Sürmene Bıcağı - Sürmenede Bıçakcılık

Son güncelleme: 21.07.2010 22:00
  • Sürmenede Bıçakcılık - Süemene Bıçağı Resimleri -Sürmene Biçağı Tanıtım - Sürmenen Biçağı HakkındaSÜRMENE BIÇAĞI

    Sürmene'de bıçakçılık ve demir madeni işletmeciliği bundan tam 3000 yıl öncesine dayanmaktadır. Demir madeni uzun yıllar önce kapanmasına rağmen bu madenlerin etkisi olan metal işletmeciliği günümüze kadar artarak devam etmiştir. Çeşitli tarihi kaynaklarda bundan söz edilmektedir. Örneğin Evliya Çelebi'nin seyahatnamesinde Gemilerini Yeniay limanında tamir ettikleri ve kesici aletlerini de Sürmene'de demir ustalarına bileylettiklerini yazmaktadır.
    noimage
    noimage

    Yani işin özü Sürmede'de bıçakçılık tarihi çok eskilere dayanmakta olup uzun yıllar boyunca oluşan bir kültür ve teknikle beraber son sistem teknikle beraber günümüze gelmiştir. Bıçakçılık Sümene'de bir yaşam tarzı, bir kendini ifade etme şekilinde oluşmuştur. Usta bıçağı yaparken Karadenizin yaşam koşullarınn gereği olan sert, dayanıklı, eğilmez, kırılmaz ve çok keskin yapmak zorunluluğunu aynen ürüne yansıtmaktadır.


    noimage
    noimage
    noimage


    Sürmene'de yurt çapında ünü yayılan bir sanat ise bıçak imalatı idi. Sürmene'de imal edile sivri uçlu ve oluklu bıçaklar, "Sürmene bıçağı" diye ün kazanmıştı. Özellikle gençler tarafından bir delikanlılık sembolü olarak taşınan Sürmene bıçaklarının imalatı Cumhuriyet döneminde çıkan bir kanunla yasaklanmıştır..

    Sürmene Bicagi Ile Ilgili Diger Basliklar


#16.12.2007 10:47 0 0 0
  • Sürmene'de, bir zamanların o ünlü Sürmene bıçakların yapımı artık tarihe karışmış gibidir. Ancak sipariş üzerine, birkaç eski usta tarafından yapılmaktadır. Daha çok mutfak bıçakları ve çay kesme makasları üretilmektedir. Sürmene bıçakçılığı değişen sosyoekonomik yapıya ayak uydurarak yaşamını sürdürmektedir.

    Sürmene Bıçağı fotoğrafı;
    noimage

    Tamamen el emeği ile yapılmış olan bu ürün 17 cm. uzunluğunda ve Krom-Çelik alaşımlı tutma kısmı özel işlemelidir.
    noimage

    Sürmene Bağ Çakısı
    noimage


#16.12.2007 10:51 0 0 0
  • merhaba... surmene bıçaklarının kalitesini daha öncede duymuştum ama alıp kullanmak nasıp olmamıştı daha sonra iyi bir araştırma sonucu buldum ve buldugum yerde sırf kasap bıçakları degıl özel el yapımları sürmene bıçakları,sürmene çakıları vede sırf sürmene bıçakları degil çoğu yörenin bıçak ve çakılarını buldum vede devamlı yeni çakılar vede bıçaklar gelıyor benden söylemesi... Özel el yapımları çakılarla ilgilenen varsa ben den söylemesi yeride eminöünde hasırcılar cad. no:76 tel :0212 522 15 35
#31.12.2007 10:30 0 0 0
  • @bıçak koleksiyoncus

    Reklamida yapmissin usta

    bari bizim reklamimizida kazi bicaklarin üzerine
#03.01.2008 19:07 0 0 0
  • Bir Sürmene Bıçağı ALDIM Kendime
#02.05.2009 10:22 0 0 0
  • Bende Sürmene bıçağı hastasıyım. Tabiki de Sürmeneliyim. Mutfağımda kesinlikle Sürmene bıçağı bulundururum. Sebzesinden tut da meyve bıçağına kadar. Yaklaşık 15 adetlik te Sürmene çakı koleksiyonum var. Geçen ..... dan da 2 adet çakı aldım. Etti sana 17. Ha kullanıyor muyum. Nerde kullanacağım. Sadece evime gelen misafirlere hava atmak için gösteriyorum herkes hayran kalıyor. İlla ki istiyorlar ama bende bunlar daha üretilmiyor diyorum vermiyourum.
#21.07.2010 22:00 0 0 0