Kış aylarında nasıl beslenelim?
Kış geldi . Havalar soğumaya başladı . Beraberinde nezle , grip gibi hastalıklar da kendini göstermeye başladı.

Bu değişimlerle birlikte günlük beslenme alışkanlıklarımızda değişir . Daha çok üşüdüğümüz için vücutta bir enerji açığı oluşur . Beslenmemizde enerjisi daha yoğun yiyeceklere yöneliriz . Özellikle tatlılar ilk sıradaki yerlerini alır. Bunları daha yağlı ve karbonhidratlı yemekler takip eder . Sonrası malum. Kışın faturası tartıda en az 3 – 4 kilo…

Tüm bunların gerçekleşmemesi için kışa iyi hazırlanmak gerekir . Öncelikle hastalıklardan korunmak için C vitamini daha bol besinlere beslenmemizde yer vermeliyiz. Kış meyvelerinden portakal , mandalina iyi birer kaynaktır . Bunların dışında biber , maydanoz soframızdan eksik olmamalıdır . Gerçek fayda görmek istediğimizde meyveleri ve sebzeleri mevsiminde tüketmek gerekir . Günümüzde her sebzeyi ve meyveyi , her mevsimde görmekteyiz. Mevsim dışı sebze ve meyvelerden uzak durursak daha az hormonlu besin tüketmiş oluruz.
Kış döneminin en önemli besinlerinden biri de balıktır . omega-3 ve omega-6 için zengin bir kaynaktır . çocuklarımız için çok gerekli olan fosfor ve selenyumu da içerir . taze balığı bol bulabildiğimiz şu mevsimde haftada en az 2 gün balık tüketmeliyiz. Tabi tüm bu olumlu etkilerinden maksimum fayda sağlayabilmemiz için pişirme şekli de önemlidir. Fırında , buğulama veya ızgara ideal yöntemlerdir. Yanında bol salatayı unutmamak gerekir. Mevsim yeşilliklerinden yapılmış bir salata ve yanında yenilecek 2-3 dilim ekmekle hem sağlıklı , hem dengeli hem de kalorisi düşük bir öğün tüketmiş oluruz.
Kışın gelen kilolara hazırlıksız yakalanmamak gerekir . Acıkmayı daha yoğun hissettiğimiz için ara öğünleri kuvvetlendirmeliyiz. Her ana öğünün arasında küçük ara öğünler koymak gerekir. Bu taze ve kuru meyve olabileceği gibi galeta , grisini gibi mide suyunu çekecek bir karbonhidrat gurubu da olabilir. Tabi tüketilen ölçü önemlidir . 2 porsiyon meyve veya 2-3 grisini ara öğün için yeterlidir. Ana öğünlerde bol karbonhidratlardan uzak durmak gerekir. Fazladan tüketilen ekmek , pilav , makarna tartıda artış olarak kendini gösterecektir.
Tatlı ihtiyaçlarımız için mümkün olduğunca hafif olanlarını seçmek gerekir . Şerbetli , yağlı olanlarından uzak durulmalıdır . muhallebi , sütlaç , kabak tatlısı , meyveli yoğurt hatta dondurma en uygun tatlılardır. Tabi bunları düzenli olarak hergün tüketmemelidir. Haftada 2-3 gün yeterlidir.
Diğer tüm zamanlarda olduğu gibi kış aylarında da beslenme şeklimiz önemlidir. Yapacağımız küçük değişiklerle menülerimizi daha sağlıklı bir şekle dönüştüebiliriz.
Hastalıklardan uzak , keyifli bir kış dileğiyle…

Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 367
favori
like
share
SU-PERISI Tarih: 17.12.2007 18:34
paylaşımın için teşekkürler eskitoprak.kışın beslenmemize dikat etmeliyiz
eskitoprak Tarih: 17.12.2007 11:31
bizde oylesine yazdik o zaman
adsız kahraman Tarih: 17.12.2007 11:30
[QUOTE=eskitoprak;2281260]tamam tamam"da kardes birde saglikli beslenme diye bir sey var

sakasina yazdik bizde birader:85:
eskitoprak Tarih: 17.12.2007 11:26
[QUOTE=adsız kahraman;2281243]kis aylarinda nasil beslenelimden ziyade karnimizi nasil doyuralim derdindeyiz biz:3:


tamam tamam"da kardes birde saglikli beslenme diye bir sey var
adsız kahraman Tarih: 17.12.2007 11:17
kis aylarinda nasil beslenelimden ziyade karnimizi nasil doyuralim derdindeyiz biz:3: