Öğünler arasında ufak tefek atıştırmalar yapmak bazen diyete faydalı olabilceği gibi, bazen de diyetinizi baltalıyor.

Neden kaynaklanır?

Uzun aralıklarla yemek yeme durumunda bu aralıklarda vücut açlık hisseder ve bunun doğal sonucu olarak da besin ihtiyacı duyar. Bu süreç sonunda yemek yeme imkanı bulduğu zaman, normal ihtiyacından fazla miktarda besin tüketir. Ancak bu tepki zamanla hastalık halini alır ve hastalar artık bu tip uzun aralıklara bağlı olmaksızın, normal öğünlerinde doyduktan sonra da yemeye devam ederler. Uyuşturucu ya da alkol bağımlıları gibi istedikleri gıdayı alamadıkları zaman ona karşı “ihtiyaç” hissederler; burada ihtiyacı hissettiren fizyolojik bünyenin gereksinimlerinin karşılanması değil, hastanın sınırsızca yeme arzusudur.

[COLOR="lemonchiffon"]Yeme krizlerinin etkileri

Bu tip beslenme problemlerinden muzdarip kişiler arzuladıkları beslenme şartlarına ulaşamadıkları takdirde duygusal olarak tepkiler göstermeye başlarlar. Uzman kontrolünde bu sorunlarının önüne geçmek isteyen insanlarda görülmüştür ki; hasta bu tip yeme krizlerinde, kısa süreli bir açlık halinde dahi; sinir, hayal kırıklığı, utanç, suçluluk, umutsuzluk veya rahatsızlık gibi çeşitli duygular yaşamaktadır. Bunun sonucunda yediği her yemek sonrası bu duyguları katlanarak artmakta, fakat kendisini bu konuda kontrol edememesiyle birlikte zamanla bu durum kronik bir hal alıp, kişiyi obeziteye götürmektedir. Kişi diğer duygusal problemlerinin yarattığı boşluğu yeme eylemiyle doldurmaya çalışmaktadır.

[COLOR="lemonchiffon"]Nasıl çözülür?

Bu durumun çözümü olarak kişinin duygusal sıkıntılarını mide değil beyin yoluyla çözmeleri fikri önerilebilir. Rahatsızlık hissedildiğinde verilen ve obeziteye yol açan tepki, rahatsızlık hali geçinceye kadar yemek yemektir. Buradan yola çıkarak, rahatsızlık hissinin beyinde (Örneğin yatıp, gözlerinizi kapatarak rahatsızlığınıza konsantre olmak) tartılması çözümü önerilebilir.

[COLOR="lemonchiffon"]Atıştırmanın yararları

• Atıştırmak yemekler arası enerji depolamanızı sağlar. Vücudunuz, kan şekeri için gerekli olan karaciğerinizdeki karbonhidratı 4-6 saat içinde tüketir, tekrar gıda almanız gerekir.

• Büyümekte olan çocuklar sınırlı yeme kapasiteleriyle bir günlük enerji ihtiyaçlarını üç öğünle karşılayamazlar. Kendileri için gerekli olan bu enerjiyi atıştırmalarla sağlamaları mümkündür.

• Her yaştan sporcunun yüksek enerji ihtiyacı vardır. Özellikle kaslarının çalışmasına yardım eden karbonhidratlara ihtiyaç duyarlar. Sandviçler, meyve ve makarna gibi besinler onların bu enerjiyi almalarına yardım eder.

• Gençler genel olarak atıştırma adetleriyle bilinirler ve bu aslında onlar için ölçülü yapıldığı takdirde iyi bir şeydir. Yüksek enerji ve vitamin ihtiyaçları vücutlarının gelişmekte olmasından kaynaklanır. İyi seçilmiş abur - cuburlar bu ihtiyacın karşılanmasında yardımcı olabilir.

• Hamilelik döneminde, anne adaylarının ekstra besin ve enerjiye ihtiyacı vardır. İyi seçilmiş abur – cuburlar bu ekstra besin ihtiyacının karşılanmasında yardımcı olur.

• Küçük ve sık atıştırmalar özellikle sabah halsizliği çeken veya kronik yorgun olan insanlarda yararlıdır.

• Bir oturuşta sadece kısıtlı bir miktar yiyebilen yaşlılar da atıştırma yoluyla besin rejimlerini destekleyebilir ve bu sayede daha sağlıklı bir beslenmiş olurlar.

• Uzun aralıklı iki yemek arasında atıştırmak derin açlığı ortadan kaldırdığı gibi, bir sonraki öğünde çok fazla yemenize de engel olur.

• Abur cuburlar beslenme olarak avantajlar sağlayabilir fakat plansız olarak atıştırılan yiyecekler sağlığınızı da bozabilir. Patates cipsi, çikolata ve tatlılar gibi atıştırmalar diyetinizde yağ fazlasına sebep olur. Bunun yanında çok yağlı yemenin kalp hastalıklarından kansere kadar uzanan kalıcı zararlara yol açtığı da tıbben ispatlanmış bir gerçektir.

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 428
favori
like
share
SU-PERISI Tarih: 10.12.2007 09:42
atıştırmayı hep yaparız ama plansız yapılanlar zarar veriyor