Nar ve nar suyu, her derde deva

Son güncelleme: 25.12.2007 14:52
  • Nar ve nar suyu, her derde deva
    Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Karadeniz, nar suyunun kalbi kuvvetlendirdiğini söyledi.

    Nar ve nar suyu, karaciğer ve böbrek dahil her hastalığa deva

    Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Karadeniz, kalbi kuvvetlendiren nar suyunun, karaciğer zafiyetini giderdiğini, mide iltihabını ve ağrısını geçirdiğini söyledi.

    Karadeniz, narın Türkiye'de batı, Güneydoğu Anadolu, Akdeniz ve Karadeniz bölgelerinde yetiştiğini belirtti. Nar meyvesinin yüzde 15'inin karbonhidrat, yüzde 0,8'inin protein olduğunu, ayrıca B1 ve B2 vitaminleri ile kalsiyum, fosfor ve demir bakımından zengin olduğunu ifade eden Karadeniz, "Nar mideyi temizlemekte, deniz tutmasına karşı iyi gelmektedir. Ayrıca nar içindeki zarları ile yendiğinde mide ülserini iyileştirmektedir." dedi.

    Nar suyunun böbrek ve karaciğer hastalıklarına karşı çok faydalı olduğuna dikkati çeken Turan Karadeniz, şu bilgileri veriyor:

    Nar suyu yüksek tansiyon hastalığının tedavisinde, kalp ağrılarında, basur hastalığının tedavisinde faydalı olmaktadır.

    Böbrek zafiyetine karşı nar suyu içilmesi yararlıdır.

    Nar suyunun harareti giderici özelliği bulunmakta, şeker ve kurdeşen hastalığına iyi gelmektedir.

    Kalbi kuvvetlendiren nar suyu, karaciğer zafiyetini gidermekte, mide iltihabını ve ağrısını geçirmektedir.

    Nar ekşisi şeker hastalarına tavsiye edilmektedir.

    Nar şırasının şekerle hazırlanan şerbetinin idrar söktürücü özelliği vardır.

    Romatizma ağrılarının hissedildiği eklem ve uzuvlara nar şırası sürüldüğünde, ağrı kesici özelliği bulunmaktadır.
    noimage
    Bayılmalara karşı nar şerbeti içilmelidir. Tatlı nar suyu, ses kısıklığı ve zatürreye karşı şifalıdır.

    Narın meyvesi ve suyunun yanı sıra çiçekleri ve kabuğu da yararlarıdır.
    Nar çiçeği bağırsak yara ve iltihaplarını iyileştirir.
    Boyun tutulmasında nar çiçeği lapası boyna konursa şifalı gelir.

    Narın kabuğu çay gibi demlenerek içildiğinde, mide ve bağırsak hastalıkları ile ishal ve dizanteriye karşı oldukça faydalı olmaktadır.
#25.12.2007 14:02 0 0 0
  • paylaşımından dolayı teşekürler
#25.12.2007 14:52 0 0 0