KASIMPATI (Chrysanthemum)

Son güncelleme: 13.12.2009 01:58
  • Kasımpatı
    Chrysanthemun / Chrysantheme / Chrysanthème / Chrysanthemum / Krizantem / Margarit


    Kasımpatları kasvetli ve çiçeksiz sonbahar bahçelerini canlı renkleriyle adeta bir yaz şölenine çevirirler.Uzak Doğu kültüründe önemli bir yeri olan bu çiçek bizde de öteden beri çok sevilir.

    Bitki birbirinden farklı yüzlerce çeşide sahiptir.Kalıcı ve yıllık türleri vardır.Yetiştirilmesi gayet kolaydır.Genellikle çeliklerinden veya kök sürgünlerinden çoğaltılır.Tohumla yetiştirilen cinsleri de vardır.

    Bahçede güneşli ve rüzgar almayan bir yere dikilir.Bitki yaz boyunca düzenli sulanır ve beslenir.Sonbaharda uzun boylu ve iri çiçekli olanları desteklenir.Çiçekler bittikten sonra bitki toprak hizasında kesilir.Üzerine biraz kuru ot veya gübre konursa kökler soğuktan etkilenmez.

    Saksıda yetiştirmek için küçük çiçekli ve kısa boylu olanları daha uygundur.Çoğaltmak isteniyorsa İlkbaharda bitki sürmeye başlayınca kök sürgünleri dikkatle ayrılıp dikilir.

    Kasımpatı suda haftalarca dayanır.Topladığınız veya satın aldığınız kasımpatlarının iyice açmış olmasına dikkat edin.Tomurcuklar suda açmayabilir.Vazo suyuna konacak birkaç damla çamaşır suyu bakterial gelişimi önleyecektir.

    noimage
#17.12.2007 12:06 0 0 0
  • CHRYSANTHEMUM


    Kesme çiçekçilikte de çok kullanılan önemli bir bahçe bitkisidir. Gövdesi dipten itibaren çok dallı, sürgünleri dikinedir. 40-100 cm kadar boylanır. Küçük, büyük, yalın kat, katmerli olmak üzere hemen hemen bütün renklerde çiçek açarlar. Organik maddece zengin derin ve süzek topraklı, güneşli ortamları sever. Park ve bahçelerde büyük gruplar halinde teşkil
#13.12.2009 01:58 0 0 0