Pratik renk ve boya önerileri

Son güncelleme: 01.12.2007 16:58
  • Evinizde hangi renkleri kullanacağınızı ya da boya yapmaya nereden başlayacağınızı bilemiyorsanız, bu yazıyı mutlaka okumalısınız.

    Önce renk önerileri:

    • Renklerin özelliklerinden dolayı farklı etkileri vardır. Örneğin, yeşil dinlendiricidir. Mavi düzenli ve rahatlatıcı bir ortam, sarı tonları canlılık ve olumlu bir ortam yaratır. Kırmızı ve turuncu tonları ortama enerji ve hareketlilik katar. Mor ve eflatun tonları asil ama uzun süreli kullanımları zordur.

    • Beyaz renk ışığı yansıtır, ortama ferahlık kazandırır. Parlak ve enerji verici de olabilir. Soğuk bir hava yaratabileceği gibi sıcak ortamlar da sağlayabilir. Beyazın tonları ile oynayarak istediğiniz havayı yakalayabilirsiniz. Doğal ışık, seçeceğiniz beyazın tonunu etkiler. Kuzeye bakan bir odada krem tonlu, güneşli bir odada gri tonlu beyaz kullanabilirsiniz.

    • Bir odayı canlı, parlak ve dikkat çekici renklerle dekore etmek isterseniz, canlı renklerin odanın hacmini daraltıcı bir etki yapacağını unutmayın. Kırmızı, pembe, turuncu ve sarı istediğiniz vurguyu verir. Bu renklerden hareketli ortamlarda en iyi sonuçlar alınır. Mutfağınızı veya bir kısmını bu şekilde dekore edebilirsiniz. Canlı ve parlak renklerin iyi duracağı diğer mekanlar, çocuk odası veya yemek odasıdır. Daha sakin ve yumuşak bir atmosfer arıyorsanız, yeşil, mor ve mavi bu tip bir etki yaratacaktır. Bu renkleri yatak odanızda veya çalışma odanızda da kullanabilirsiniz. Böylece, mekana geniş ve açıklık hissi veren bir etki de kazandırılmış olur.


    Sonra da boyama teknikleri:

    • Birleşim yerleri ve kenarları parmak rulo ya da fırça ile boyadıktan sonra büyük rulo ile geniş yüzeyleri boyayabilirsiniz. Eğer kenarlarda kestirme fırça kullandıysanız oluşan izleri geniş rulo ile hafifçe tarayarak yok edebilirsiniz. Uygulamalarınızı aynı yönde yaparsanız görüntü daha güzelleşir.

    • Akrilik boya 30 dakikada kurur. Ve 6 saat sonrasında tekrar boyanabilir. Eğer zor karar veren ve hemen vazgeçen biriyseniz bu boyayı kullanabilirsiniz.

    • İç cephe boyaları dış cephelere uygulamayın. Çok pürüzlü yüzeye direkt boya uygulayıp pürüzleri kapatmayı beklemeyin. Çok fazla kirlenmeye eğilimli yerlerde grenli ürünleri kullanmayın.

    • Evin tüm işleri bitmeden boya badana işlerini yaptırmamanızda fayda var. Son kat boyadan sonra duvarlara çakılacak tablolar ya da taşınma sırasında olabilecek darbeleri rötuş ile halledebilirsiniz.

    • Bir oda için harcamanız gereken bıya miktarını bulmak için; duvarın genişliğini ve yüksekliğini ölçüp, duvarın alanını bulun. Kullanacağınız boyanın üzerinde 1 m2 için tüketim miktarı yazılıdır. Alan hesabınızdan ve etiket bilgisinden yararlanarak ne kadar boyaya ihtiyacınız olduğunu hesaplayabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken nokta etiket üzerindeki değerlerin yüzeyin gözenek ve dokusuna göre değişebileceğidir.

    • Boya yapmak için genelde duvarlarda rulo kullanabilirsiniz. Duvarların kesişimlerinde, kapı ve pencerelerde fırça tercih edin. Su bazlı boyalar için sentetik fırçalar, yağlı boyalar için doğal kıllı fırçalar, pürüzlü ve dekoratif yüzeyler oluşturmak için uzun tüylü rulolar, düz yüzeyler için çok kısa tüylü rulolar kullanabilirsiniz.
#01.12.2007 10:11 0 0 0
  • benim tercihim beyazdır.saol sindy
#01.12.2007 16:58 0 0 0