Avuç avuç fındık fıstık
Bebeğin fiziksel ve zihinsel gelişimi için, özellikle hangi besinler sıklıkla tüketilmelidir?


Hamilelikle birlikte anne karnında yeni bir hayat başlar. Bebeğin tüm ihtiyaçları hamilelik süresince anne tarafından sağlanır. Bu nedenle doğru seçilmiş besinlerle dengeli ve sağlıklı bir şekilde beslenmek, hamile için yeterlidir. Doğru ve dengeli beslenen hamilenin ilave vitamin almasına gerek yoktur. Anne adayları, şekerli ve rafine karbonhidrat içeren yiyeceklerden kaçınmalıdır.
İDEAL YEMEK MENÜSÜ

Aşağıdaki beş yiyecek grubundan her gün yemeye çalışınız:

Ekmek ve mısır gevreği: 4 ya da daha fazla öğün her gün.

1 öğün = 1 dilim ekmek, 3-4 tabak mısır gevreği ya da 1 tabak pilav ya da makarnaya eşittir. Sebze, salata ve meyve: 4 ya da daha fazla öğün her gün.

1 öğün = 1 tabak pişmiş sebze veya salata, 1 taze meyve, 1 kupa meyve suyu ya da 1 kupa kutulanmış meyve.

Her gün bir öğün C vitamini açısından zengin meyve veya sebze (portakal, mandalina, greyfurt, limon, kivi, çilek, ananas, domates, lahana, karnabahar, brokoli, brüksel lahanası, patates) yiyin. Bezelye, barbunya, ıspanak, havuç, kabak gibi yeşil veya sarı sebzelerden bir öğün yiyin. Et, balık, yumurta, peynir, fındık, tavuk: Her gün 2 öğün. Kalsiyum yönünden zengin yiyecekler: Hamilelikte günde bin 100 gram, emzirme döneminde bin 200 gram kalsiyum gerekir.

250 ml. süt = 300 mg. ca (kalsiyum)

200 mg yoğurt = 300 mg. ca

25 mg. çedar peyniri = 200 mg. ca Yağ veya margarin: Her gün 15-30 gram.


ÖNEMLİ NOT

Vitamin olarak demir ve folik asit takviyesi önerilmektedir. Demir, kırmızı et, tavuk ve balıkta, yeşil yapraklı sebzelerde görülür. Gebelik sırasında tuzu azaltmak ve yüksek tuz içeriği olan yiyeceklerden uzaklaşmak gerekir. Tüketilmemesi gereken yiyecekler ise bal, reçel, marmelat, çikolata, kek, turta, tatlı bisküviler, patates cipsleri ve tabii ki alkol.

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 745
favori
like
share
SU-PERISI Tarih: 11.12.2007 18:35
paylaşımın için saol didoş