Kangurugiller familyasından yalnızca Avustralya ve Tasmanya'da bulunan,iki ayakları üstünde gerçekleştirdikleri sıçrayışlarla ünlü keselilerin genel adı.Kangurular,sıçrama yapmaya uygun arka ayaklarının iriliğiyle dikkati çekerler.Uzun,güçlü kuyrukları,koştukları sırada denge oranı,dinlenirken "üçüncü üye" görevi yapar.Ayağı çok uzundur;4.ayak parmağında güçlü bir tırnak vardır.Otçul olan kanguruların mideleri bölmelidir ve biraz gevişgetirenlerinkine benzer.Diş sisteminde,altçenede iki büyük kesici diş bulunur;bunlar üstçenedeki kesicidişler arasındaki boynuzsu bir yastık üstüne dayanır.Küçük boylu türlerine yerel olarak valabi adı verilir.Kangurugiller familyasında 16 cins ve bazıları ağaççıl 40'ı aşkın tür vardır.Kanguruların en büyüğü dev kangurunun boyu 2,5 m'yi bulabilir.Kangurular,yaşlı bir erkeğin güdümündeki sürüler halinde çayırlarda yaşarlar.Bütün keselilerde olduğu gibi,yavrunun dölyatağı içinde kaldığı süre çok kısadır;ne var ki yavru doğduktan sonra annesinin kesesinde gelişmeye devam eder.

Etiketler:
Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 2694
favori
like
share