Grip virüslerinin vücutta çoğalmasını engelleyen maddeleri bol miktarda içeren sarımsağın, hastalığa yakalanmadan önce ve çiğ olarak yenmesi gerekiyor

Sofralarımızdan eksik olmaması gereken, Türk mutfağının da vazgeçilmezleri arasında bulunan sarımsağın, sağlığa katkıları anlatmakla bitmiyor. Sarımsağın sürekli kullanımı kişiyi kalp hastalıklarından koruyor. Sarımsak iyi huylu (HDL) kolesterolü yükseltirken, kötü huylu (LDL) kolesterolü ve trigliseritleri düşürüyor. Ayrıca tansiyonu düşürmek için kullanılıyor. Araştırmalar bağışıklık sistemini güçlendiren sarımsağın çeşitli mikroorganizmalara karşı etkili olduğunu da ortaya koyuyor.
Sarımsakta sıtma ve kansere karşı savaşta önemli rol oynayan bileşikler olduğu ortaya çıktı. Kanada’nın Toronto Üniversitesi’nde yapılan araştırmada sarımsağın, sıtmanın yanı sıra kanserle savaşta da önemli rolü olduğu saptandı. Sarımsaktaki bileşiklerin antiviral, antibakteriyel, antiparaziter ve antikanserojen özellik taşıdığı belirlendi.

Ne işe yarar?

Tansiyonu düşürür ve kansere karşı korur

Sarımsağın bileşiminde şekerler, vitaminler (A, B, C), kükürtlü bir uçucu yağ ve bol allil sülfür bulunur. Sarımsağın özel kokusu ve tadı bundan ileri gelir.

Çok eski çağlardan beri biliniyor ve tedavide yararlanılıyor. Salgın hastalıklarla mücadelede, savaşlarda antibiyotik ve antiseptik olarak kullanıldı.

Antiseptik, iştah açıcı, tansiyon düşürücü, solucan düşürücü, idrar artırıcı, kan temizleyici etkileri vardır.

Antiseptik etkisi, içindeki allisinden ileri gelir.

Bakteriler üzerinde üremeyi azaltıcı ve öldürücü etkisi vardır.

Hemoroide faydalıdır. Bronşit, astım, varis, siyatik ve romatizma ilacıdır. Kansere karşı üstün bir koruyucudur. Çok eskilerden beri sarımsağın kanser oluşma riskini azalttığı ve kanser tedavisinde kullanılabileceği yönünde tezler öne sürülmektedir. Günümüzde yapılan pek çok araştırmanın sonucu da bu tezleri desteklemekte olup, sarımsaktan antikanserojen bir ilaç geliştirmenin formülleri aranıyor.

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 508
favori
like
share