Sen kork Pnömokok kampanyası

Son güncelleme: 07.12.2007 12:21
  • Sen kork "Pnömokok" kampanyası
    Pnömokok hastalıklarının dünyada 5 yaş altında en fazla ölüme sebep olan aşı ile önlenebilir hastalıklar olduğuna işaret edildi.

    Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa Hacımustafaoğlu, pnömokok hastalıklarının dünyada 5 yaş altında en fazla ölüme sebep olan aşı ile önlenebilir hastalıklar olduğuna işaret ederek, ekonomik durumu iyi olanların ikinci ayını tamamladıktan sonra çocuklarına aşı yaptırması önerisinde bulundu.

    Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Derneği, Türkiye Milli Pediatri Derneği, Türk Pediatri Kurumu ve Türkiye Özürlüler Eğitim ve Dayanışma Vakfı'nın, Wyeth ilaç firması katkısıyla Kasım ayında başlattığı ''Sen Kork Pnömokok'' kampanyasının değerlendirme toplantısı Les Ottomans Hotel'de yapıldı.

    Toplantıda konuşan Prof. Dr. Hacımustafaoğlu, doğumla birlikte sağlıklı bireylerin üst solunum yollarına yerleşen bir bakteri olan pnömokokun 90'dan fazla farklı çeşidi bulunduğunu, vücut zayıf düştüğünde de hastalıklara neden olduğunu söyledi.

    Bu bakterinin insandan insana öksürme, hapşırma ve öpüşme gibi solunum ve damlacık yoluyla bulaştığını anlatan Hacımustafaoğlu, bakterinin sağlıklı yetişkinlerin yüzde 5-30, çocukların da yüzde 20-50'sinin boğazınde yerleşik durumda bulunduğunu kaydederek, şunları söyledi:

    ''Pnömokok hastalıkları dünyada 5 yaş altında en fazla ölüme sebep olan aşı ile önlenebilir hastalıklardır. Dünya Sağlık Örgütü, her yıl 800 bin ile 1 milyon 5 yaş altı çocuğun pnömokokun sebep olduğu hastalıklar nedeniyle öldüğünü tahmin etmektedir. Pnömokoka bağlı menenjit en fazla ölüm ve sakatlığa yol açan menenjit türüdür. Bu hastalığa yakalanan her 100 kişiden 15'i ölmekte, 27'sinde işitme kaybı, 11'inde ise kalıcı sakatlık oluşmaktadır.''
    noimage
    Pnömokok hastalıklarının en fazla 2 yaş altında hastalık ve ölüme sebep olduğunu, toplum geneline göre bu çocuklarda hastalıkların 12 kat daha sık görüldüğüne işaret eden Hacımustafaoğlu, ''Türkiye'de pnömokoka bağlı her yıl ortalama 2 yaş altı 135 çocukta menenjit, bin 350'sinde kan iltihabı, 70 bininde zatürre, 600 bin çocukta da orta kulak iltihabı görülmekte. 2002-2003 yılı verilerine göre, Türkiye'de zatürre 1 ay-5 yaş grubunda yüzde 27 ile başta gelen ölüm nedenidir. Türkiye'de her 4 bakteriyel menenjitten birine pnömokoklar sebep olmaktadır'' dedi.

    -KORUNMA YOLLARI-

    Pnömokok hastalıklardan genel olarak korunmak için ilk 6 ay anne sütüyle, sonraki dönemlerde yeterli ve dengeli beslenmek gerektiğini kaydeden Hacımustafaoğlu, bunun yanı sıra hijyene özellikle de el yıkamaya dikkat edilmesi, tozlu, sigara dumanlı kapalı alanlardan uzak durulması ve aşı olunması gerektiğini söyledi.

    Prof. Dr. Hacımustafaoğlu, 2 tür pnömokok aşısı bulunduğunu ifade ederek, bunlardan ''konjuge pnömokok aşısı''nın 2 ay-9 yaş arasında kullanıldığını ve taşıyıcılığı önlediğini dile getirdi.

    Prof. Dr. Mustafa Hacımustafaoğlu, ''Eğer ekonomik durumunuz iyiyse bebek 2 ayını tamamladıktan sonra bu aşıyı yaptırın'' dedi.

    Türk Pediatri Kurumu Başkanı Prof. Dr. Haluk Çokuğraş da pnömokok hastalıklarının giderek antibiyotiklere karşı direnç kazandığını belirterek, hastalıklara karşı aşının oldukça etkili olduğunu söyledi.

    Prof. Dr. Çokuğraş, aşının en kısa sürede Türkiye'de rutin aşılama programına girmesini umduklarını ifade etti.
#07.12.2007 08:32 0 0 0
  • Etkili ve güzel bir kampanya oldu bence.
    bilinçlenmek çok önemli.
#07.12.2007 08:44 0 0 0
  • malesef bazı anne ve babaların Pnömokok hastalıgından haberleri yok kampanyanın yararlı olacagını düşünüyorum.saol eskitoprak
#07.12.2007 08:52 0 0 0
  • teşekkürler bilgilendirme için kampanya umarım işe yarar
#07.12.2007 09:01 0 0 0
  • insallah
#07.12.2007 12:21 0 0 0