Van Kedisi

Son güncelleme: 31.12.2009 08:14
  • Van Kedisi

    Adını Van gölünden alan bu kedi, bembeyaz, kısa tüylü, kaplan yürüyüşlü, tilki kuyruğuna benzeyen kabarık kuyruklu, değişik göz renkli, çevik bir kedi olarak bilinir.

    Van kedisinin çekici kılan özellikle gözleridir. Gözleri ya mavi ya kehribar (sarı ve tonları) ya da bir gözü mavi diğeri kehribar renkte olur. Yeni doğan van kedilerinin gözleri ise gerçek rengini alana kadar gri kalır. Yüzlerinde, gözlerinin etrafında, kulaklarında veya vücutlarının başka bölgelerinde sarı-kızıl lekeler bulunabilir. Burun ucu, patiler ve kulak içleri pespembedir.

    Van kedisi, dünya üzerinde melezleşmeyen, saflığını koruyabilmiş canlıların başında gelir. Bu özelliği onu, hem kedi dünyasının hem de diğer canlıların yıldızı haline getirir. Bu kedilerin diğer özellikleri de, suyu sevmeleridir. Her kedi yüzmeyi bilir ama sudan hoşlanmaz. Van kedisi ise bunu seve seve yapar ve suda oyun oynar.

    Van kedileri şubat-haziran aylarında kızgınlık dönemine girer ve gebelik süresi 62 gündür. Bir batında 4 yavru doğurur.
#07.12.2007 22:15 0 0 0
  • noimage

    Temel Özellikleri :

    Zeki, canli ve insana bagli bir yapisi vardir. Kendilerini temizlemede büyük bir titizlik gösterirler. Van kedisi iyi bir avci olmanin yanisira kendi istegiyle suda yüzmeyi ve suyla oynamayi seven tek kedi türüdür. Iyi bir arkadas ve oyuncu olmakla beraber kucaga alinmaktan hoslanmaz.


    Görünüs ve Vücut Yapisi :

    Uzun olmayan orta büyüklükte bir basi olan Van kedilerinin yüzü üçgen seklinde ve çevresi belirlenmistir. Elmacik kemikleri de çikiktir. Boynu güçlü ama kisadir.


    Gözler hafif sekilde basik badem seklinde ve egik olarak yüze yerlesmistir. Göz bebekleri yuvarlak ve belirgindir. Van kedisini çekici kilan özelliklerden birisi de onun gözlerinin rengidir. Her iki gözü mavi, her iki gözü (kehribar sari renk ve tonlari) olabilecegi gibi bir gözü mavi diger gözü kehribar renkte de olabilir.


    Kulaklari büyük ve genis, dibe dogru bir yuvarlaklik söz konusudur. Burun ucu, patiler ve kulak içleri pembe renktedir. Van kedilerinde sagirligin yaygin oldugu kanaati varsa da her iki gözü farkli renkteki kedilerde ve mavi gözlülerde ancak %2-3 civarinda sagirlik vardir.


    Vücudu uzun, kasli ve iri kemiklidir. Arka patileri öndekilerden daha uzundur. Bacaklar kaslidir ve birbirlerinden iyice ayrilabilir. Parmaklari da o derece Tüyleri uzun ve diplere dogru ipeksi bir yapidadir. Kuyrugu tilki kuyrugu gibi uzun ve tüylüdür.


    Tüy Bakimi :

    Van kedisinin tüyleri Ankara kedisine oranla daha kisadir. Günlük olarak yapilan firçalamalar yeterlidir. Yazin diger kediler gibi tüy degisimi yasar ve o dönemde tüyleri azalir. Tüyler kisin yeniden eski rengini ve seklini alir


    Kökeni :

    Türkiye'de üretilen ve saf Türk kedisi olan bu irkin anavatani ve kökeni Van yöresidir.


    Van kedisi korkmadan suya girip yüzen tek kedi irkidir ve 1969 yilinda saf kan kedi irki olarak kabul edilmistir.


    Dünya üzerindeki kedi cinsleri arasinda en dogal olan türlerden biri olarak taninmaktadir. Ilk kez bir ingiliz çift tarafindan ingiltere'ye götürülmüs ve çogaltilmis daha sonrada Avrupa'ya yayilmistir.
#08.05.2009 00:27 0 0 0
  • konuyu actiginiz bölüme sadece kendinize ait evcil hayvaninizin konusunu aca bilirsiniz
    konular birlestirildi
#08.05.2009 01:55 0 0 0
  • ne kadar güzel gözleri
#15.05.2009 21:23 0 0 0
  • konu buraya taşındı..
#31.12.2009 08:14 0 0 0