Sosyetenin ünlü isminden Kurban Bayramı diyeti

Son güncelleme: 21.12.2007 09:33
  • Diyetformula Güzellik Merkezi'nin sahibi Deniz Berdan, bayramda beslenme konusunda önerilerde bulundu: "Bayram coşkusunu yasaklarla gölgelemeyin ama ikramları görünce de kendinizi kaybetmeyin."

    Diyetformula'nın Psikoterapisti ve Yaşam Koçu Yasemin Batmaca da bayram kilolarından kurtulmanın formüllerini anlattı.
    Diyetformula güzellik merkezinin de sahibi olan Berdan; Kurban Bayramı'nda özellikle et ve tatlı tüketiminin arttığına dikkat çekerek, "Bayram ziyaretlerine, kendinize yasaklar koyarak gölge düşürmeyin. Bazı besinleri yasaklamak yerine, bilinçli ve ölçülü beslenin" dedi. Kurban Bayramı boyunca ana öğünler ağır olacağı için kahvaltıda sade meyve ya da süt- cornfleks ile beslenilmeli önerisinde bulunan Berdan "Kırmızı et yenecekse öğle öğününde yenmeli, akşam balık ya da sebze tüketilmelidir. Etin yapacağı toksin etkisini azaltmak için bol miktarda meyve tüketilmeli" dedi.

    BAKLAVA SAATİ

    Tatlı yenecekse (mesela baklava) saat 16.00 - 17.00 arasında 1 dilim yenmesi gerektiğini söyleyen Berdan şu açıklamaları yaptı "Su tüketimi arttırılmalı, kalp hastaları bayramda et yemek istiyorlarsa sadece öğle 1 öğün ızgara et yiyebilirler. Diğer öğünler mutlaka balık yenmelidir. Tansiyonda değişiklikler olacağı için ara öğünde potasyumdan zengin 1 tane muz yenebilir. Ertesi gün suyu fazla içip protein ağırlıklı bir beslenme uygularlarsa fazla enerji yağa dönüşmeden vücuttan atılacaktır." İşte Berdan'ın Diyetformula'nın diyetisyeni Yasemin Batmaca ile birlikte sıraladığı bayram önerileri:

    Kurban eti ne zaman tüketilmeli?

    Etler; yeni kesildiğinde sert olduğundan hem pişirmesi hem de sindirimi zor olur. Bu nedenle, kurban etleri hemen tüketilmemeli; buzdolabında 24-48 saat bekledikten sonra pişirilip, tüketmeli.

    Nasıl saklanmalı? Kurban etleri, birer tüketimlik küçük miktarlar halinde buzdolabı poşetine konularak kaldırılmalı. Etler; 0-2 C'de 3-5 gün, buzlukta -2 C'de birkaç hafta, -18 C'de ise 3 ay saklanabilir.

    Nasıl çözdürülmeli?

    Et; potansiyel riskli yani kolay bozulabilme riski taşıyan bir besindir. Bu yüzden çözdürüldükten sonra asla tekrar dondurulmamalı.

    Ne kadar pişmeli?

    Kurban etlerinin çiğ veya az pişmiş halde tüketilmesi, bağırsaklarda mikroorganizmaların ve çeşitli parazitlerin oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle çiğ veya az pişmiş et tüketmeyin.

    Nasıl pişirilmeli?

    Etler pişirilirken; ızgara, fırınlama, buğulama ve haşlama gibi yöntemler tercih edilmeli. Izgara yapılırken kömürleşme ve yanma olmayacak şekilde hazırlanmalı. Etleri çok yüksek ısıda çok uzun süre pişirmekten, kavurmaktan ve kızartmaktan kaçınılmalı.

    BAYRAM KİLOLARINDAN KURTULMANIN YOLLARI

    Güne daima doğru içerikli kahvaltıyla başlayın.
    Öğlen veya akşam öğünlerinden birini posası bol sebze ağırlıklı yiyeceklere ayırın.
    Diğer öğünde ızgara et, bol salata, salatada karbonhidrat içeren mısır/ bezelye/havuç/ patates yoksa 1- 2 dilim tam tahıllı ekmek yemelisiniz.
    Doğru sindirim için yemeklerinizi yavaş yiyin.
    Porsiyonları küçültün.
    Uyanık olduğunuz her saat için 1 bardak suya ihtiyacınız olduğunu unutmayın.

    Ağır, yağlı yiyeceklerden kaçının.

    Kızartma, kavurma, hazır meyve suları gibi yiyeceklerden ve tatlılardan uzak durun. l Fiziksel aktivitelerinizi arttırın.

    Tüm bireyler, özellikle de kalp-damar hastalığı, kolesterol yüksekliği, diyabet, hipoglisemik yatkınlığı, yüksek tansiyonu ve mide rahatsızlığı olan kişiler günlük diyetlerini bozmamalı.

    Sakatat, kolesterol ve yağ miktarları fazla olduğundan tüketilmesi önerilmez. Etlerin çok yağlı kısımları tüketilmemeli, hayvanın iç yağları yemeklere lezzet vermek amacıyla kullanılmamalı. Etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya salatayla tüketilmesine dikkat edilmeli.
#20.12.2007 13:16 0 0 0
  • kirmizi eti pek tercih etmem ben, hem kurban eti yok bizde
    Turkiyede kestiririz her sene
    paylasim icin tesekkurler SU-PERISI
#21.12.2007 09:33 0 0 0