[COLOR="darkred"]Kurban hareketliliği ile hayvanlardan insanlara geçen hastalıkların görülme sıklığı yüzde 30 artıyor. Bu dönemde, hayvanlardan insanlara 200'den fazla hastalık geçebiliyor.

Sağlıklı kurbanlık için veteriner hekim kontrolünde olan kurban pazarları tercih edilmeli. Hayvanın mutlaka kulak küpesi ve sağlık raporu olmalı. Türk Veteriner Hekimler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Mehmet Alkan, "Çok genç olan, etleri olgunlaşmamış olan, gebe olan, yeni doğum yapmış olan, hastalık arazları gösteren, kanlı ishal olan, burun akıntısı olan, karın altında şişlikler, çene altında şişlikler, boyunda şişlikler olan tüyleri kabarmış, matlaşmış olan, ateşi olan, yürüyüş bozukluğu olan, aşırı duyarlı olan veya çok tepkisiz olan hayvanları almamalıdırlar." diye konuştu.

Kesim Konusunda Uyarı

Veteriner hekimler kesim konusunda da uyarıyor. Alkan,"Uygun olmayan yerlerde, uygun olmayan şekillerde katliamı andıran kesimler hassas grupları etkilemekte ve onlarda psikolojik travma yaratmaktadır." dedi. Kesilen hayvanın etinin dağıtılması dinen yardımlaşmanın gereği. Ancak hastalık şüphesi olan etin kesinlikle yenmemesi ve dağıtılmaması gerekiyor. Kurban etini saklamak isteyenler de, eksi 35 derecede şoklandıktan sonra, derin dondurucuda 1 yıla kadar saklayabiliyor. Eğer şoklanmazsa, derin dondurucuya konulan et 2-3 ay içinde tüketilmeli.

Beğeniler: 1
Favoriler: 1
İzlenmeler: 548
favori
like
share
eskitoprak Tarih: 14.12.2007 13:47
valla hic almadim
SU-PERISI Tarih: 14.12.2007 13:12
kurban alırken çok dikkatli olmak gerekir