Rastgele Makyaj Göz Sağlığını Tehdit Ediyor

Son güncelleme: 19.12.2007 00:56
  • Uzmanlar yanlış ve bilinçsiz kozmetik kullanımı ve makyajın temizlemeden uyunmasının göz sağlığını tehdit ettiğini vurguladı.

    Bilinçsizce rastgele yapılan makyaj göz sağlığını tehdit ediyor. Memorial Göz Merkeziínden Opr. Dr. Mustafa Temel, makyaj ve bakıma gerekli özen gösterilmediğinde alerji, enfeksiyonlar ve tahrişe bağlı cilt hastalıklarına davetiye çıkarıldığını söyledi. Vücutta bazı bölgelerin görevleri nedeniyle daha fazla damar ve sinir içerdiklerini söyleyen Opr. Dr. Mustafa Temel, gözlerde de damar ve sinir dokularının fazla bulunduğunu, bu nedenle göz ve çevresinin diğer bölgelere göre daha hassas olduğunu vurguladı. Temel şöyle devam etti:

    YANMA, KAŞINTI VARSA

    Gözlerde kozmetik ürünlere bağlı olarak görülen rahatsızlıkların başında alerjiyi sayabiliriz. Kozmetik malzemelerin içindeki birçok madde gözde alerjiye sebep olabilir. Ayrıca, aynı kozmetik malzeme bir kişide alerji yaratmazken diğer bir kişide alerjik reaksiyona sebep olabilir. Alerji geliştiğinde gözde kızarıklık, yanma, kaşıntı, batma, sulanma, çapaklanma gibi yakınmalardan biri, birkaçı ya da hepsi olabilir. Bu durumda hastanın makyaj malzemesini kullanmayı bırakarak doktora danışması gerekir. Bu açıdan, özellikle sık sık alerji problemi yaşayanların su ile çıkabilen ürünleri kullanmasında ve aralıklarla kozmetik malzemelerini yenilemesi yararlı olacaktır. Yoğun yağ içeren kozmetik malzemelerin kullanılmaması gerekiyor. Yağın göz yaşına karışıp bir tabaka oluşturarak görmeyi bulanıklaştırması istenmeyen sonuçlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Yağlı ürünler korneanın beslenmesi için gerekli gözyaşının işlevini engelleyerek korneada oksijensizliğe neden oluyor. Bu da göz sağlığımızı tehdit ediyor.

    YATARKEN SİLİN

    Temizlenmeden yatılan göz makyajı gözlerde tahrişe neden oluyor. Kişide kuru göz, kaşıntı gibi şikayetler görülüyor. Göz kapakları ve gözaltlarına sürülen far zaman içerisinde gözyaşında ve gözün konjonktiva adlı dış zarı ile temas ederek tahrişe neden olabiliyor. Kirpiklere sürülen rimeli ve kirpik diplerine uygulanan eyelineri uzun saatler çıkarmayan ve göz makyajını temizlemeyen bir kadının göz kapaklarının altında pürtüklü bir görünüm ve bunların içinde de siyah partikülleri görmek mümkündür.

    ELLERİNİZİ YIKAYIN

    Makyaj malzemesi ve kremlerin kullanım süresi de göz sağlığı için büyük önem taşır. Kullanım tarihi geçmiş ürünler, gözlerde önemli şikayetlere yol açabilir. Renginde bozulma ve kokusunda değişme fark edilen ürünlerin kesinlikle kullanılmaması gerekir. Makyaj yapmadan önce eller güzelce yıkanmalıdır.
#18.12.2007 09:13 0 0 0
  • makyajı yapmasını ve temizlemesini bilmek gerekir.bilinçsizce yapılan makyaj göze büyük zarar veriyor
#19.12.2007 00:56 0 0 0