150 yıl sonra gelen özgürlük

Son güncelleme: 20.12.2007 14:20
  • 150 yıl sonra gelen özgürlük
    Amerika kıtasındaki Lakota kabilesi (Siyular) 150 yıl önce atalarının ABD ile imzaladığı anlaşmaları feshettiklerini açıkladı.

    Oturan Boğa (Sitting Bull) ve Çılgın At (Crazy Horse) gibi büyük kabile şeflerinin mensup olduğu Lakota kabilesinin temsilcisi Russel Means, Washington'da düzenlediği basın toplantısında, "biz artık ABD vatandaşı değiliz ve bizim toprağımızın yer aldığı 5 eyalette yaşamak isteyenler bize katılmakta özgürler" dedi.

    Means, Amerikan vatandaşlığından çıkmaları halinde kendi topraklarında yaşayanlara pasaport ve ehliyet vereceklerini de söyledi.

    Lakota kabilesi yetkililerinden oluşan bir heyet hafta başında ABD Dışişleri Bakanlığına gönderdikleri mesajda, Amerikan Federal Hükümetiyle bazıları 150 yıl kadar önce imzalanan anlaşmalardan tek taraflı olarak çekildiklerini açıklamıştı.
    noimage
    Kabile yetkilileri, anlaşmaları,
    "değersiz bir kağıt parçasındaki değersiz sözler"
    olarak niteliyor ve bu anlaşmaların kendi kültürlerini, geleneklerini ve topraklarını çalmak için defalarda ihlal edildiğini söylüyor.

    Yerlilerin davasının savunucularından olan ve 1977'de yerli haklarının ele alındığı uluslararası bir konferansı düzenlenmesine öncülük eden Phyllis Young da,
    ABD ile 33 anlaşma anlaşma imzaladıklarını ve bu anlaşmalara uyulmadığını belirtiyor.
#20.12.2007 14:20 0 0 0