Karnıyarık Otu - Psyllium Husk Caps

Son güncelleme: 12.12.2007 11:18
  • Sinirliot türlerinden büyük yapraklı sinirliotun yaprakları oval biçimli, kısa saplı, kenarları dişli veya dalgalıdır. Çiçekleri grimsi veya esmer-kırmızı renklidir. Bu tür Karnıyarık Otu (Plantago asiatica) olarak bilinmektedir. 10-50 cm yüksekliğindeki bu türler çok yıllık ve otsu bitkilerdir. Çiçekleri küçük ve 4 parçalı olup, gövdenin ucunda başak durumunda toplanmışlardır. Dünyanın bir çok ülkesinde salata olarak yenilen bir bitkidir. Beta-karoten, kalsiyum ve askorbik asit (C vitamini), allantion, apigenin, aucubin, baicalein, linoleic acid, oleanolic acid, sorbitol ve tannin içerir. Kurutulmuş olgun tohumları 2-3 mm uzunlukta, esmer veya koyu esmer renkli, kayık biçiminde, tatsız ve kokusuz taneler olup; % 30? a varan oranlarda müsilaj (mucilage) maddeler içerir. Karnıyarık Otu tohumları diyetlerde kullanılan çözünebilir doğal bir liftir. Suda şişer ve dışkının kolay atılımını sağlar. Sindirim sisteminden yumuşak ve rahat bir şekilde geçmesi için bol miktarda su ile birlikte kullanılır. Diyet için mükemmel bir yardımcıdır. Yemeklerden yarım veya 1 saat önce alındığında tokluk hissi vererek açlığı azaltan, sindirimi artıran ve kilo vermenize yardımcı olan (zayıflatıcı) bir ürün olup, kullananların düzenli öğünlerinde daha az yemek yemesini sağlar. Kandaki yüksek kolesterol ve trigliserid seviyesini düşürmek için kullanılır ve kan şekerini ayarlar. Yapılan araştırmalar karnıyarık otu tohumlarının yüksek yoğunluklu lipoprotein kolesterolü (HDL-Faydalı kolesterol) düzeylerini etkilemeden toplam kolesterol düzeyini düşürebildiğini göstermiştir..

    Karnıyarık Otu Tohumunu kullanmaya bol su ile 1-2 kapsülle başlanır, eğer gerekirse kapsül sayısı derece derece arttırılır (Günde en fazla 6 kapsül). Derece derece arttırarak, mide ile onkiparmak bağırsağı arasında bir vana görevi üstlenen pilor çevresindeki kan halkasının, geçen lif hacmine basamak basamak alışması sağlanır.Sinirliot tohumlarının laksatif etkisi, kabuğunun suyla temas ettiğinde kabarmasından kaynaklanmaktadır. Mideye ulaştığında 40-50 kat genişler ve bağırsakların çalışmasına yardım eden bir madde (Raghage) salgılar. Bu jelatine benzer bir kütle oluşturur ve dışkıyı yumuşak bir hale getirir. Sinirliot tohumundan elde edilen çözünebilir lifler, buğday kepeği gibi çözünemeyen liflerden büyük farlılıklar gösterirler. Suyla temas edince, çözünebilir lifler sünger gibi emici hale gelir, yumuşar ve normal hacminin birkaç katı hacme ulaşır. Çözünebilir lifler, dışkı ağırlığını arttırır ve genel olarak dışkının vücuttan atımını hızlandırır. Diğer laksatifler (müsilajlar) gibi bağımlılık yapma riski yoktur. Liflerin yapısı bağırsak duvarlarının temizlenmesine yardımcı olur. Sinirliot Tohumları, çözünebilir lifleri bol miktarda içermesinden dolayı yumuşak ve nazik bir fırça gibi görev yapmaktadır. Kalın bağırsağın kıvrım ve oyuklarına sıkışmış olan artık maddeleri parçalar ve yüzeyinde kaygan bir film tabakası oluşturur. Böylece atık maddelerin hareketini ve atılmasını kolaylaştırır. Yapılan gözlemsel araştırmalarda sinirliot tohumlarının düşük yaşam kalitesine (Az lif alımı, az hareket, sürekli oturarak çalışma gibi) bağlı kabızlığı ortadan kaldırabildiği görülmüştür. Çözünebilir lifler dışkının fazla sıvısını içine çekme özelliğinden dolayı ishali önler. Sinirliot tohumlarının en önemli özelliklerinden biri bağırsakları toksik maddelerden temizlemesidir. Çözünebilir lifler, mantarların (Candida Albica), zararlı bakterilerin, sindirilememiş besinlerin disakkarit fermantasyon ürünlerin (gazlar, fazla laktik asit) ve birçok zararlı kimyasalların vücuttan kolaylıkla atılmasını sağlarlar.

    Kullanım Önerisi: Gıda takviyesi olarak, günde 2 defa 1 bardak su ile birlikte, aç karına 3 kapsül alınabilir. Bilinen herhangi bir yan etkisi yoktur
#12.12.2007 11:18 0 0 0