Harput Köftesi Nasıl Yapılır - Köfte Tarifi


MALZEMELER
1 paket köftelik bulgur
1/2 kg orta yağlı kıyma
1 baş soğan
maydanoz
reyhan
salça
tuz

HAZIRLANIŞI
Soğanı kuşbaşı doğrayıp, maydanoz, reyhan ve tuzla ovun. Et, bulgur ve salçayı ilave edip, iyice yoğrun. Cevizden biraz küçük parçalar koparıp, yuvarlak yapın, her iki tarafından parmağınızla bastırıp ortasını çukurlaştırın. Bir tencereye tereyağ ve salça (ya da domates rendesi) koyup, biraz pişirdikten sonra sonra bir kase su ilave edin. Su kaynadığında köfteleri alıp 20-25 dakika pişirin, artan suyu bir kaba koyup süzün. Servis yapacağınız zaman, bir kapta sakladığınız bu sudan biraz ilave edip, yeniden ısıtın.

Etiketler:
Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 491
favori
like
share
BiR-DOST Tarih: 11.05.2010 23:57
Harput Köftesi


MALZEME

Soğan 2 orta boy
Maydanoz 1 demet
Kıyma (yağsız) 2+1/2 su bardağı
Duru Çiğ köftelik Bulgur 2 su bardağı
Salça 2 yemek kaşığı
Biber Salçası 1 tatlı kaşığı
Tuz 2 tatlı kaşığı
Pul biber 3 tatlı kaşığı
Yumurta 1 adet
Sıvı Yağ 1/4 su bardağı
Un 1 yemek kaşığı
Su 5 su bardağı
Reyhan (taze) 5-6 dal
Porsiyon Adedi: 8

YAPILIŞI

Soğanlar soyulur,yıkanır ve çok ince doğranır. Maydanoz yıkanır ayıklanır ve ince ince kıyılır. Kıyma, bulgur, soğan, biber salçası, 1 yemek kaşığı salça, 1 tatlı kaşığı tuz, pulbiber, maydanoz ve yumurta karıştırılır.ara sıra el ıslatılarak elastik yapı oluncaya kadar 15-20 dakika iyice yoğrulur.Fındık büyüklüğünde parçalara ayrılır ve yuvarlanır. Sol işaret ve baş parmaklar ile iki taraftan bastılrılarak ortası yassılıtılır.Sağ elin işaret ve baş parmakları arasında köfte döndürülerek tarafta yağ eritilir.,un ilave edilerek pembeleşinceye kadar kavrulur. Kalan salça, bir tatlı kaşığı pulbiber eklenip karıştırılır, su dökülerek kaynamaya bırakılır. Kaynayınca kalan tuz ve köfteler ilave edilir.Kısık ateşte 8-10 dakika pişirilir. Yıkanmış ve doğranmış reyhan ilave edilerek ocaktan alınır. Sıcak olarak servis yapılır. (K.K.Çalgın)

NOT: Elazığ yöresininözel yemeklerindendir. Düğün, bayram, davet gibi özel ginlerde mutlaka yapılır. Suyuna salça konmayabilir.


alıntı
Sindy Tarih: 16.12.2007 00:37
ellerine saglik SU-PERISI