Türkiye tanıtımı cepten de yapılacak

Son güncelleme: 18.12.2007 19:22
  • Türkiye tanıtımı "cepten" de yapılacak
    Kültür ve Turizm Bakanlığı, üç GSM operatörü ile tarihi yapılar, müze ve ören yerlerine ilişkin tanıtıcı bilgilerin cep telefonlarına gönderilebilmesi konusunda işbirliği yapacak.


    ANKARA - Türkiye'nin tanıtımı artık cep telefonlarından da yapılabilecek. "Mobil Bilgilendirme Sistemleri Altyapı Çalışmaları Protokolü" Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Vekili Hikmet Kaçdıoğlu ile Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Ekrem Yener, Avea Genel Müdür Yardımcısı İlker Koçak ve Vodafone Genel Müdür Yardımcısı Aydın Çamlıbel tarafından imzalandı. Hikmet Kaçdıoğlu, imza töreninde, Ocak ayında başlatılan projenin, tarafların mutabık kalması sonucunda protokol düzeyine getirildiğini söyledi

    TURİSTLER CEPTEN MUSİKİ DİNLEYECEK
    Üç GSM operatörünün birlikte kuracağı altyapı sistemi ile "Kültür ve Turizm Bakanlığı Mobil Bilgilendirme Sistemleri"nin 100 turizm noktasında uygulanmaya başlayacağını belirten Kaçdıoğlu, "Yurt içerisinde seyahat eden Türk vatandaşları ve yurt dışından gelen turistlere hizmeti hedefleyen sistem sayesinde kullanıcılar, tarihi yapılar, Türk musikisinden örnekler, müze ve ören yerleri ile ilgili tanıtıcı bilgilere cep telefonlarından ulaşabilecekler" dedi.

    Kaçdıoğlu, bundan sonraki süreçte, hizmet alım ihalesine gidileceğini ve yıl başından itibaren sistemin uygulanmaya başlayacağını bildirdi.

    IVR SİSTEMİYLE BİLGİ VERİKECEK
    Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Yener de bu sistemin Türkiye'nin tanıtımı ile ilgili çok ciddi bir hamle olduğunu ifade ederek, "Turist örneğin Ayasofya önünde bir numara görecek, o numarayı aradığında, IVR sistemi (Interactive Voice Response - İnteraktif Sesli Yanıt Sistemi) ile İngilizce veya Türkçe şıkkını seçip, o turistik nokta ile ilgili bilgiyi dinleyecek" dedi.

    Tanıtıcı bilgilerin sürelerinin uzun tutulmayacağını anlatan Yener, bir sonraki aşamada da kullanıcılara küçük film, görsel indirme imkanı sunulacağını kaydetti.

    Yener, özellikle ilerleyen yıllarda önemli atılımlar yapılacağını ve sistemin ciddi bir kütüphane haline geleceğini belirterek, Türkiye'de ilk defa tüm GSM operatörlerinin aynı masa etrafında, aynı koşullarda "elini taşın altına koyduğunu" ve bunun devamının geleceğine inandığını dile getirdi.

    Avea Genel Müdür Yardımcısı İlker Koçak ise aranacak numaraların üç GSM operatörü için de geçerli olacağını, ancak 100 noktadan her biri için farklı kod numarası belirleneceğini aktardı.

    Hem yurt dışı hem de yurt içindeki turistleri hedef aldıklarını anlatan Koçak, yurt dışında bazı müzelerin bu sistemi uyguladığını ancak üç GSM operatörü de dahil olduğu için bu projeden tüm abonelerin yararlanabileceğini sözlerine ekledi.

    DÜNYADA İLK KEZ TÜRKİYE'DE
    "Kültür ve Turizm Bakanlığı Mobil Bilgilendirme Sistemleri" projesi ilk etapta Ayasofya, Sultanahmet Camisi ve Efes olmak üzere turistlerin yoğun ilgi gösterdiği 100 turizm noktasında uygulanmaya başlayacak.

    Sistemin altyapısı IVR, SMS, MMS servisleri ile bakanlığın wap sitesinden oluşacak. İlk etapta IVR sistemi uygulanmaya başlayacak. Daha sonra SMS tabanlı servis ile mobil anket, mobil öneri, mobil turist rehberi ve mobil duvar kağıtları gibi servisler de hizmete girecek.

    Servislerde ilk olarak Türkçe ve İngilizce seçeneği bulunacak, daha sonra Fransızca, Rusça ve Almanca bilgilendirme de yapılacak.

    Yurt dışından ve yurt içinden turistler, hangi GSM operatörünü kullanıyor olursa olsun, bilgi almak istedikleri tarihi yapı, ören yeri, müze veya diğer konularla ilgili belirlenen kot numarasını arayarak bilgi alabilecek. Fiyat tarifesi, bakanlık ve operatörlerin görüşmesi sonucu belirlenecek.

    Bu arada, bakanlık yetkilileri, yurt dışında bu kadar kapsamlı bir sistemin olmadığını, ilk defa Türkiye'de bunun uygulanacağını söylediler.

    Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Ekrem Yener de 3G'ye geçildiğinde Türkiye'nin tanıtımı ile ilgili filmlerin bile cebe gönderilebileceğini kaydetti.

    Turistlerin "elektrik olan her yerde bu sisteme ulaşabileceklerini bakanlığa taahhüt ettiklerini" belirten Yener, yurtdışında kapalı devre olarak bu sistemin kullanıldığını ama geniş çapta bir sistem görmediğini ifade ederek, "Biz de bu herkesi kapsayacak şekle, açık hale getirilmiş" diye konuştu.
#06.12.2007 01:09 0 0 0
  • cok tesekkurler arkadasım
#18.12.2007 19:22 0 0 0