Allahdan Korkmanin yedi Alameti

Son güncelleme: 15.09.2008 13:23
  • Allah'tan korkmanın YEDİ alameti

    Mümin, vücudunun bütün âzaları ile Allah'tan korkandır. Nitekim büyük ahlâk ve fıkıh bilgini Ebu Leys es-Semerkandi, Allah korkusunun yedi alameti olduğunu haber verir.

    İbadete riya karışmaz

    ALLAH korkusu taşıyan kimse ibadetini sırf Allah rızası için yapar, riyadan ve münafıklıktan kaçınır, böylelikle Allah'ın haklarında şöyle buyurduğu kimselerden biri olur: "Rabb'inin katında ahiret, günahlardan korkanlar içindir". [Zuhruf/35]
    "Günahlarından sakınanlar, hiç şüphesiz, cennetlerde ve pınarlarının başlarındadırlar".[Zariyat/15] "Günahlardan sakınanlar cennet ve nimetler içindedirler".[ Tur/ 17] "Günahlardan sakınanlar emin bir makamdadırlar".[ Duhan/51]
    Mü'minin korku ile ümit arasında bulunması gerekir. Buna göre bir yandan ümit kesmeksizin Allah'ın rahmetini beklerken diğer yandan ibadet hali içinde çirkin hareketlerden vazgeçerek Allah'a tevbe eder. Nitekim Allah (C.C.) "Sakın Allah'ın rahmetinden ümit kesmeyin". [Duhan Suresi/ 5] buyurmaktadır.

    Ayaklar Allah için yürür
    ALLAH korkusu taşıyan kimse, günah işlemeye değil, Allah'ın emrine uygun ve O'nun rızasını kazandıracak işlere doğru yürür, alimlerle ve iyi amel işleyenlerle buluşmak gayesi ile adım atar.

    Dil yalandan uzaklaşır

    ALLAH korkusu taşıyan kul dilini yalandan, dedikodudan, koğuculuktan, iftiradan ve boş konuşmaktan alı koyar, bunlar yerine onu zikirle, Kur'an okumakla ve ilmî konuşmalarla meşgûl eder.

    Kalpten kıskançlık kalkar
    ALLAH korkusu taşıyan kul başkalarına karşı kalbinde düşmanlık, iftira ve kıskançlık barındırmaz. Çünkü kıskançlık iyilikleri mahveder. Nitekim Peygamberimiz (sav) şöyle buyurur: Ateş odunu nasıl yerse (yakarsa) kıskançlık da iyilikleri öyle yer (yok eder).

    Bilesin ki, kıskançlık, kalp hastalıklarının başlıcalarından biridir ve bu hastalıklar da ancak ilimle ve iyi ameller işleyerek tedavi edilebilir.

    Haram lokma yemez
    ALLAH korkusu taşıyan kul, karnına haram lokma sokmaz; çünkü haram lokma yemek, ağır günahlardan biridir. Nitekim Peygamberimiz (S.a.v.) şöyle buyuruyor:

    "İnsanoğlunun karnına haram bir lokma inince, lokma midesinde kaldığı sürece yerde ve göklerdeki melekler tekrar tekrar üzerine lanet yağdırırlar. O lokmayı hazmederken öldüğü takdirde varacağı yer cehennemdir".

    Eller Allah rızası için çalışır
    ALLAH korkusu taşıyan kimse, ellerini harama değil, Allah'ın rızasına uygun şeylere doğru uzatır. Nitekim sahabilerden Kâ'bul Ahbar'ın (r.a.) şöyle dediği rivayet edilir: Allah, her bir bölümü yetmiş bin gözlü yetmiş bin bölümü olan yakuttan yapılma bir köşk yaratmıştır. Kıyamet günü bu köşke; ancak önlerine çıkan haram şeylerden Allah korkusu ile uzak duranlar girebileceklerdir.

    Cuma namazının kurallarına dair
    Cuma namazı, dördü ilk sünnet, ikisi farz ve dördü de son sünnet olmak üzere on rek'attır. Cuma günleri öğle vaktinde kılınır ve o günün öğle namazının yerine geçer. Cuma namazının farzı cemaatle kılınır. Tek başına kılınmaz.

    Cuma namazının sahih olmasının şartları:
    1) Cumanın öğle vaktinde kılınması.
    2) Namazdan önce hutbe okunması.
    3) Cuma kılınan yerin herkese açık olması
    4) İmamdan başka en az üç erkek cemaat bulunması.
    5) Cuma namazını kıldıranın, devletin (yetkili makamın) görevlendirdiği veya izin verdiği bir kişi olması.
    6) Cuma kılınacak yerin şehir veya şehir hükmünde olması.

    Cuma namazının farz olmasının şartları
    1) Erkek olmak (Kadınlara farz değildir.)
    2) Hür ve serbest olmak.
    3) Mukîm olmak. (Yani misafir olmamak)
    4) Sağlıklı olmak. (Cuma namazına gidemeyecek şekilde hasta olmamak)
    5) Kör olmamak.
    6) Ayakları sağlam olmak

    Bu şartlar kendisinde olmayan kişiye cuma namazı farz değildir. Ancak bu durumda olan bir kimse câmiye gidip cumayı kılarsa o günün öğle namazının yerine geçer.

    Cuma namazı nasıl kılınır?
    CUMA günü öğle vakti ezan okunduktan sonra, önce dört rek'at olan ilk sünneti kılınır. Bunun niyeti şöyledir: "Niyet ettim Allah rızası için bugünkü cuma namazının ilk sünnetini kılmaya."

    Cumanın ilk sünnetinin kılınışı aynen öğle namazının dört rek'at sünneti gibidir. Sünnet kılındıktan sonra câminin içinde bir ezan daha okunur ve imam minbere çıkarak hutbe okur. Hutbe bitince ikamet getirilir ve cumanın iki rek'at farzı cemaatle kılınır. İmamın arkasındaki cemaat şöyle niyet eder: "Niyet ettim Allah rızası için bugünkü cuma namazının farzını kılmaya, uydum imama."

    Farzdan sonra cumanın dört rek'at son sünneti kılınır. Bunun kılınışı da cumanın ilk sünneti gibidir. Niyeti şöyledir: "Niyet ettim Allah rızası için cumanın son sünnetini kılmaya."

    Cuma namazı böylece tamamlanmış olur.
    Bundan sonra dileyen dört rek'at "Zuhri Ahir=son öğle" ile iki rek'at da vakit sünneti kılar. Son öğle namazına: "Niyet ettim Allah rızası için vaktine yetişip henüz kılamadığım son öğle namazını kılmaya" diye niyet edilir. Bu son öğle namazı, öğlenin dört rek'at farzı gibi kılınmakla beraber sünnetlerde olduğu gibi dört rek'atın hepsinde fatihadan sonra sûre okunması daha iyidir.

    İki rek'at vakit sünnetine de şöyle niyet edilir: "Niyet ettim Allah rızası için vaktin sünnetini kılmaya." Bu namaz da sabah namazının sünneti gibi kılınır.

    Cuma namazı kimlere farzdır?
    CUMA namazının bir kimseye farz olması için, müslüman, akıllı ve erginlik çağına gelmiş olmaktan başka altı şartın daha bulunması gerekir.
#07.12.2007 14:20 0 0 0
  • tskler paylasimin icin
#07.12.2007 19:48 0 0 0
  • ALLAH Razı olsun değerli paylaşımınız için
#09.12.2007 10:22 0 0 0
  • Güzel bir yazi ne mutlu birseyler ögrenebilene
#09.12.2007 14:31 0 0 0
  • paylaşımın için teşekkürler.
#09.12.2007 18:33 0 0 0
  • Paylasim icin Allah (c.c.) razi olsun
#26.12.2007 03:05 0 0 0
  • ALLAH Razı olsun değerli paylaşımınız için
#18.01.2008 23:51 0 0 0
  • Allah (C.C.) Razi Olsun.
#01.04.2008 08:08 0 0 0
  • ALLAH ( c.c.)razı olsun.
#07.04.2008 22:11 0 0 0
  • allah razı olsun bu paylaşım için
#10.09.2008 21:01 0 0 0
  • Rabbim bize duyup, okuduklarımızla amel etmeyi asip etsin,inşaalah...
#13.09.2008 06:24 0 0 0
  • Allah (c.c) razı olsun emeklerine sağlık
#15.09.2008 13:23 0 0 0