Alanlarına Göre Meslekler Hakkında Detaylı Bilgiler

Son güncelleme: 25.11.2011 09:25
  • Sayısal Bölümü Meslekleri



    AĞAÇ İŞLERİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ


    Programın Amacı

    Hammaddesi ağaç olan malzemenin işlenerek değerlendirilmesi; ağaçtan yapılan ürünlerin tasarlanması, üretimin planlanması, ürünlerin kalite kontrolü alanında çalışacak teknik elemanları yetiştirmektir.
    Programda Okutulan Belli Başlı Dersler


    Bu programda eğitim süresi 4 yıldır. Eğitim programı, ağacın hammadde olarak kullanılmasını, ağaçtan işlenmiş ve yarı işlenmiş malzeme üretimini, çeşitli ağaç işleri alanlarındaki üretim tekniklerini ve bunlarla ilgili yöntemlerin geliştirilmesini kapsamaktadır. Ağaç işleri mühendisliği bölümünde fizik, matematik, kimya, biyoloji ve bazı sosyal bilim alanlarında temel dersler, ağaç teknolojisi, ağaç fiziği ve kimyası, ağaç işleme makineleri, üretim teknolojisi, üst yüzey işlemleri, teknik istatistik ve kalite kontrol, iç mimari-dekorasyon, üretim planlaması vb. meslek dersleri okutulmaktadır. Çeşitli derslerdeki laboratuvar ve çizim çalışmalarının yanı sıra, öğrenciler bir yarı yıl boyunca proje uygulaması için bölüm atölyesinde çalışırlar. Ayrıca, öğrencilerin bölümce onaylanmış bir ağaç işleri fabrikasında bir yarı yıllık endüstri uygulaması yapmak zorunluluğu vardır.
    Gereken Nitelikler
    Ağaç işleri endüstri mühendisliği programına girmek isteyen bir öğrencinin, matematik ve fen derslerinde başarılı olması gerekir. Ayrıca ekonomiye ilgi duyması, bir işletmede, başkaları ile işbirliği halinde çalışabilmesi için ikna yeteneğine ve insan ilişkilerinde olumlu tutum ve iletişim becerilerine sahip olması beklenir.
    Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler
    Ağaç işleri endüstri mühendisliği programını başarı ile tamamlayanlara "Ağaç İşleri Endüstri Mühendisi" ünvanı verilmektedir. Dört yıllık program bir bütün olduğu halde iki yıllık öğretim sonunda 66 kredilik dersi tamamlayanlardan ayrılmak isteyenlere iki yıllık yükseköğretim gördüğüne dair bir "Önlisans Diploması" verilmektedir.
    Çalışma Alanları
    Ağaç işleri endüstri mühendisliği programını bitirmiş kişiler mobilya, doğrama, yonga, lif levha, kaplama ve kereste fabrikaları ile prefabrik konut üretim alanlarında, ağaç işleri ile ilgili işyerlerinde, endüstri kuruluşlarının projelendirilmesi, iç mimari dekorasyon, ağaç kakma, müzik aletleri yapımı ile ilgili iş yerlerinde çalışırlar. Ağaç işleri mühendisleri faaliyet alanlarına giren konularda üretimin planlanması, metot geliştirme ve konstrüksiyon problemlerinin çözümlenmesinde yetki ile görev yaparlar. Bunun dışında ağaç işleri endüstrisindeki tüm imalat alanlarında üretim mühendisi olarak sorumluluk yüklenirler; tutkal, cila, boya, kaplama ve ahşap koruma maddeleri imalatıyla, yan sanayi alanlarında danışman ve uzman olarak özel ve kamu kuruluşlarında çalışabilirler. Ağaç işleri endüstri mühendisliği bölümü mezunları bu sektördeki nitelikli iş gücüne olan büyük talep nedeniyle özel sektöre ait fabrika ve imalathanelerde çok kolay ve dolgun ücretle iş bulabilmektedirler. Öğretmenlik sertifikası alanlar endüstri meslek liselerinde öğretmenlik yapabilirler.


    ASTRONOMİ VE UZAY BİLİMLERİ


    Programın Amacı

    Astronomi ve uzay bilimleri programının amacı, evrendeki maddelerin (güneş, yıldızlar, galaksiler vb.) niteliklerini, niceliklerini, hareketlerini ve konumlarını inceleyecek elemanları yetiştirmektir.
    Programda Okutulan Belli Başlı Dersler


    Fen fakültelerine bağlı astronomi ve uzay bilimleri programda eğitim süresi 4 yıldır. Bu süre içinde okutulan derslerin yarısından fazlası temel matematik ve fizik dersleridir. İkinci grupta okutulan derslerden bazıları ise, genel astronomi, astronomik aletler, astronomi tarihi, istatistik astronomi, astrofizik, güneş fiziği, gök mekaniği, küresel astronomi, radyo astronomi ve benzeridir. Uygulamalı derslerde bölümlere bağlı rasathanelerden yararlanılır.
    Gereken Nitelikler

    Bir kimsenin astronomi ve uzay bilimleri programında başarılı olabilmesi için, her şeyden önce, üstün bir akademik yeteneğe ve bilimsel meraka sahip, bu bilim dalına ciddi bir ilgi duyan, sabırlı bir gözlemci olması gereklidir. Astronomi ve uzay bilimleri programının dersleri genellikle matematik ve fizik konularını kapsadığı için, bu programa girmek isteyen kimselerin lisede fizik ve matematik derslerinde ortalamanın üzerinde bir başarı göstermiş olmaları beklenir.
    Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler


    Astronomi programını bitirenlere "Astronom" ünvanı verilir. Astronomi genelde astronometri ve astrofizik şeklinde iki anabilim dalından oluşur. Birincisinde evrendeki maddelerin konumları, hareketleri, genel özellikleri araştırılırken, ikincisinde gök cisimlerinin fizik yapıları incelenir. Astronomlar yerden ve uzaydan gözlemler yaparak, gezegenlerin hareketleri ile ilgili bilgiler toplar, çözümler ve yorumlarlar. Astronomlar çalışmalarını optik teleskopla yürütürler, gece gündüz gözlem yapar ve sonra bu gözlem verilerini değerlendirirler.
    Çalışma Alanları

    Astronomi ve uzay bilimleri programını bitirenler liselerde ve dershanelerde, matematik, fizik veya astronomi öğretmenliği yapabilirler. Başarılı öğrenciler, yüksek lisans ve doktora yaparak üniversitelerde araştırma görevlisi olarak çalışabilirler. Mezunların bir bölümü de Meteoroloji Genel Müdürlüğüne bağlı gözlem istasyonlarında ve rasathanelerde görev almaktadırlar. Astronomi ve uzay bilimleri programını bitirenlerin çeşitli kurumlarda bilgisayar programcısı olarak, bilgisayar programlarının yazılımı ile ilgili görevleri yürütmekte, Meteoroloji Genel Müdürlüğüne bağlı gözlemevlerinde çalışabilmektedirler.



    BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ

    İç sularda ve denizlerde yaşamakta olan canlıların niteliği, su ürünleri yetiştiriciliği, su ürünleri değerlendirme ve işleme teknolojisi, avlama teknolojisi konularında eğitim ve araştırma yapar. Su ürünleri denizlerde ve iç sularda faliyet gösteren, her türlü kamu kuruluşlarında ve özel kuruluşlarda görev alabilirler. Serbest çalışarak da yurt ekonomisine katkıda bulunabilirler.


    BESLENME VE DİYETETİK

    Programın Amacı
    Beslenme ve diyetetik programının amacı, beslenme ve besinlerle ilgili bilimsel ilkelerin, sağlığın korunması ve hastalıkların iyileştirilmesi çalışmalarının uygulanması alanında çalışacak insan gücünü yetiştirmek ve bu alanda araştırma yapmaktır.
    Programda Okutulan Belli Başlı Dersler


    Beslenme ve diyetetik programında eğitimi süresince temel kimya, biyoloji, fizik, matematik, istatistik, psikoloji, sosyoloji derslerinin yanı sıra beslenme biyokimyası, beslenme ilkeleri ve besinler, fizyoloji, anatomi, mikrobiyoloji, kişisel ve toplumsal sağlık, aile planlaması, toplum beslenmesi ve beslenme hastalıkları epidemiyolojisi, besin kimyası ve analizi, ana-çocuk beslenmesi, kurum beslenmesi, besin kontrolü, yönetim ekonomisi alanlarında dersler verilir. Üçüncü yılın sonunda sağlık ocakları ve ana-çocuk sağlığı merkezlerinde 6 hafta süreli halk sağlığında beslenme, son sınıfta bir yıl süreli hastane ve kurumlarda beslenme stajı yaptırılır.
    Gereken Nitelikler


    Beslenme bilimi biyoloji, biyokimya, mikrobiyoloji ve besin bilimi ile yakından ilgili bir alandır. Bu nedenle, beslenme ve diyetetik alanında çalışacak kişilerin doğa bilimlerine meraklı ve bu alanda iyi yetişmiş olmaları gerekir. Ayrıca sabırlı, başkaları ile işbirliği yapabilen, düşüncelerini başkalarına aktarıp onları etkileyebilen kimseler bu alanda başarılı olabilirler.
    Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler


    Dört yıllık eğitimi başarı ile tamamlayanlara "Diyetisyen" ünvanı verilir. Diyetisyen sağlık hizmetleri sınıfı içerisinde yer alır. Başarılı öğrenciler, beslenme ve diyetetiğin yanı sıra biyokimya, anatomi, fizyoloji, halk sağlığı ve metabolizma dallarında lisansüstü eğitime devam edebilirler. Diyetisyenler, yönetici diyetisyen, tedavi diyetisyeni ve halk sağlığı diyetisyeni olarak ayrılırlar. Yönetici diyetisyen hastane, okul, yurt, endüstri ve kamu kuruluşları gibi kurumlara, besin maddelerinin satın alınması, hazırlanması, pişirilmesi ve servisiyle uğraşır. İnsanların en iyi ve en ekonomik yönden beslenebilmesi için gerekli beslenme planlamasını yapar, uygulanmasını denetler. Tedavi diyetisyeni, hastaların durumuna göre verilecek özel diyetleri düzenler, yemeğin hastaya verilmesini ve hasta tarafından tüketilmesini sağlar. Taburcu olan ve polikliniğe gelen hastaları, evde uygulamaları gereken diyet konusunda eğitir. Halk sağlığı diyetisyenleri sağlık merkezlerinde görev alırlar ve halkın sağlıklı beslenmesi için gerekli önerilerde bulunurlar. Ayrıca diyetisyenler gıda teknolojisinde eğitimci ve danışman olarak da çalışmaktadırlar.
    Çalışma Alanları: Mezunların çalışma alanları dört grupta toplanabilir:
    1. Diyetisyen olarak sağlık kuruluşlarında yataklı tedavi kurumları diyetisyenliği ve halk sağlığı diyetisyenliği yapabilirler.
    2. Toplu beslenme yapan kuruluşlarda çalışabilirler.
    3. Beslenme eğitimcisi ve öğretmen olarak eğitim kurumlarında çalışabilirler.
    4. Araştırma ve endüstri kuruluşlarında görev alabilirler.



    BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM


    İlk yıl makine-resim -konstrüksiyon bölümü ile aynı dersler görülmekte. İkinci sınıftan itibaren ise bölüm dersleri bilgisayar ağırlıklı olarak gelişmektedir. İyi derece teknik çizim yapabilen ara elemanlar yetiştirmeyi amaçlayan bölümde, teknik çizim programları öğretilmektedir. Bölüm mezunları kamu kesiminde çalışabileceği gibi özel mühendislik ve mimarlık bürolarında iş bulabilmektedir.



    BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ


    Programın Amacı
    Bilgisayar mühendisliği programı bilgisayar sistemlerinin yapısı, tasarımı, geliştirilmesi ve bu sistemlerin kullanımları konularında eğitim ve araştırma yapar.
    Programda Okutulan Belli Başlı Dersler


    Bilgisayar mühendisliği bölümünde eğitim süresi 4 yıldır. Okutulan dersler bilgisayar donanım yapısı, programlama dilleri, veri yapıları ve algoritmalar, sayısal çözümleme, veri tabanı sistemleri, mantıksal tasarım, mikroişleyiciler, veri iletişim, sistem çözümleme, yönetim bilişim sistemleri gibi meslek derslerinden ve matematik, istatistik, fizik, elektrik, elektronik, ekonomi, işletme yönetimi gibi temel destek derslerinden oluşur. Meslek dersleri laboratuvar uygulamaları ile desteklenir. Öğrenciler kuramsal ve uygulamalı dersler yanında, gerek üniversite bilgisayar merkezlerinde, gerekse üniversite dışında bilgisayar merkezi olan kuruluşlarda yaz stajları yaparlar.
    Gereken Nitelikler


    Bilgisayar mühendisliği programına girmek isteyenlerin normalin üstünde bir genel akademik yeteneğe, üstün bir sayısal düşünme gücüne ve sağlam bir mantığa sahip, dikkatli, sabırlı ve yaratıcı kişiler olmaları gerekir.
    Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler
    Bilgisayar mühendisliği programını bitirenlere "Bilgisayar Mühendisi" ünvanı verilir. Bilgisayar mühendisleri çeşitli yönetim, endüstri ve hizmet alanlarında sistem çözümleyici ve uygulama programcısı, bilgisayar donanım ve yazılımı üreten ve pazarlayan firmalarda ve genellikle bilgiişlem merkezlerinde sistem programcısı, bilgiişlem merkezlerinde yönetmen, yönetim bilişim sistemleri alanında kurucu ve yönetici mühendis, veri tabanı yönetmeni, bilgisayar destekli endüstriyel sistemlerinin tasarımında ve gerçekleştirilmesinde araştırma-geliştirme mühendisi olarak görev alabilirler. Bu görevlerden ülkemizde en yaygın olanları programcılık ve sistem çözümleyicilik görevleridir. Veri tabanı yönetmeni hemen her türlü kuruluşta, gittikçe önem kazanan veri tabanı uygulamalarında ve
#18.12.2007 15:25 0 0 0
  • Sözel Bölümü Meslekleri


    ADALET

    Programın Amacı

    Adalet programının amacı, hakim ve savcılara yardımcı elemanlar yetiştirmektir.

    Programda Okutulan Belli Başlı Dersler

    Adalet yüksekokullarında öğrencilere adalet hizmetlerinin gerektirdiği nitelikler göz önünde bulundurularak teorik ve uygulamaya yönelik bilgiler verilir. Yüksekokulda kamu hukuku ve özel hukuk bilgisi, hukuk bilgisi, hukuk usulü bilgisi, ceza ve ceza usulü bilgisi, icra-iflas bilgisi, avukatlık ve noterlik mevzuatı, mali mevzuat, hukuk dili, adli tıp, infaz bilgisi, kalem mevzuatı gibi hukuk bilgilerinin yanı sıra, daktilografi, Türkçe, yabancı dil, muhasebe,işletme yönetimi, arşiv ve dosyalama teknikleri gibi teorik ve uygulamalı dersler okutulmaktadır.

    Gereken Nitelikler

    Sosyal Bilgiler Adalet Yüksekokulunda okumak isteyen bir öğrencinin hukuk alanına ilgi duyan, Türkçe, derslerinde başarılı, titiz, dikkatli ve sorumluluk duygularına sahip bir kimse olması bu alandaki başarısını artıracaktır.

    Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler

    Adalet programını bitirenlere "Adalet Meslek Elemanı" ünvanı verilir. Adalet meslek elemanı mahkemelerde, icra dairelerinde, infaz kurumlarında, vatandaşların başvurularının mahkemelere iletilmesi ve yargıçların aldıkları kararın uygulanması gibi konularda gerekli işlemleri yürütürler.

    Çalışma Alanları

    Adalet yüksekokulu mezunları mahkemelerin yazı işleri müdürlüğü veya yardımcılığı; icra memurluğu veya yardımcılığı görevlerine atanmaktadırlar. Ayrıca infaz kurumlarında müdürlüğe kadar yükselebilen görevlere getirilebilirler. Yüksekokul mezunları resmi veya özel bankalarda, çeşitli kamu ve iktisadi kuruluşlarında, özel iktisadi işletmelerde oldukça kolay iş bulabilmektedirler.


    ANAOKULULU ÖĞRETMENLİĞİ


    Bu bölüm 2000 ÖSS'den itibaren artık Sözel Puan türüyle öğrenci almaktadır. Anaokulu öğretmenliği programının amacı, okul öncesi eğitim veren kurumlara öğretmen yetiştirmektir. Mezunlar meslek liselerinde ve okul öncesi eğitim kurumlarında öğretmen olarak görev alabilirler.



    ARKEOLOJİ VE SANAT TARİHİ


    Türkiye'de ve dünyada üretilmiş sanat eserlerinin, kronolojik gelişmelerinde ve yöresel boyutlarında ele alınarak, kültür ve uygarlıkları konusunda ele alınarak, kültür ve uygarlıları konusunda eğitim ve araştırma yapılır. En temel çalışma alanı müzelerdir. Ayrıca MTA, Kültür Bakanlığı gibi kuruluşlarda da çalışılabilir.



    BASIN VE YAYIN


    Basın yayın programı, basın, radyo, televizyon, halkla ilişkiler, sinema, reklamcılık ve turizm gibi kitleye yönelik alanlarda eleman yetiştirmeyi amaçlamaktır. Bu amaçla toplumsal , siyasal ve ekonomik olayları kavramayı sağlayacak biçimde çok yönlü kültür, teknik ve uzmanlık bilgileri vererek Türkiye'nin iletişim yaşamına ilişkin konularda eğitim ve araştırma yapmaktadır



    COĞRAFYA


    Doğal çevrenin özellikleri ile çere-insan ilişkileri, nüfus dağılımı ve ekonomik etkinlikler konusunda eğitim ve araştırma yapılır. Ortaöğretim kurumlarında ve özel dershanelerde öğretmenlik yapılabileceği gibi, yüksek lisans öğrenimi yapanlar. Meteorolji İşleri Genel Müdürlüğü, Harita Genel Müdürlüğü, MTA, DSİ, Karayolları Genel Müdürlüğü ve çeşitli bakanlıklarda çalışabilirler.



    ÇAĞDAŞ TÜRK LEHÇELERİ VE EDEBİYATI

    Bölümde Türk dilinin yapısı, Türk lehçeleri, bunların özellikleri ve gelişimleri üzerinde durulur. Çağdaş Türk edebiyatının bugünkü durumu ve eserlerini inceler. Bölüm mezunları öğretmen olabilirler. Kültür bakanlığında, Televizyon kanallarında görev alabilirler. Özel yeteneği olanlar gazete ve dergilerde yazarlık, editörlük yapabilirler.



    DEKORATİF SANATLAR ÖĞRETMENLİĞİ


    Bölüm melek liselerine, pratik sanat okullarına öğretmen yetiştirir. Mezunlar pratik kız sanat okullarında, halk eğitim merkezlerinde, meslek liselerinde öğretmenlik yapabilirler. Özel kuruluşlarda ve kendi iş yerlerinde çalışabilirler.



    GAZETECİLİK


    Yazılı basında, haberin kaynağından basım ve yayın aşamasına kadar olan işlemlere ilişkin temel bilgi ve becerileri kazanmış nitelikle elemanlar yetiştirilir ve bu alanda araştırma yapılır. Bu bölümün mezunları genellikle basın yayın kuruluşlarında görev alırlar.

    Programın Amacı


    Gazetecilik programının amacı, yazılı basında haberin kaynağından basım ve yayın aşamasına kadar olan işlemlere ilişkin temel bilgi ve becerileri kazanmış nitelikli eleman yetiştirmek ve bu alanda araştırma yapmaktır.

    Programda Okutulan Belli Başlı Dersler


    Gazetecilik programının 4 yıllık eğitim süresinin ilk yıllarında sosyoloji, psikoloji, siyasi tarih vb. temel sosyal bilimler ile ekonomi, hukuk ve istatistik alanlarında dersler okutulur. Sonraki yıllarda ise gazetecilik, fotoğraf, basın ekonomisi ve işletmeciliği, basın-yayın tekniği ve bilişim alanlarında dersler verilir ve uygulamalar yaptırılır.

    Gereken Nitelikler


    Gazetecilik programına girmek isteyenlerin normalin üstünde sözel yeteneğe sahip, sosyal araştırmalara meraklı, başkaları ile iletişim kurmaktan hoşlanan, girişken ve ısrarcı kimseler olmaları beklenir. Bu alanda çalışacak kimseler iyi bir gözlemci olabilmelidirler. Gazetecilik programını düşünen öğrencilerin kendilerini Türkçe-Kompozisyon, yabancı dil ve sosyal bilimler alanında iyi yetiştirmeleri,mümkünse bir okul gazetesinde yazı yazarak kendilerini sınamalıdırlar.

    Mezunların Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları İşler


    Gazetecilik programını bitirenler çeşitli basın ve yayın kuruluşlarının merkez ve haber bürolarında "Muhabir" olarak görev alırlar. Gazetecilik programından mezun olanların gazetelerde "Muhabir" olarak yaptıkları iş, haber toplamak ve bunları açık, kısa ve ilgi çekici bir biçimde gazete ve dergilere yazmaktır. Gazete muhabirleri belli bir alanda uzmanlaşabilirler (spor muhabiri, polis muhabiri vb.). Gazetecilerin çalışma saatleri bağlı oldukları gazetenin türüne göre değişir. Çalışma çok kere geceleri de devam eder. Gazete muhabirleri bazen bir röportaj için günlerce ünlü bir kişinin peşinde koşmak, evlerinden uzakta, güç koşullarda yaşamak, gerektiğinde bir haber için kendilerini tehlikeye atmak durumunda kalabilirler.

    Çalışma Alanları


    Gazetecilik programını bitirenler genellikle basın yayın kuruluşlarında görev alırlar. Gazetecilik ekonomik koşullardan çok çabuk etkilenen bir sektör olduğundan, mezunların iş bulma şansı ülkenin ekonomik gelişmişliği ile çok sıkı ilişkilidir. Bununla birlikte, alanında çok iyi yetişmiş bir kimsenin her türlü koşulda işsiz kalamayacağı söylenebilir.


    GİYİM ÖĞRETMENLİĞİ


    Bölüm alanıyla ilgili meslek liselerine öğretmen yetiştirir. Mezunlar meslek liseleri, pratik sanat okulları ve özel kuruluşlarda iş bulabilirler



    HALK BİLİM(FOLKLOR)

    Halkbilimi halkın toplumsal yaşamını, dil, edebiyat, ekonomi, hukuk, yönetim, sanat, zanaat gibi alanlarda geleneksel ve çağdaş kültür ürünlerini bilimsel olarak inceler, sosyo-kültürel öğelerin folklor açısından incelenerek, yeni bileşimlere ulaşılması, sunulması konularında araştırma ve eğitim yapar. Halkbilimciler Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Milli Folklor Araştırma Dairesi Başkanlığı, Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü, Kültür Müdürlükleri, Turizm Müdürlükleri, Köy İşleri Bakanlığı, Sağlık ve Sosyal Hizmet Uzmanlığı alanlarında çalışabilirler.

    Programın Amacı


    Halkbilim programının amacı, halkın geleneklerini, dil, edebiyat, hukuk, yönetim ve sanat alanlarındaki ürünlerini incelemek, sosyokültürel ögeleri halkbilim açısından değerlendirerek yeni bileşimlere ulaşılmasını sağlama konusunda eğitim ve araştırma yapmaktır.

    Programda Okutulan Belli Başlı Dersler


    Halkbilim programında, halk sanatları ve mimarisi, halkbilim müzeleri ve sorunları, halkbilimde araştırma yöntemleri ve teknikleri, görüntü ve sesle belgeleme, halkbilim ve meteoroloji gibi dersler okutulur.

    Gereken Nitelikler


    Halkbilim alanında okumak isteyen gençlerin Türk dili ve edebiyatı derslerinde başarılı, sosyal bilimlere ve bilimsel araştırmalara meraklı, yaratıcı ve iyi bir gözlemci olmaları gerekir.

    Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler


    Halkbilim programın mezunları çeşitli kurumlarda ve üniversitelerde "Araştırıcı" olarak görev yaparlar. Halkbilim araştırıcısı, Türkiye'nin değişik yörelerinde yaşayan insanların örf ve adetlerini, kullandıkları deyimleri, sözcükleri, bilmece ve masalları ve diğer sanat ürünlerini derler, bunların özelliklerini inceler ve tanıtırlar.

    Çalışma Alanları


    Halkbilim programı mezunları Kültür Bakanlığına bağlı kuruluşlarda, TRT'de basın yayın kuruluşlarında görev alabilirler.



    HALKLA İLİŞKİLER



    Açık öğretim verilen bu bölümde halkla ilişkilerin uygulama biçimleri üzerine eğitim ve araştırma yapan elemanlar yetiştirilir.

    Programın Amacı


    Halkla ilişkiler ve tanıtım programının amacı, gerek kamu, gerekse özel sektör kuruluşlarının halkla ilişkiler, reklam ve tanıtım birimlerinde çalışacak nitelikli elemanları yetiştirmek ve bu alanda araştırma yapmaktır.

    Programda Okutulan Belli Başlı Dersler


    Halkla ilişkiler programının 4 yıllık eğitim süresinin ilk iki yılında sosyoloji, psikoloji, siyaset bilimleri, ekonomi, hukuk ve istatistik gibi temel dersler okutulmaktadır. Daha sonraki yıllarda reklamcılık, fotoğrafçılık, iletişim vb. konularda eğitim yapılmaktadır.

    Gereken Nitelikler


    Halkla ilişkiler ve tanıtım programına girmek isteyen bir kimsenin sosyal bilimlere ilgili ve bu alanda başarılı, normalin üzerinde bir sözel yeteneğe ve ikna gücüne sahip, girişken, insanlarla etkileşimde bulunmaktan hoşlanan, çevredeki kaynakları seferber edebilen, yaratıcı bir kişi olması gerekir.

    Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler


    Halkla ilişkiler programını bitirenler çeşitli kurumlarda "Halkla İlişkiler ve Tanıtım Elemanı" olarak görev alırlar.

    Çalışma Alanları


    Hakla ilişkiler ve tanıtım alanında yetişenler resmi ve özel kuruluşların tanıtım birimlerinde, reklam ve kamuoyu araştırmaları ile ilgili kuruluşlarda görev alabilirler. Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölüm özel ve kamu kesiminde halka ilişkilerin uygulama biçimleri üzerine ve eğitim araştırma yapar. Halkla ilişkiler uzmanını amacı, çalıştığı kurumu halka tanıtmak, kurum ile halk arasında iletişim sağlamaktır. Bunun için kurumu tanıtıcı broşürler, raporlar hazırlayarak bunları kitle iletişim araçlarıyla halka duyururlar. Kurum ileri geleneklerinin konuşma ve yazışmalarının gözden geçirirler. Basın, konferans, yıldönümü toplantıların beklenen etkiyi yapması için gerekli koşullar hazırlarlar. Kısaca çalıştığı kurum hakkında çevrede olumlu izlenimler oluşturmaya çalışırlar. Mezunlar bank , fabrika, hastane, üniversite gibi özel ve kamu sektörüne ait çeşitli kurumlarda çalışabilirler.



    HAZIR GİYİM


    Programın amacı, hazır giyim endüstrisinde çalışacak teknik insan gücünü yetiştirmektir. Hazır giyim programında okumak isteyen bir öğrencinin, genel akademik yeteneğinin yanı sıra renk ve şekilleri algılayabilme, bir bütünün parçaları arasındaki ilişkileri görebilme, el ve parmakları ustalıkla, gözü ve eli eşgüdüm halinde kullanabilme yeteneğine sahip, ticaret ve ekonomi konularına ilgili, estetik görüşü olan bir kimse olması gerekir.

    Programın Amacı


    Moda konfeksiyon programının amacı, hazır giyim endüstrisinde çalışacak teknik insan gücünü yetiştirmektir.

    Programda Okutulan Belli Başlı Dersler


    Moda konfeksiyon programında temel disiplinler, temel sanat eğitimi, model çıkarma ve geliştirme, moda tasarımı, kup kesim, giysi teknolojisi, kostüm ve moda tarihi ile bilgisayar dersleri verilmektedir.

    Gereken Nitelikler


    Moda konfeksiyon programında okumak isteyen bir öğrencinin, genel akademik yeteneğinin yanı sıra renk ve şekilleri algılayabilme, bir bütünün parçaları arasındaki ilişkileri görebilme, el ve parmakları ustalıkla, gözü ve eli eşgüdüm halinde kullanabilme yeteneğine sahip, ticaret ve ekonomi konularına ilgili, estetik görüşü olan bir kimse olmalıdır.

    Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler


    Moda konfeksiyon programını bitirenlere "Moda Konfeksiyon Teknikeri" ünvanı verilir. Moda konfeksiyon teknikeri, bir hazır giyim atölyesinde, kadın, erkek veya çocuk giysilerinden birinin veya birkaçının seri üretimi ile ilgili işleri yapar. Önce üretimi yapılacak giysinin biçimini ve kumaşını, günün modasını ve ortaya çıkacak ürünün maliyetini göz önüne alarak belirler; giysinin çeşitli vücut ölçülerine göre seri üretimi için gerekli işleri planlar ve yürütür.

    Çalışma Alanları


    Moda konfeksiyon teknikerleri özel sektöre ait giyim atölyelerinde çalışabilirler veya kendileri özel atölye açabilirler




    HAZIR GİYİM ÖĞRETMENLİĞİ


    Meslek liselerinin okul programlarındaki giyim endüstri ve giyim sanatları konuları ile ilgili bilgi, beceri, tutum ve davranışlar için gerekli mesleki eğitimi de verilerek meslek dersi öğretmenleri yetiştirilir.



    HİTİTOLOJİ



    Bu programda Hititlerin M.Ö. 1200-1000 yılları arası kültür, edebiyat, din, tarih, sanat, hukuk vb. Kültür ürünleri incelenir. Öğrenim yaptıkları yükseköğretim kurumunda ve müzelerde görev alabilirler. Hititoloji programında çivi yazısını Eski Babil'den alarak yaygınlaştıran Anadolu'nun göçmen kavmi Hititlerin yaklaşık M.Ö. 1200-1000 yılları arası kültür, edebiyat, din, tarih, sanat, hukuk vb. Kültür ürünleri konularında dersler verilmektedir.



    İLAHİYAT


    İslam dinini incelemek ve öğrenmek için eğitim ve araştırma yapılır. Mezunlar önemli bir kısmı İmam Hatip Liselerinde meslek dersleri yapabilecekleri gibi diğer bir kısmında, vaiz veya müftü olarak çalışabilmektedirler




    İLETİŞİM


    Bu programın amacı, basın, radyo, televizyon, halkla ilişkiler, sinema, reklamcılık turizm gibi kitleye yönelik alanlarda eleman yetiştirmektir. Mezunlar gazeteci, radyo-TV programcısı, halkla ilişkiler elemanı gibi ünvanlarla mezun oldukları alana göre çalışabilirler.




    İŞİTME ENGELLİLER ÖĞRETMENLİĞİ


    Bu bölümde işitme kaybı 70 desibel' den fazla olması nedeniyle normal eğitim ve öğretim etkinliklerinde işitme gücünden yararlanamayan sağırların ve tüm düzeltmelere karşın işitme kaybı 25-75 desibel arasında olan, çeşitli yardım ve araçlarla eğitim ve öğretimden yararlanabilecek ağır işiten çocukların eğitimini gerçekleştirebilecek öğretmenler yetiştirmek amacıyla eğitim ve araştırma yapılır. Mezunları özel eğitim kurumlarında ve sınıflarda, sağırlar okullarında öğretmen olarak çalışırlar. Devlet Personel Yasası hükümlerine göre öğrenim düzeylerine uygun maaş ve ders ücreti alırlar.



    KUAFÖR VE GÜZELLİK BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ


    Meslek liselerinin okul programlarındaki kuaförlük konuları ile ilgili bilgi, beceri, tutum ve davranışlar için gerekli mesleki eğitimle beraber öğretmenlik formasyon eğitimi de verilerek meslek bilgisi öğretmenleri yetiştirilir.



    MEDYA VE İLETİŞİM SİSTEMLERİ


    İletişim fakültesinden mezun olunca-kariyer (yurt içinde ya da yurt dışında) habercilik, yorumculuk, araştırmacı-yazarlık, eleştirmenlik, medya planlaması, medya işletmeciliği, filmler, metin yazarlığı, senaristlik, sanat yönetmenliği, müşteri temsilciliği, kamuoyu araştırmacılığı, halkla ilişkiler uzmanlığı, foto direktörlüğü, insan kaynakları yöneticiliği, vb.

    Olası iş alanları

    (yurt içinde ya da yurt dışında) gazeteler, dergiler, TV'ler, radyolar, reklam şirketleri, film yapımı, dağıtım şirketleri, film yapımı, dağıtım şirketleri, halkla ilişkiler kuruluşları, her türlü şirkette iletişimden ve tanıtımdan sorumlu birimler, grafik tasarımıyla uğraşan kuruluşlar, kamuoyu araştırma kuruluşları, basımla uğraşan kuruluşlar, vb..



    NAKIŞ ÖĞRETMENLİĞİ


    Bölüm kız meslek liselerine branşlarıyla ilgili öğretmen yetiştirir. Mezunlar kız meslek liseleri ile pratik sanat okullarında öğretmen olarak çalışabilirler. Özel kuruluşlarda iş bulabilirler. Kendilerine ait işyeri açabilirler.



    OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLİĞİ


    Bu bölüm 2000 ÖSS'den itibaren Sözel puan türüyle öğrenci almaktadır. Özel kolejler, resmi okulların anaokulu sınıflarında ve kreşlerde okul öncesi çocukların bakımı ve eğitimini yürütebilecek öğretmenler yetiştirir. Pedagojik formasyon derslerinin yanında mesleki eğitim dersleri de verilir. Bu dalı seçenlerin sonsuz bir çocuk sevgisinin yanında, hoşgörü, sabır ve karşılıksız yardım ve özverili davranma özelliklerine sahip olmaları gerekir.




    RADYO VE TELEVİZYON YAYINCILIĞI


    Programın Amacı


    Radyo ve televizyon programının amacı, elektronik kitle iletişim araçlarının başında gelen radyo ve televizyon yayıncılığı alanında çalışacak nitelikli eleman yetiştirmek ve araştırma yapmaktır.

    Programda Okutulan Belli Başlı Dersler


    Radyo ve televizyon programının 4 yıllık eğitim süresinin ilk yıllarında ekonomi, hukuk, siyasal ve sosyal bilimler daha sonraki yıllarda radyo ve televizyonda program yapımı, televizyon haberciliği, basın ve yayın yolu ile halk eğitimi gibi dersler okutulur ve uygulamalar yaptırılır.

    Gereken Nitelikler


    Radyo ve televizyon programında okumak isteyen gençlerin sözel yeteneği güçlü, sosyal bilimlere ilgili ve bu alanda başarılı, ikna gücü yüksek ve yaratıcı kişiler olmaları gerekir.

    Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler


    Radyo ve televizyon programını bitirenler resmi ve özel televizyon ve radyolarda çeşitli ünvanlarla görev alırlar. Radyo ve televizyon programlarının yapımında çalışanlar program tasarımı, programın hazırlanması, filme alınması ve yayınlanması gibi yayıncılığın her aşamasında değişik roller alırlar; programın amacının belirlenmesi, programda rol alacak elemanların seçimi, programın filme çekimi ve montajı vb. işleri yerine getirirler.

    Çalışma Alanları


    Radyo ve televizyon programını bitirenler resmi ve özel radyo ve televizyon kuruluşlarında görev alabildikleri gibi halkla ilişkiler ve tanıtım bürolarında da çalışabilmektedirler.


    RADYO TELEVİZYON VE SİNEMA


    Radyo-televizyon ve sinema bölümü, özellikle kitle iletişim araçlarının başında gelen radyo-televizyon yayıncılığı ve sinema yapımcılığı için nitelikli eleman yetiştirmeyi amaçlar. Mezunlar radyo ya da televizyonda program yapımcısı olarak program yazım veya filme alınması ve yayınlanması gibi işleri yaparlar. Mezunlar TRT'de, özel televizyon kurumları, film şirketleri ve reklam firmalarında iş bulabilirler.



    REKLAMCILIK


    Bu bölüm 2000 ÖSS'den itibaren Eşit Ağırlık puan türüyle öğrenci almaktadır. Bölüm hizmet üreticileri ile müşterileri buluşturacak, günümüzün ve geçmişin toplumlarının yapısını iyi analiz edecek uzmanları yetiştirmeyi amaçlar.



    REKLAMCILIK YÖNETİMİ


    Programın Amacı

    Reklamcılık ve piyasa araştırmaları programının amacı, çeşitli ürünlere karşı halkın eğilimlerini saptama ve onlarda satın alma isteğini artırma yöntemleri konusunda çalışacak elemanları yetiştirmektir.

    Programda Okutulan Belli Başlı Dersler

    Reklamcılık ve piyasa araştırmaları programında istatistik, sosyal psikoloji, bilgisayar kullanımı, örnekleme, veri toplama teknikleri, reklamcılık, tüketici davranışları gibi dersler okutulmaktadır.

    Gereken Nitelikler

    Reklamcılık ve piyasa araştırmaları programında okumak isteyenlerin sosyal bilimlere ilgili ve bu alanda başarılı, girişken, ikna gücü yüksek, yaratıcı kimseler olmaları beklenir.

    Mezunların Kazandıkları Unvan ve Yaptıkları ışler

    Reklamcılık ve piyasa araştırmaları programını bitirenlere "Reklamcılık Meslek Elemanı" unvanı verilir. Mezunlar piyasa araştırmaları yapan kuruluşlarda araştırmaların planlanması ve yürütülmesinde ekibin bir üyesi olarak görev yapar; anket uygulama, görüşme yapma gibi tekniklerle tüketicilerin belli ürünlere karşı eğilimlerini saptar ve reklam yolu ile onlarda satın alma eğilimleri geliştirmeye çalışır.

    Çalışma Alanları

    Reklamcılık ve piyasa araştırmaları programını bitirenler reklamcılık ve piyasa araştırmaları yapan özel firmalarda görev alabilirler.



    SANAT TARİHİ


    Programın Amacı

    Sanat tarihi programının amacı, Türkiye'de ve dünyada üretilmiş sanat eserlerini kronolojik gelişme ve yöresel boyutlarında incelemek ve bu alanda eğitim yapmaktır.

    Programda Okutulan Belli Başlı Dersler


    Sanat tarihi programında İslam sanatı, batının ve çağımızın sanatı, eleştiri ve yöntembilim, teknik resim, fotoğrafçılık, Türk süsleme sanatları, minyatür sanatı gibi dersler okutulmaktadır.

    Gereken Nitelikler


    Sanat tarihi programında okumak isteyenlerin, her şeyden önce, güzel sanatlara ve sosyal bilimlere ilgili, uyarıcılar arasındaki farkları algılayabilme ve analitik düşünme gücü yüksek kimseler olmaları gerekir.

    Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler


    Sanat tarihi programını bitirenler "Sanat Tarihçisi" ünvanı ile görev yaparlar. Sanat tarihçisi resim, minyatür, mimarlık eserleri gibi sanat eserlerini değerlendirir, korur ve tanıtır, halkta sanat sevgisinin gelişmesi ve tarihi eser kaçakçılığına karşı halkın uyanık olması için konferanslar verir, yayınlar yapar. Sanat tarihçilerinin iş çevreleri genellikle müzelerdir. Ancak sanat tarihçileri geçmiş devirlerden kalma sanat eserlerinin ortaya çıkarılmasına katıldıklarından, zaman zaman arazide çalışmak zorunda kalabilirler. Müzelerde çalışan sanat tarihçileri, müzeye gelen eserleri, geliş yollarına göre sınıflandırır, kayıtlarını tutar, depolanmasını ve halka uygun yer ve zamanlarda sunulmasını sağlarlar.

    Çalışma Alanları


    Sanat tarihçileri, Vakıflar Genel Müdürlüğü, MTA, Kültür Bakanlığına bağlı kuruluşlar (müzeler) turizm kuruluşları gibi kurum ve kuruluşlarda görev alabilirler. Öğretmenlik sertifikası almış olanlar orta dereceli okullarda öğretmenlik yapabilirler.



    SİNEMA VE TELEVİZYON




    Programın Amacı

    Sinema ve televizyon programı sinema ve televizyon sanatı ile bu alanlarda kullanılan tekniklere ilişkin konularda çalışacak sanat elemanlarını yetiştirir.

    Gereken Nitelikler
    Sinema ve televizyon programına girmek isteyenlerin olayları dikkatle izleyip gözleyebilen, ayrıntıyı algılayabilen, değişik görüntülerden ilgi çekici kompozisyonlar oluşturabilen, yaratıcı kimseler olmaları beklenir.

    Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler


    Sinema-televizyon programını başarı ile tamamlayan öğrencilere lisans diploması verilir ve bu diplomada öğrenim yapılan ana sanat dalı ve sanat dalı belirtilir. Mezunlar film yönetmenliği, seslendirme, senaryo yazarı, kurgu, ışık, görüntü yönetmeni, stüdyo şefi ünvanları ile çalışabilirler.

    Çalışma Alanları


    Sinema ve televizyon programında öğrenim yapmış kişiler film yönetimi, seslendirme, senaryo yazarlığı, kurgu, ışıkçılık, görüntü yönetmenliği, stüdyo şefliği vb. tanıtım, program ve reklamcılık alanlarında çalışabilirler. Sinema ve televizyon programı mezunları, TRT'de, sinema endüstrisinde, video kuruluşları ile reklamcılık sektöründe çalışabilir.



    SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ

    Bölüm, Milli Tarih, Milli Coğrafya ve Vatandaşlık Bilgisi alanlarını içermektedir. Amacı ülkenin kalkınması ve gelişmesi için vatandaşlık bilgisine sahip, Atatürk İlke ve Devrimleri doğrultusunda bu derslerle ilgili eğitim verebilecek öğretmenler yetiştirmektir. Mezunlar, Ortaöğretim Kurumlarında Milli Tarih, Milli Coğrafya ve Vatandaşlık Bilgisi derslerine girerler.



    SÜMEROLOJİ


    Bölümde M.Ö. 4000 yılının ortalarında Hz. İsa'nın doğumuna kadar uzanan sürede Önasya'da oturmuş ve çivi yazısını kullanmış kavimlerin dil, tarih ve kültürleri konularında eğitim verilmektedir. Müzelerde çalışma imkanları vardır. Sümeroloji programında M.Ö. 4000 yılının ortalarından İsa'nın doğumuna kadar uzanan sürede Önasya'da oturmuş ve çivi yazısını kullanmış kavimlerin dil, tarih ve kültür tarihleri gibi konularda eğitim yapılmaktadır.



    TARİH

    Programın Amacı


    Tarih, insanların eylem ve düşüncelerinin gelişimini, olayların ekonomik ve düşünsel nedenlerini ve bu nedenlerin birbirleriyle ilişkilerini açıklayan bir disiplindir. Tarih bölümünde geçmişte olan ve halen gelişmekte olan toplumsal, özellikle siyasal olaylar incelenerek oluş nedenleri ve ilişkileri üzerinde durulur.

    Programda Okutulan Belli Başlı Dersler


    Üniversitelerin tarih bölümlerinde başlıca dallar genel Türk tarihi, eskiçağ tarihi, ortaçağ tarihi, yeniçağ tarihi, yakınçağ tarihi ve Türkiye Cumhuriyeti tarihi olarak sayılabilir. Genel Türk Tarihi: Türk tarihini bir bütün olarak alır ve çeşitli dönemlerini bu bütün içinde inceler.

    Gereken Nitelikler

    Tarih alanında çalışmak isteyen bir kimsenin, her şeyden önce tarih, coğrafya, sosyoloji ve felsefeye ilgi duyması gereklidir. Bu alanda ilerleyebilmek için Osmanlıca, Arapça ya da Farsça yanında bir batı dilini bilmek ve diğer sosyal bilim alanlarında da yetişmiş olmak gereklidir. Kişinin geniş bir kültüre, üstün bir genel akademik yeteneğe, bilimsel merak ve tutkuya, yazma yeteneğine sahip olması gereklidir. Belgeleri toplamak ve değerlendirmek çok uzun çalışmalar gerektirebilir. Bu nedenle tarihçi sabırlı , çalışmaktan bıkmayan bir kimse olmalıdır.

    Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler


    Tarih bölümünü bitirenler kurumlarda "Tarihçi" veya "Arşivci" olarak görev alırlar. Tarihçi geçmiş olayları, kurumları, düşünceleri ve insanları betimlemek için geçmişe ait yayınlanmış ve yayınlanmamış tüm kayıtları, kitabeleri, mektupları, anı defterlerini, mahkeme kayıtlarını elden geldiği kadar ilk kaynaklarından toplar; derlediği bilgileri doğrulukları ve ifade ettikleri anlam bakımından değerlendirir; olayları oluş sırasına koyar, olaylar arasında sebep-sonuç ilişkisi kurar; olayların doğruluğunu yorumlar; bulgularını gerçeğe bağlı kalarak, yansız bir tutumla, açık ve öz biçimde rapor eder. Tarihçilerin bir bölümü de arşivci olarak arşivlerde görev alırlar. Arşive gelen kitap, kâğıt ve malzemenin tarih, konu ve ilgili oldukları kuruluşlara göre sınıflandırılması, düzenlenmesi, korunması, arandığında bulunarak ilgili yerlere gönderilmesi, yabancı dilde ya da eski harflerle yazılmış eserlerin tercüme ettirilerek çalışmalarda kaynak olarak değerlendirilmesi ve hizmete hazır halde tutulması, arşivdeki malzemenin bakım ve temizliğinin gözetilmesi arşivcinin görevleri arasındadır. Arşivler genellikle mahzenlerde olduğundan, arşivciler tozlu, sıcak ya da soğuk, havasız ve kapalı yerlerde çalışmak durumunda kalırlar.

    Çalışma Alanları


    Üniversitelerin tarih bölümünü bitirmek bir kimseye orta dereceli okullarda öğretmenlik yapma hakkını verir. Ancak halen okullarımızda tarih öğretmenlerine pek gereksinme duyulmamaktadır. Üniversite ve yüksekokulların tarih bölümlerinde öğretim üyesi olmak ya da araştırma enstitülerinde çalışmak için lisansüstü eğitim görmek şarttır. Tarih bölümü mezunlarından Osmanlıca'yı, iyi bilenler "Arşivci veya Tasnif Elemanı" olarak da çalışabilirler. Tarihçilik, iş bulma olanağı kısıtlı bir alandır; ancak bu alan çok yetenekli ve meraklı, kendini yetiştirmeye istekli kimselere doyurucu çalışma olanağı sağlar. Arşivciler tapu daireleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi, adliyeler gibi eski belgeleri saklamak durumunda olan kuruluşlarda iş bulabilirler. Turist rehberliği de tarih bölümü mezunlarının çalışma alanı olabilir.



    TARİH ÖĞRETMENLİĞİ


    Bölüm tarihsel olayları araştıran, yorumlayan, bulguları gerçeğe bağlı kalarak yansız bir tutumla yeni kuşaklara aktaran öğretmen yetiştirmek amacındadır. Mezunlar orta dereceli okullarda tarih öğretmeni olarak görev yapabilir.



    TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI


    Türk dilinin yapısı, diğer dillerle olan bağlantısı ele alınır. Türk edebiyatının tarihi ve bugünkü durumu incelenir. Türk Dili ve Edebiyatının tüm evrelerine yönelik araştırma ve eğitim yapılır. Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunları, kütüphanelerde, arşivlerde, Kültür Bakanlığı'nda, TRT kurulunda görev alabilirler. Yükseköğretim kurumlarında okutman olarak çalışabilirler. Öğretmenlik sertifikası alanlar orta dereceli okullarda öğretmenlik yapabilirler. Özel yetenekleri olanlar, gazete ve dergilerde yazarlık, editörlük yapabilirler. Türk Dili ve Edebiyatı: Bu programda Türk dilinin yapısı, gelişmesi ve diğer dillerle olan bağlantısı ele alınır. Türk edebiyatının tarihi ve bugünkü durumu incelenir. Türk dili ve edebiyatının tüm evrelerine yönelik araştırma ve eğitim yapılır. Bu programda Osmanlıca, genel dilbilim, Çağatayca veya Uygurca, servet-i funun edebiyatı, halk edebiyatı konularında dersler okutulur.



    TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ÖĞRETMENLİĞİ



    Bölümün amacı ortaöğretim kurumlarına öğretmen yetiştirmektir. Mezunlar ortaöğretim kurumlarında öğretmen olarak görev alabilirler.




    TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ


    Eğitim fakültelerinin Türkçe Öğretmenliği bölümünde ortaöğretim kurumlarına öğretmen yetiştirmek amacıyla eğitim öğretim yapılmaktadır. Mezunlar ortaöğretim kurumlarında öğretmen olarak görev alabilirler.



    ZİHİN ENGELLİLER ÖĞRETMENLİĞİ


    Bu bölümde çeşitli seviyelerde zekâ geriliği olan ve bu nedenle normal eğitim imkanlarından yararlanmayacak çocukların eğitimini gerçekleştirebilecek öğretmenler yetiştirmek için eğitim ve araştırma yapılır. Amaçlar zeka seviyesi bakımından çeşitli derecelerde normalin altında bulunan çocukları, kendi seviyelerinde üretken ve uyumlu kişiler yapmaktır. Mezunlar özel eğitim kurumlarında ve sınıflarında, normal ilkokulların bünyesinde açılan alt özel sınıflarda zeka özürlü çocuklara öğretmenlik yaparlar. İlköğretim çağında zihin yetersizliği yüzünden öğrenme güçlüğü olan çocukları eğitecek öğretmenleri yetiştirir.
#18.12.2007 15:27 0 0 0
  • Eşit Ağırlık Bölümü Meslekleri



    AİLE EKONOMİSİ VE BESLENME ÖĞRETMENLİĞİ

    Bölümün amacı yaygın eğitim kurumlarına, pratik kız sanat okullarına mesleki alanda branş öğretmeni yetiştirmektir. Bu bölümün bitirenler kız meslek liseleri, pratik kız sanat okulları ve halk eğitim merkezlerinde öğretmenlik yapabilirler.




    AKTÜERYA


    Programın Amacı


    Aktüerya programının amacı, sosyal güvenlik kurumlarında ve sigorta şirketlerinde çalışacak elemanları yetiştirmektir.

    Programda Okutulan Belli Başlı Dersler


    Aktüerya programında matematik, istatistik, sosyoloji, hukuk, iktisat alanları ile ilgili çeşitli derslerden başka, insan kaynakları yönetimi, pazar yönetimi, hayat sigortacılığı, vergi analizi, finansal piyasalar ve kurumlar, sigorta sözleşmeleri, emeklilikte sosyal güvenlik teorisi, vergi mevzuatı gibi dersler okutulur ve bir proje çalışması yaptırılır.

    Gereken Nitelikler


    Aktüerya programına girmek isteyenlerin analitik düşünme gücüne sahip, matematik ve ekonomiye ilgili ve bu alanlarda başarılı, ayrıntı ile ilgilenmekten sıkılmayan, dikkatli ve yeniliklere açık kimseler olmaları gerekir.

    Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler


    Mezunlar "Aktüer" ünvanı ile görev alabilirler. Aktüerlerin başlıca görevi sigorta programları hazırlamaktır. Aktüer yangın, kaza ve özellikle ölüm gibi felaketlerin görülme sıklığına bakarak bunların gelecekte ortaya çıkabilme olasılığını hesaplar ve sonuçları tablo ve grafiklerle gösterir; bunlara dayanarak çalıştığı sigorta şirketinin veya sosyal güvenlik kurumunun yükümlülüklerini, tarifelerini belirler.

    Çalışma Alanları


    Aktüerler sigorta şirketlerinde, Emekli Sandığı, Sosyal Sigortalar Kurumu gibi resmi sosyal güvenlik kurumlarında görev alırlar. Türkiye'de endüstri ve ticaretin gelişmesi ile bu alanda yetişmiş insan gücüne ihtiyaç artmaktadır.



    ANTROPOLOJİ


    Genel tanımıyla insan ve insan gruplarının incelenmesini ele alan bir programdır.Bir grubun kişilikle ilişkileri açısından ele alınan inanç ve kurumların, çeşitli iktisadi sistemlerin, insanlarda görülen biyolojik farklılık ve çeşitliliklerin ve aynı zamanda iktidar gruplarının işleyişini konu almaktadır.



    AVRUPA TOPLULUĞU


    Programın Amacı


    Avrupa Topluluğu programının amacı, Gümrük Birliği süresinde ve tam üyelik halinde çeşitli kamu ve özel sektör kuruluşlarının bünyelerinde yapmaları gereken değişiklikleri gerçekleştirecek ara insan gücünü yetiştirmektir.

    Programda Okutulan Belli Başlı Dersler


    Avrupa Topluluğu programında iktisat, temel hukuk, bilgisayar, Avrupa Birliği (AB) hukuku, AB Tarihçesi, AB Türkiye İlişkileri, AB'nin gümrük kodu ve idari formaliteleri gümrük birliğinin temel esasları, AB'nin ortak tarım politikası, AB'de ortak ticaret politikası ve devlet yatırımları gibi dersler okutulmaktadır.

    Gereken Nitelikler


    Avrupa Topluluğu programında okumak isteyenlerin sosyal bilimlere, özellikle ekonomi, sosyoloji, hukuk konularına ilgili ve bu alanda başarılı, topluluğa üye ülkelerden herhangi birinin dilini bilen ve öğrenmeye istekli olan, genel kültür düzeyi ve başkaları ile iletişim kurabilme yeteneği gelişmiş kimseler olmaları gerekir.

    Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler


    Avrupa Topluluğu programını bitirenlere Avrupa Topluluğu Meslek Elemanı" ünvanı verilir. Avrupa Topluluğu meslek elemanı çalıştığı kurumda, gümrük birliğine giriş sürecinde yaptırılması gereken mevzuat (yönetmelik, yönerge vb.) değişikliklerini belirleyip uygular. Avrupa Birliği ülkelerinin ekonomik mevzuatını işler ve gerekli uyum işlemelerini yapar. Görüldüğü gibi bu meslek elemanları kapalı ortamlarda hukuk ve iktisat konuları ile ilgili büro işleri yapmaktadır.

    Çalışma Alanları


    AT programı mezunları çeşitli meslek odaları, kamu ve özel sektörde faaliyet gösteren kuruluşların AB birimlerinde, şubelerinde, AB ile ilgili konularda araştırma ve danışmanlık yapan vakıf ve şirketlerde, dış ticaret firmalarında Gümrük müşaviri olarak çalışabilmektedirler.



    BANKACILIK


    Programın Amacı


    Bankacılık programının amacı, bankalarda ve çeşitli firmaların para kaynakları ile ilgili birimlerinde çalışacak elemanları yetiştirmektir.

    Programda Okutulan Belli Başlı Dersler


    Bankacılık programında matematik, hukuk, iktisat, istatistik ve muhasebe alanlarındaki derslerden başka kredi politikası, yatırım bankacılığı, finansal piyasalarda modelleme ve tahmin, merkez bankacılığı, ticari bankalarda finans yönetimi, banka muhasebesi ve raporlama, mali hukuk ve vergi politikası gibi dersler okutulmakta ve proje çalışması yaptırılmaktadır.

    Gereken Nitelikler


    Bankacılık programında okumak isteyenlerin matematik ve ekonomiye ilgili ve bu alanlarda başarılı, başkaları ile iyi iletişim kurabilen, sabırlı, dikkatli ve yeniliklere açık kimseler olmaları gerekir.

    Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler


    Bankacılık programını bitirenlere lisans diploması verilir. Mezunlar kamu sektöründe ve özel sektörde müşteri temsilcisi, banka müfettişi, dealer gibi ünvanlarla görev çalışırlar ve bankaların çeşitli işlemlerini yürütürler.



    BANKACILIK VE FİNANS

    Bankaların finansal yönetiminde kullanılan temel kavram ve teknikler bölümün kapsamını oluşturur. Bu
#18.12.2007 15:28 0 0 0
  • paylaşımın için saol...
#26.12.2007 03:25 0 0 0
  • ben bilgisayar bölümü okuyorum lise 3 öğrencisiyim ben bilgisayar öğretmeni olmak istiyorum ama biz yzaılım görüyoruz ilk sene de donanım gördük hocalara soruorum öğretmen olabilirsin diolar ama nasıl olcak bilmiorum snada tşk ederim ark biraz bilgi sahibi oldum snn sayende bilgilerime bilgi ekledim saol paylaşım için...
#23.01.2008 22:32 0 0 0
  • paylaşım için teşekkürler
#04.04.2010 18:13 0 0 0
  • Bu kadar uzun bir yazıyı paylaşımınız için teşekkür ederim....
#17.05.2010 22:48 0 0 0
  • teşekkürler arkadaşım çok güzel olmuş eline sağlık
#26.05.2010 15:57 0 0 0
  • bu kadar detaylı bilgi verdiğiniz için TEŞEKKÜRLER...
#18.07.2010 15:06 0 0 0
  • çok çok mükemmel olmuş ellerinize kollarınıza sağlık çok işime yaradı.emeğiniz için teşekkür ederim.
#04.12.2010 11:12 0 0 0
  • Çok teşekkürler
#23.12.2010 16:11 0 0 0
  • bilgiler için tşk
#25.11.2011 09:25 0 0 0