Katı atıklar kozmetikte kullanılıyor

Son güncelleme: 06.12.2007 16:37
  • Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde, Deri Organize Sanayi Bölgesi'ndeki fabrikalardan toplanan hayvansal katı atıklardan, kozmetik sanayinde kullanılmak üzere ham madde elde ediliyor.

    Çorlu Deri Organize Sanayi Bölgesi'ndeki 116 fabrikanın atıkları 15 milyon Avro'ya mal olan arıtma tesisinde işlenerek çevreye zararsız hale getirilirken, katı atıklardan elde edilen yağlar 1 milyon dolara kurulan tesiste kozmetik sanayinde kullanılmak üzere ham maddeye dönüştürülüyor.

    Deri Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Erdinç Ferliel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fabrikalardan toplanan hayvansal katı atıkların bu tesiste değişik aşamalardan geçirildiğini; tesisin amacının gelir elde etmek değil, katı hayvansal atıkların bertaraf edilmesi olduğunu söyledi.
    Ferliel, "Tesis, Trakya'nın ve Türkiye'nin en büyük arıtma tesisleri arasında yer alıyor. Fabrikalarda sıvı atıkların yanı sıra katı atıklar da bulunuyor. Hayvansal katı atıklar, katı atık işleme tesisinde işleniyor; değişik işlemlerden geçirildikten sonra kozmetik, sabun ve biyodizel sanayinde kullanılmak üzere piyasaya sunuluyor. İşletmeler, bizden bu ham maddeyi temin edebiliyor" dedi.

    Katı atık işleme tesisinin sorumlusu ve makine mühendisi Mustafa Yiyener ise tesise günde yaklaşık 15 ton hayvansal katı atık geldiğini; fabrikalardan toplanan katı atıkların parçalama makinesine doldurularak ufak parçalar haline getirildiğini söyledi.
    Yiyener, şöyle dedi:

    "Ufak parçalara ayrılmış atık madde, dev pompalar aracılığıyla eritme tankına alınıyor. Burada verilen buharla 90 derece sıcaklığa getirilen atıklar hayvansal bütün yağları salıyor. Daha sonra 3 bin devirle dönen ayrıştırıcı makine sayesinde katı haldeki atıklar, hayvansal yağ, su ve katı kısmı olarak üçe ayrılıyor. İçinden çıkarılan su, yine bölgemiz bünyesindeki sıvı atık arıtma tesisine tahliye edilirken, yağ kısmı toplanıyor; az miktardaki katı kısmı da atılıyor. Elde edilen hayvansal yağ, en son temizleme makinesinden geçirilerek saf kozmetik ham maddesi olarak depolanıyor. Burada depolanan kozmetik ham maddesi, İstanbul'da bulunan özellikle sabun ve kozmetik işletmeleri tarafından alınıyor ve kullanılarak işleniyor. En sonunda kozmetik malzemesi ve sabun olarak geri dönüyor."
#06.12.2007 08:25 0 0 0
  • bu ne bicim is boyle ya , ben artik sabun kullanirken huylanirim valla
#06.12.2007 09:47 0 0 0
  • @Sindy adlı üyeden alıntı:
    bu ne bicim is boyle ya , ben artik sabun kullanirken huylanirim valla
    Orijinali Göster...

    çok haklısın sindy
#06.12.2007 16:37 0 0 0