Hacılardan, Arafat'ta mahşer provası

Son güncelleme: 20.12.2007 18:09
  • Hacılardan, Arafat'ta mahşer provası
    Hac farizasını yerine getirmek için kutsal topraklara akın eden Müslümanlar, dün Arafat'a çıktı.

    Sabah namazıyla birlikte yola koyulan hacı adayları, kilometreler boyunca insan seli oluşturdu.
    noimage
    Bir an evvel Arafat'a ulaşmanın heyecanını yaşayan 2 milyon kişi, adeta mahşerin provasını yaptı. Trafik yoğunluğunu dikkate alan bazı ülkeler, hacılarını gece saat 24.00'te Arafat'ta olacak şekilde taşımaya başladı. Binlerce hacı adayı ise Arafat'a yürüyerek gitti. Türk hacı adaylarının nakli öğleden sonra gerçekleşti. Diyanet, 60 bin kişiyi 623 otobüsle Arafat'a taşıyor. Her araç üç sefer yapıyor. Mekke sokaklarında Türkiye'nin her iline ait plakayı taşıyan otobüs görmek mümkün. Mekke'de umrelerini yapan Türkler, dün yeniden ihramlarını giyerek vakfeye niyetlendi. Hacı adayları Müzdelife'de vakfede duracak, Cemerat'ta şeytan taşladıktan sonra tavaf ve sa'ylerini yapıp kurbanlarını keserek görevlerini tamamlamış olacak.

    Haftalardır Mekke'de bulunan hacı adayları haccın en önemli bölümü olan Arafat'ta vakfede bulunmak için yollara düştü. Arafat'a giden yollarda yoğun trafik yaşanırken Suud polisi, trafik akışını sağlayabilmek için bazı yolları trafiğe kapattı. Kendi imkanları ile Arafat'a giden bazı ülke vatandaşları pazar gününden itibaren yola çıkarken asıl yoğunluk dün yaşandı. Sabah namazını kılan hacı adayları otellerinin önünde kendileri için tahsis edilen otobüsleri beklemeye başladı. Trafik yoğunluğunu göz önüne alan ülkeler, hacılarını gece saat 24.00'te Arafat'ta olacak şekilde taşımaya başladı. Bazı hacı adayları kiraladıkları araçları tıka basa doldururken, bazıları otobüslerin bagajlarında yolculuk yaptı.

    Diyanet ve özel seyahat acenteleri de, çoğu Türkiye'den olmak üzere kiraladıkları otobüslerle hacılarını taşıyor. Mekke sokaklarında Türkiye'nin her iline ait plakayı taşıyan otobüs görmek mümkün. Diyanet, 60 binden fazla hacı adayını 623 otobüs ile Arafat'a naklediyor. Her otobüsün en az üç sefer yapması gerekiyor. Bu arada Mekke'nin değişik caddelerinden akarak Arafat yolunda birleşen yaya ve araç trafiği, 35 dereceyi aşan sıcaklıkla birleşince hacı adaylarının sıkıntısı iyice artıyor.

    Arafat, Müzdelife ve Mina'da dua

    Arafat'a giden hacı adayları öğlen vakti girince vakfeye duracak. Öğle ve ikindi namazı cem edilerek kılınacak. Vakfe, ayakta yapılan dua ile başlayacak. Güneş battıktan sonra Müzdelife'ye doğru yola çıkılacak. Müzdelife'de akşam ve yatsı namazı, yatsı vaktinde cem edilerek kılınacak. Müzdelife vakfesinden sonra Mina'ya hareket edilecek. Şeytanı taşlayan hacı adayları, tavaf için Kâbeye gidecek.

    ARAFAT VAKFESİ

    Dünyanın dört bir yanından gelen 4 milyona yakın hacı adayı, haccın farzlarından olan Arafat Vakfesi için Arafat'a çıktı. Sabahın erken saatlerinden itibaren Arafat'a dua eden hacı adaylarının büyük bir bölümü de Cebel'i Rahme tepesine çıkmaya çalışıyor. Mekke'de kaldıkları otellerden araçlarla Arafat'a gelen hacı adayları geceyi burada geçirdi. Bazı hacı adayları da Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.s)'in veda hutbesini okuduğu yere inşa edilen ve şimdilerde 1 milyon kişinin namaz kılabildiği Mescid-i Nemire civarında konakladı. Bazı hacı adaylarının yatarak dinlendiği, bazılarının da gezerek vakit geçirmeye çalıştığı görüldü.

    Sabaha kadar süren taşıma çalışmaları sonunda Türk hacı adayları Arafat'a ulaştı. Türk hacılar geceyi çadırlarında geçirdikten sonra, diğer ülkelerin hacı adaylarıyla birlikte Hz. Âdem ile Hz. Havva'nın yeryüzünde ilk buluştukları nokta olarak bilinen Cebel-ü Rahme tepesine çıktı. Hacı adaylarımız burada günahlarından af olunması için dualar edip Allah'a yalvardı.

    Arafat'ta izdihamın önlenmesi için Suudili güvenlik güçlerinin aldığı yoğun güvenlik önlemleri dikkat çekti. Polis el ele tutarak hacı adaylarının karşıdan karşıya geçişlerini kontrollü bir şekilde sağladı.

    Arafat'a çıkan hacı adayları burada zaman zaman hatıra fotoğrafı çektirerek bu anı ölümsüzleştirmek istedi.

    SUUDİLİ HAYIRSEVERLER ARAFAT'TA KUMANYA DAĞITIYOR

    Milyonlarca Müslüman'ın bir araya geldiği Arafat'ta gelen hacı adaylarına yardım amacıyla Suudi Arabistanlı hayırsever işadamı ve yetkililer yemek dağıtıyor. Bu hayırsever işadamlarından Şeyh Mahmut Bin Abuud Ali El Amudi'nin bu yıl yapımını bitirdiği ve 2 milyon kişiye kumanya dağıtan yemek istasyonu da devreye girdi. Arafat'ta yapımı yeni biten ve hizmete giren Cebelü Rahme Hastanesi'nin hemen karşısında yapılan kumanya dağıtan iş adamı Amudi'nin de dağıtım hizmetlerini yerinde görmek için Arafat'a geldi.

    Amudi, bin 700 işçinin çalıştığı tesisle ilgili olarak Cihan'a yaptığı açıklamada "2 milyon Arafat'ta 2 milyon da Müzdelife'de hacıları kumanya dağıtacağız. Baylara ve bayanlara ayrı yerlerde dağıtım yapıyoruz. Yemeklerin yanı sıra çay ve kahve de dağıtıyoruz" Amudi, kumanya dağıtımın ne kadara mal olduğu sorusuna ise, "Biz karşılığını Allah'tan bekliyoruz" diye gülerek cevap verdi.

    MESCİD-İ NEMİRA CAMİSİ

    Bu arada Arafat'ta bulunan Mescid-i Nemira Camisi de Arafat için hazırlandı. Camide yüz binlerce kişi Peygamber Efendimiz (s.a.s)'in sünnetine uyarak öğle ve ikindi namazlarını birleştirerek kılacak. Camide aynı zamanda Arafat hutbesi de okunacak. Abbasiler döneminde yapılan cami birçok kez elden geçirilerek günümüze kadar geldi. Son gelişmelerden sonra caminin ön bölümünün Arafat sınırlarının dışında, arka bölümünün de Arafat sınırlarının içinde kaldığı belirtiliyor.
    Ayrıca bugün Hacı adayları Arafat geldikleri sırada Kâbe'nin örtüsü değiştirildi.
#18.12.2007 13:31 0 0 0
  • İlginç..
#18.12.2007 19:54 0 0 0
  • ellerine sağlık paylaşım için tşkler
#19.12.2007 10:00 0 0 0
  • superr
#19.12.2007 21:24 0 0 0
  • çok güzel bi paylaşım allah razı olsun
#20.12.2007 18:09 0 0 0