Yoğurt sütten daha besleyici

Son güncelleme: 02.12.2007 23:01
  • Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zekai Tarakçı, yoğurdun süte nazaran daha besleyici olduğunu söyledi.

    Yrd. Doç. Dr. Zekai Tarakçı yaptığı açıklamada, yoğurdun bir çok hastalığa koruyucu etki yaptığını belirtti. Tereyağı ve peynir yapımında süt şekeri ve bazı mineral maddeler kaybolduğu halde yoğurdun, süt bileşenlerinin tamamına yakınını koruduğunu ifade eden Tarakçı, "Yoğurtta bulunan asit ve bakteriler, sağlığa zararlı mikropların yaşamasına engellemektedir.

    Yoğurt hazımsızlıkları giderici, dinlendirici ve uyku verici özelliğe sahiptir. Yoğurt süte nazaran daha besleyicidir. Mayalama sırasında sütün bazı bileşenleri ön değişime uğrayarak sindirimi kolaylaştırır hale gelir.

    Yoğurdun bazı hastalıklara karşı koruyucu ve tedavi edici özellikleri de vardır. Bağırsak zehirlenmeleri, kronik ishal, dizanteri, hazımsızlıktan kaynaklanan ağız kokusu, kabızlık, mide taşması gibi hastalıklar ile hamilelikte sıkıntı ve düzensizlikleri gidermede yoğurt önemli bir yere sahiptir.

    Yoğurt bağırsak florasında asidik ortam oluşturması sonucu, kokuşturucu ve zararlı bakterilerin gelişmesine engel olması nedeniyle bu tür bakterilerin yaşamasına izin vermez. Böylece toksin maddelerin oluşumu engellenmiş olur" dedi.

    Tarakçı, ayrıca yoğurttun insan ömrünü uzattığına ilişkin ciddi bilimsel tespitlerin sözlerine ekledi.



#02.12.2007 23:01 0 0 0