Hazım problemine kayısı çözümü

Son güncelleme: 24.12.2007 11:07
  • Hazım problemine kayısı çözümü
    Uzmanlar Bayramlarda aşırı et, şeker ve tatlı tüketimi nedeniyle yaşanan hazım problemlerine çözüm olarak kayısıyı gösteriyor.

    Malatya'da Ziraat Mühendisi Serhan Gökbulut'un, gıda mühendisi eşi ile birlikte yaptığı kayısı tatlısı Zerden, Malatya'da bayramların vazgeçilmezi haline geldi. Serhan Gökbulut, Zerden'in besin seviyesi en yüksek ve insan sağlığına en faydalı tatlılardan biri olduğunu belirtti.

    Türk yemek kültüründe yer alan kabuk kavurmasından esinlenerek bu tatlıyı yaptıklarını belirten Gökbulut, ismini de kayısıya sarı altın denilmesi nedeniyle Zerden koyduklarını söyledi. Gökbulut, "Bunun elbette ki bir formülü var. Doğal şartlarda güneşte kurutulan gün kurusu kayısı önce haşlanıyor. İçine ceviz konularak sadeyağda fırınlanarak yapılıyor. Hiçbir katkı maddesi bulunmadığı için son derece sağlıklı bir tatlı çeşidi" dedi.
    noimage
    Sindirim sistemi üzerinde olumlu etkileri bulunan kayısı tatlısının yüksek kolesterolü olan kişilere tavsiye ettiklerini vurgulayan Gökbulut, kayısı tatlısını D vitamini içerdiği için çocuklar için de tavsiye ediyor. Gökbulut, kurban bayramında fazla et tüketen vatandaşların hazım problemi çekmemeleri için zerden yemelerini tavsiye ediyor. Zerden'in kilosu ise 15 YTL'den satılıyor.

    Malatya Sağlıkçılar Derneği Başkanı (SADER) Dr. Necmettin Gürbüz, tabii yollardan alınan kayısı ve kayısı tatlısının mide bağırsak sistemi üzerinde olumlu etkileri bulunduğunu ifade etti. Gürbüz, "Kayısının hazmı kolaylaştırıp, mide bağırsak problemlerini önlediği ve sindirimi kolaylaştırarak hazımsızlık sorununu giderdiği tıbben bilinmektedir. Bayramda misafirlere şeker, çikolata, tatlı yerine kayısı ve kayısı tatlısı ikram edilmesi, sağlık açısından uygun olacaktır" şeklinde konuştu.

    İnönü Üniversitesi Kayısı Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Bayram Murat Asma da kayısının, bağırsakların düzenli çalışmasını sağladığını kaydetti. Kuru kayısının 100 gramında yaklaşık olarak 24 gram diyet lifi bulunduğunu belirten Asma, yetişkin bir insanın günlük diyet lifi gereksiniminin 25 gram olduğunu vurguladı. Asma, şöyle dedi:

    "Diyet lifi sindirim sistemimizde salgılanan enzimler tarafından hidrolizleşemeyen polisakkarit ve liginin gibi bileşiklerden oluşmaktadır. Diyet lifi kabızlık, irritabl kolon sendromu, apandisit, hemoroid, diş hastalıkları, şişmanlık, şeker hastalığı, kroner kalp hastalıkları ve klon kanseri gibi hastalıkların oluşum riskini azaltmakta, bağırsakların düzenli çalışmasını sağlamaktadır."

    Asma, ayrıca kayısının sodyumca fakir potasyumca zengin olması nedeniyle kalp yetmezliği, böbrek hastalıkları, hepatit siroz tedavisinde olumlu etkileri olduğunu kaydetti.
#21.12.2007 09:45 0 0 0
  • paylaşımın için teşekkürler eskitoprak
#23.12.2007 23:26 0 0 0
  • canim cekti ya
#24.12.2007 11:07 0 0 0