Akrep

Son güncelleme: 04.05.2010 12:09
  • Akrep

    Akrep (Scorpiones), takımını oluşturan genellikle sıcak ve nemli bölgelerde yaşayan, vücutları sert kitin bir tabaka ile örtülü, kıvrık ve kalkık kuyruğunda zehir iğnesi bulunan eklembacaklılara verilen ad.

    Taşların altında, duvar yarıklarında, kurumuş ağaç kabukları altında veya yer altında kazdıkları dehlizlerde rastlamak mümkündür. Karlı bölgeler hariç hemen hemen her yerde yaşarlar. Yalnız yaşamayı severler. Yassı halkalardan teşekkül eden vücut; başla kaynaşmış bir gövde, karın ve kuyruk (telson) olmak üzere üç bölümden meydana gelir. Gövdede önden arkaya doğru büyüklükleri artan, uçları çift çengelli dört çift yürüme bacağı bulunur. Gövdeye bağlı karın kısmı ise 7 geniş halkadan meydana gelmiş, alt yüzeyinde birinci halkada kapaklı bir adet cinsiyet açıklığı, ikinci halkada dokunum ve iz bulma görevi yapan bir çift tarak organı, 3, 4, 5 ve 6. halkalarda "kitap trakeleri" adını alan solunum organına ait birer çift olmak üzere toplam dört çift solunum deliği (stigma) vardır. Karın kısmından sonra 6 adet dar ve yuvarlaksı halkalardan meydana gelen ve bir yay gibi sırta doğru bükülebilen akrebin kuyruğu, eğrilmiş bir zehir iğnesi veya mızrağını taşıyan şişkin halka ile biter. Akrep, yürüdüğünde kuyruğunu kaldırır. Düz ve kaygan yüzeylere tırmanamaz. Halk arasında vücudunun son bölümü her ne kadar akrebin kuyruğu olarak biliniyorsa da, gerçekte karın kısmının daralan uzantısıdır. Çünkü içinden bağırsak geçmekte olan telsonun sondan bir önceki halkasında dışkılık son bulmaktadır.Akrepler zehirlidir.

    Sınıflandırma

    Infra takım: Orthosterni Pocock, 1911
    Takım: Pseudochactida Soleglad et Fet, 2003
    Üst familya: Pseudochactoidea Gromov, 1998

    Familya Pseudochactidae Gromov, 1998
    Takım: Buthida Soleglad et Fet, 2003

    Üst familya: Buthoidea C. L. Koch, 1837

    Familya: Buthidae C. L. Koch, 1837 (thick-tailed scorpions)
    Familya: Microcharmidae Lourenço, 1996
    Takım: Chaerilida Soleglad et Fet, 2003

    Üst familya: Chaeriloidea Pocock, 1893

    Familya Chaerilidae Pocock, 1893
    Takım: Iurida Soleglad et Fet, 2003

    Üst familya: Chactoidea Pocock, 1893

    Familya: Chactidae Pocock, 1893

    Alt familya: Chactinae Pocock, 1893
    Oymak: Chactini Pocock, 1893
    Oymak: Nullibrotheini Soleglad et Fet, 2003
    Alt familya: Brotheinae Simon, 1879
    Oymak: Belisariini Lourenço, 1998
    Oymak: Brotheini Simon, 1879
    Alt oymak: Brotheina Simon, 1879
    Alt oymak: Neochactina Soleglad et Fet, 2003
    Alt familya: Uroctoninae
    Familya: Euscorpiidae Laurie, 1896

    Alt familya: Euscorpiinae Laurie, 1896
    Alt familya: Megacorminae Kraepelin, 1905
    Oymak: Chactopsini Soleglad et Sissom, 2001
    Oymak: Megacormini Kraepelin, 1905
    Alt familya: Scorpiopinae Kraepelin, 1905
    Oymak: Scorpiopini Kraepelin, 1905
    Oymak: Troglocormini Soleglad et Sissom, 2001
    Familya: Superstitioniidae Stahnke, 1940

    Alt familya: Superstitioniinae Stahnke, 1940
    Alt familya: Typlochactinae Mitchell, 1971
    Familya: Vaejovidae Thorell, 1876
    Üst familya: Iuroidea Thorell, 1876

    Familya: Iuridae Thorell, 1876
    Familya: Caraboctonidae Kraepelin, 1905

    Alt familya: Caraboctoninae Kraepelin, 1905
    Alt familya: Hadrurinae Stahnke, 1974
    Üst familya: Scorpionoidea Latreille, 1802

    Familya: Bothriuridae Simon, 1880

    Alt familya: Bothriurinae Simon, 1880
    Alt familya: Lisposominae Lawrence, 1928
    Familya: Scorpionidae Latreille, 1802

    Alt familya: Diplocentrinae Karsch, 1880
    Oymak: Diplocentrini Karsch, 1880
    Oymak: Nebini Kraepelin, 1905
    Alt familya: Scorpioninae Latreille, 1802
    Alt familya: Urodacinae Pocock, 1893
    Familya: Hemiscorpiidae Pocock, 1893 (= Ischnuridae, =Liochelidae)

    Alt familya: Hemiscorpiinae Pocock, 1893
    Alt familya: Heteroscorpioninae Kraepelin, 1905
    Alt familya: Hormurinae Laurie, 1896
#17.12.2007 13:52 0 0 0
  • teşekkürler
#18.02.2008 14:48 0 0 0
  • Akrepler ile birkaç detay bilgide benden olsun inşaAllah.

    Akrep sahip olduğu üstün algılama sistemi sayesinde, avının yaydığı titreşim ve rayleigh dalgalarını kullanarak onun yerini kolaylıkla belirler. Üstün donanımlı bilgisayarlarla karşılaştırabilecek bu sistem Allah ' ın benzersiz yaratma sanatının delillerinden yalnızca bir tanesidir.

    Çölde yaşayan kum akrepleri, küçük hayvanlar için en tehlikeli düşmanlardandır. Bu akrep türünün gözleri hemen hemen hiç görmez. Buna rağmen geceleri avlarının yerini büyük bir ustalıkla belirleyebilirler. Peki, bu şaşırtıcı olay nasıl gerçekleşir?

    Bu durum, akrebin 8 ayağında da bulunan yarık biçimindeki mükemmel algılayıcılarla ilgilidir. Bu algılayıcılar, milimetrenin milyonda birinden daha küçük titreşimlere yol açan hareketleri bile belirleyebilecek kadar hassastırlar.

    Bu algılama sistemi tıpkı bir bilgisayar ağı gibi işler. Merkezi bilgisayar, gelen verilere göre dalgaların kaynağını ve mesafesini tespit eder, ardından da yapılması gerekeni ağdaki tüm bilgisayarlara bildirir.

    Akrebin yakınlarında bir yere bir kelebeğin konduğunu düşünelim. Yere konan kelebek, zeminde iki tip titreşim dalgası oluşturur. Birincisi, saniyede 150 metre hızla ilerleyen hacim dalgalarıdır. İkincisi ise, yüzeye paralel olarak saniyede 50 metre hızla yayılan rayleigh denilen dalgalardır. Ava olan mesafe, bu iki dalganın akrebe ulaşma süreleri arasındaki farktan belirlenir. Avın ne kadar uzakta olduğunu bilmek elbette tam bir tespit anlamına gelmez. Bu nedenle hedefin hangi yönde olduğunun bilinmesi de şarttır.

    Akrebin bacakları yaklaşık 5 santim çapında bir daire üzerinde yere basar. Dolayısıyla avın yaydığı rayleigh dalgasının akrebin ava en yakın bacağına ulaşmasıyla, en uzaktaki algılayıcıya varması arasında 5 milisaniye (saniyenin iki yüzde biri) kadar bir fark olur. Algılayıcılardan biri, rayleigh dalgasını belirlediğinde, sinir hücreleri akrebin sinir sistemi merkezine bir sinyal yollar. Bu uyarıcı sinyal, karşı taraftaki üç ayaktan gecikmiş olarak gelen dalgaları algılayan sinire de ulaştırılır. Ancak bu üç bacaktan gelen sinyaller bastırılır ve bu nedenle de sinir sistemi merkezine anında ulaştırılmaz.

    Böylece her defasında erken gelen sinyale kaynak oluşturan ayak ile diğer taraftaki üç ayağın konumu değerlendirmeye alınır. Bu konumsal değerlendirmeyle dalganın kaynağının yönü belirlenir.

    Eğer uyarıcı sinyal ile baskılanan sinyallerin ayaktaki algılayıcılara ulaşması arasındaki fark saniyenin beş yüzde biri kadarsa, sinir sistemi merkezi her iki sinyali de gecikmesiz olarak aynı anda algılar. Bu ise akrep için, harekete geç ve saldırı için mükemmel tasarlanmış silahlarını kullan anlamına gelen bir komut gibidir.

    Ayaklardan gelen sinyalleri işlemden geçiren 8 sinir hücresi adeta bir komite gibi toplanıp, her defasında avın yönünü ortak bir kararla belirlemektedir. Bu belirleme nasıl gerçekleşir? Bunun için sinir hücreleri bir araya gelip bir durum değerlendirmesi mi yaparlar? Aralarında kararlar alıp sonuca mı ulaşırlar? (Harun Yahya, Doğadaki Mühendislik)

    Kuşkusuz bu mümkün değildir. Sinir hücreleri yalnızca protein, yağ ve sudan oluşan mikroskobik uzantılardır. Bir akla, şuura, muhakeme yeteneğine sahip değildirler.

    Bu mekanizma milyonlarca yıldan beri, yaşamış her akrepte aynıdır. Evrimcilerin iddia ettikleri gibi, tesadüfen zaman içinde gelişmiş veya sonradan eklenmiş değildir. Eskiden yaşayan akreplerde daha ilkel, günümüz akreplerinde ise daha kompleks bir algı mekanizması yoktur. Günümüzde var olan sistem, bundan binlerce yıl önce yaşamış olan akreplerdekilerle aynı kompleksliktedir. Bunun nedeni, akrebi de sahip olduğu mekanizmayı da yaratanın üstün ilim sahibi tek bir Yaratıcı olmasıdır. Bu mükemmel tasarımların mimarı, herşeyi kusursuz yaratan Allah ' tır.

    Burada çok önemli bir noktayı hatırlatmak yerinde olacaktır: Akrep için sahip olduğu özellik, yaşamını devam ettirmek için yalnızca bir vesiledir. Bu sistemin kompleks yapısını, mucizeviliğini görebilen tek varlık ise insandır. İnsan ancak bu gerçekleri fark edebildiği zaman kendisine verilen mesajı anlayabilir ve kendisini Yaratana yönelebilir. Ancak kendi kibrine kapılıp bütün bu mucizelerden yüz çevirirse, o zaman şuursuzluk içinde yaşamını devam ettirmekten başka bir seçeneği yoktur.

    Zehirli Mızrak

    Akreplerin bazen insanı bile öldürecek derecede kuvvetli olan zehirleri, vücutlarının arka tarafında bulunan mızrakları vasıtasıyla düşmanlara aktarılır.

    Güçlü Zırh

    Vücudunu bir zırh gibi saran kabuğu, akrebi yalnız düşmanlarından değil, radyasyondan bile koruyacak kadar dirençlidir. İnsan vücudunun radyasyona direnci 600 rads dolayındadır. Oysa akreplerde bu direnç 40-150 bin radsa kadar yükselir.

    Beyin

    Akrep başından kuyruğuna kadar uzanan 15 sinir düğümünden oluşan bir beyin yapısına sahiptir. Beynin bu yapısı hayvanın süratli karar alması, refleksleri ve gerekli emirlerin organlara ulaştırılması için büyük bir avantaj sağlar.

    Ciğerler

    Akreplerin karınlarında 8 adet nefes deliği bulunur. Bunlardan sadece biri açık olsa bile akrep hiç zorlanmadan nefes almaya devam eder. Güçlü ciğerleri sayesinde 2 gün suyun altında rahatlıkla kalabilir.

    Ayaklar

    Ayaklarındaki alıcılar hayvanın her türlü hareketi, sesi ve titreşimi algılamasını sağlamaktadır. Bu alıcılar o kadar hassastır ki, akrep, yakınındaki bir canlının kumda neden olduğu titreşimleri, saniyenin binde biri kadar bir sürede algılayabilir.

    Kıskaçlar

    Akrebin kıskaçlarının görevi, kurbanlarını iğnesiyle sokmadan önce etkisiz hale getirmektir. Ayrıca kıskaçlar vasıtasıyla kumu kazıp yer altına gizlenebilirler.

    Karın Bölgesi

    Dişi akrebin karnı tarak adı verilen çok duyarlı organlarla kaplıdır. Bunlarla toprağın sertlik düzeyini tespit eder ve yumurtaları bırakmak için en uygun yeri belirler.

    Allah ' ın sanatını görmenin bir akıl işi olduğu Kuran ' da şöyle bildirilmektedir: İşte bu örnekler; Biz bunları insanlara vermekteyiz. Ancak alimlerden başkası bunlara akıl erdirmez. ( Ankebut Suresi, 43)
#23.07.2008 23:23 0 0 0
  • İyibir çalışma..teşekkürler..
#04.05.2010 12:09 0 0 0