Alzheimer, ve 98’inde bunama görüldüğü belirlendi.

Düzenli olarak omega-3 yağlarının tüketilmesinin bunama riskini %60, düzenli meyve ve sebze tüketiminin ise bunama riskini %30 azalttığı belirtiliyor.

Araştırmacılar, haftada en az bir porsiyon balık yiyen kişilerde bunama %40, ve Alzheimer riski %35 oranında daha az görüldüğünü belirtiyorlar.

Fransız Ulusal Sağlık ve Medikal Araştırmalar Enstitüsü’nden Pascale-Gateau açıklıyor: “Yapılan çalışmalar, genel olarak toplum sağlığı için önemli bilgiler sunuyor. Ancak, besin maddelerinde en uygun miktarı ve kombinasyonu belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.”

Ancak araştırmacılar bu sonuçların Alzheimer’a neden olan ApoE4 genini taşıyan kişiler için geçerli olmadığını belirtiyorlar.

Düzenli olarak omega-6 yağları tüketen, ancak omega-3 yağlarınca zengin yiyeceklerden veya balıktan uzak duran kişilerde, bunama riskinin, omega-6 yağı tüketmeyen kişilere göre iki kat fazla olduğu açıklandı.

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 308
favori
like
share