İş başvusuna gideceklere altın öğütler

Son güncelleme: 23.12.2007 00:24
  • İş başvusuna gideceklere altın öğütler
    İş başvurusu yapacak olanların ön görüşmeye çok iyi hazırlanmaları gerekiyor.

    Uzmanlar, bozuk diksiyon, bacak bacak üstüne atma, eski patronu kötüleme gibi tavır ve davranışların işveren üzerinde olumsuz etki bıraktığını vurguluyorlar.

    Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Samsun İl Müdürlüğünde görevli İş ve Meslek Danışmanı Ömür Demircioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iş başvurularında ön görüşmelerin son derece önemli olmasına rağmen, pek çok kişinin ön görüşmede dikkat edilecek noktaları bilmediğini söyledi.

    İş verenlerin, iş almada sadece diploma ve deneyimle yetinmediğini ifade eden Demircioğlu, ön görüşmedeki ilk izlenimin de işverenler üzerinde son derece etkili olduğunu vurguladı.
    noimage
    İş görüşmesine giderken mutlaka temiz ve sade giyilmesi, aşırı makyaj yapılmaması gerektiğini belirten Demircioğlu, görüşmeye geç kalmanın, bakımsız olmanın, izin verilmeden oturmak ve konuşmanın, sigara içme ve sakız çiğnemenin, kolları kavuşturup büzerek oturmanın, konuşurken yere ve tavana bakmanın işveren üzerinde negatif etki bıraktığına dikkat çekti.

    Diksiyonun işveren üzerinde önemli bir etki bıraktığının altını çizen Demircioğlu, bozuk diksiyonun işe alınmama sebebi olabileceğini belirterek, ön görüşmede işverenler tarafından beğenilmeyen diğer bazı davranışları ise şöyle sıraladı:

    ''İlgisiz ve isteksiz bir tavırla konuşma, soruları anlamada güçlük çekme, önceki işvereni kötüleme, gevşek ve kuşkucu bir tavırla tokalaşma, mutsuz bir evliliği olduğunu belirtme, anne-babası ile çatışmalarını gündeme getirme, firma hakkında bilgisiz olma, boş zamanlarını TV seyrederek geçirdiğini ifade etme...''

    Görüşme sırasında iş hakkında hiç soru sormamanın da işveren üzerinde olumsuz etki bırakacağını söyleyen Demircioğlu, görüşme esnasında işverence yöneltilecek sorulara da hazırlıklı olunması gerektiğini kaydetti.

    İş verenin, ön görüşmede, ''nasıl bir iş istiyorsunuz, neden burada çalışmak istiyorsunuz, sizi neden işe almalıyım, burada ne kadar süre çalışmayı düşünüyorsunuz, son işinizden nasıl ayrıldınız?'' gibi sorular yönelttiklerine işaret eden Demircioğlu, iş talep edenin de işverene ''işletmenizde başarılı olabilmek için gereken özellikler nelerdir, sizce işletmenizde çalışmanın en zorlayıcı tarafı nedir, işletmenizde ilerleme ve yükselme olanakları nasıldır?'' gibi sorular sorulabileceğini kaydetti.

    İş arayanların iş görüşmeleri hakkında yeterli bilgiye sahip olmalarının işe alınma şanslarını artıracağını vurgulayan Demircioğlu, bu konuda İŞKUR İş ve Meslek Danışma Merkezlerine başvurabileceklerini ya da internetten bununla ilgili bilgi alabileceklerini sözlerine ekledi.
#22.12.2007 14:09 0 0 0
  • Boya kupune burunmus insanlardan hic hoslanmam,onun icinde karsimdaki insanin her ozelligine dikkat ederim,bende zamaninda cok ceklmistimama cektim die cektirmem
#22.12.2007 15:24 0 0 0
  • teşekkürler
#23.12.2007 00:24 0 0 0