Benazir Butto

Son güncelleme: 19.11.2009 00:45

  • Benazir Butto kimdir?

    1953'te Karaçi'de doğan Eski Pakistan başbakanı Benazir Butto Eski devlet başkanı Zülfikar Ali Butto'nun kızıydı

    noimage
    Benzir Butto Harvard ve Oxford üniversitelerinde eğitim gördü. Harvard
    Üniversitesi'ni Hindistan'ın Doğu Pakistan'a asker gönderdiği ve babasının Batı Pakistan savunma bakanı olarak Birleşmiş Milletler'de temaslar kurmak üzere New York'a gitmek zorunda kaldığı 1971 yılında bıraktı. New York'ta babasının yardımcılığını yaptı. Avrupa'da ve ABD'de geçirdiği dönemde batılı bir yaşam tarzı sürdü.
    noimage


    Oxford Üniversitesi'ni bitirdikten sonra Pakistan'a geri döndü.
    Babasının tutuklanıp idam edilmesinden sonra ev hapsinde kaldı. 1984 yılında yurt dışına çıkmasına izin verilmesiyle, Büyük Britanya'ya taşındı ve orada sürgünde babasının partisinin liderliğini yaptı.
    1987 yılında çimento fabrikatörü Asif Ali Zardari ile evlendi.
    noimage
    Askeri cuntanın şefi Ziya Ül Hak'ın 1988'de ölümünden sonra Pakistan'da 1977 yılından beri ilk kez serbest seçimler yapıldı. 19 Kasım 1988 tarihindeki bu seçimleri kazanan Butto,
    ilk kez bir müslüman ülkenin kadın başbakanı oldu.

    2 Aralık'ta başbakan olarak göreve başladı. Yoğun yolsuzluk suçlamaları altında kalan hükümet 20 ay kadar sonra, askeri güçlerin desteğindeki devlet başkanı Gulam İshak Han tarafından, yeni seçimlere gidileceği gerekçesiyle devrildi.
    Ancak Butto aleyhindeki suçlamalar yargıya yansımadı.
    Yeni hükümeti Navaz Şerif kurdu.
    1993 yılında Butto yeniden seçildiyse de, 3 yıl sonra hükümet yine yolsuzluk suçlamaları altında, devlet başkanı Faruk Leghari tarafından düşürüldü.
    Yüksek mahkeme de devlet başkanının kararını onayladı.
    Ancak Butto ve eşi Zardari hakkındaki suçlamaların doğruluğu kesinleşmedi.
    noimage
    Butto'ya yönelik eleştirilerin başlıca kaynağı Butto'nun ulusal reformları sonucu politik güçlerini yitirmeye başlayan Pencap bölgesindeki zengin toprak sahipleri ve bu bölgenin seçkinleriydi.
    Butto eski feodal yapıya karşı mücadele etti ve bu yapıyı Pakistan'ın stabilizasyonu önündeki engel olarak niteledi.
    noimage
    1999 yılında, Pervez Müşerref'in liderliğinde gerçekleşen askeri darbe sonrasında Pakistan'ı terk etmek zorunda kaldı.
    Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai kentine yerleşti.
    noimage
    2002 yılında Pervez Müşerref pratikte Butto'yu hedef alarak
    başbakanların
    en fazla iki dönem görev yapabilecekleri yolunda bir anayasa değişikliği yaptı.

    2007 yılında Butto'nun yeniden başbakan olma olasılığı doğdu.
    Ocak 2008'de yapılacak olan başbakanlık seçimlerine katılma olasılığı doğan Butto hakkında açılan davaların o zamana kadar sonuçlanması bekleniyor.

    noimage
    Seçim çalışmalarına katılmak üzere Pakistan'a dönüş kararı alan Butto'ya karşı, El Kaide örgütünün saldırı tehdidinde bulunması üzerine, Müşerref, Butto'nun dönüşünü ertelemesini ve yüksek mahkemenin kendisiyle ilgili af istemine ilişkin kararını beklemesini istedi.

    Bu isteğe uymayan Benazir Butto, 18 Ekim 2007 gecesi, 8 yıllık sürgünden sonra Pakistan'a geri döndü.

    Ancak yandaşlarının sevgi gösterileriyle karşılanan Butto aynı gün
    bombalı bir suikast girişimine hedef oldu.
    Karaçi kenti yakınlarında gerçekleşen ve Benazir Butto'nun
    yara almadan kurtulduğu bu saldırıda 138 kişi yaşamını yitirdi, 248 kişi de yaralandı.

    Butto, 27 aralık 2007 de bir intihar saldırısında hayatını kaybetti.
#28.12.2007 12:34 0 0 0
  • Butto'nun öldüğü anı anlattı
    AFP muhabiri Nasır Jaffry, Pakistan'ın eski başbakanı Benazir Butto'nun ölümüyle sonuçlanan saldırıdan sonraki kaos ortamını anlattı.

    Butto'nun öldüğü saldırının düzenlendiği noktaya 10-20 metre mesafede olaya tanık olan Jaffry, şunları aktardı:

    "Saat tam olarak 17.16 idi (TSİ 14.16). Bir silah sesi duydum ve "bu da neydi" dedim. Ne olduğunu tam anlayamadan bir patlama oldu. Korkunç bir gürültü duyuldu ve kocaman ateşten bir top ve duman gördüm. Tam bir panik havası hakimdi. İnsanlar 'bomba bomba' diye bağırarak sağa sola koşuşturmaya başladı.
    Ben de koşmaya başladım. Güneş batmak ve hava kararmak üzereydi. Sağa sola saçılmış et parçaları üzerinde yürümemeye çalıştım. Her yerde cesetler, ceset parçaları gördüm. Bir adamın bacakları, diğerinin eli kopmuştu. Ortalık kan gölüydü ve onlarca ağır yaralı vardı."
    noimage
    İntihar komandosuna ait ceset parçalarının da ortalığa saçıldığını belirten muhabir, uzaklaşmakta olan beyaz bir 4x4 gördüğünü, kalabalıktan bazılarının bunun Butto'nun aracı olduğunu, Butto'nun araçta bulunduğunu ve hastaneye götürüldüğünü söylediğini kaydetti.

    Ambulansların yaralıları toplamaya geldiğini belirten Jaffry, "Tam bir kaostu. İnsanlar yaralıların ambulanslara bindirilmesine yardım ediyordu. O sırada itfaiyeden bir kamyon geldi ve su püskürterek kan izlerini ve et parçalarını temizlemeye çalıştılar. İnsanlar şoktaydı. İlk başlarda Butto'nun iyi olduğu söylendi, rahatlamış görünen bir grup genç hatırlıyorum. İyi olduğunu düşünüyorlardı. Ama sonra öldüğü haberi dolaşmaya başladı. Bir evin penceresinin önünde duruyordum, orada eski milletvekili Raca Şevkat Abassi'yi gördüm, ağlıyor, bir yandan da göğsünü yumrukluyor ve bizi bıraktı, liderimizi kaybettik diyordu" dedi.

    Haber yayılırken, insanların da ağlamaya, bağırmaya başladığını ve eşinin arayarak, "Haberleri duydun mu Butto öldü dediğini" belirten muhabir, "Olay yerinde polis haberi doğrulamıyordu. Bütün yollar tutulmuştu, polis bölgeyi sarmıştı ve çıkmak neredeyse imkansızdı. Bir yolunu bulup çıktım ve hastaneye gittim. Orada bin ile bin 500 kişi vardı, kızımız gitti diye ağlayan yaşlı bir adam vardı, gençler, ablamız gitti diye bağırıyordu. Sonra Pervez Müşerref'e, bazıları çok ağır, hakaretler yağmaya başladı. İnsanlar kızgındı. Polisler sükuneti sağlamakta zorlanıyordu ama sakindiler. Kalabalığın öfkesini anlıyor ve en ufak hareketlerinin olayları daha da kötüleştireceğini biliyorlardı" dedi.

    54 yaşındaki Butto, dün suikasta kurban gitti. Butto'nun cenazesinin bugün Sindh eyaletindeki köyünde toprağa verilmesi bekleniyor.

#28.12.2007 12:39 0 0 0
  • Sürgünden dönüşü ve ilk suikast girişimi

    Seçim çalışmalarına katılmak üzere Pakistan'a dönüş kararı alan Butto'ya karşı, El Kaide örgütünün saldırı tehdidinde bulunması üzerine, Müşerref, Butto'nun dönüşünü ertelemesini ve yüksek mahkemenin kendisiyle ilgili af istemine ilişkin kararını beklemesini istedi. Bu isteğe uymayan Benazir Butto, 18 Ekim 2007 gecesi, 8 yıllık sürgünden sonra Pakistan'a geri döndü. Ancak yandaşlarının sevgi gösterileriyle karşılanan Butto aynı gün bombalı bir suikast girişimine hedef oldu. Karaçi kenti yakınlarında gerçekleşen ve Benazir Butto'nun yara almadan kurtulduğu bu saldırıda 138 kişi yaşamını yitirdi, 248 kişi de yaralandı.

    Butto, 27 Aralık 2007 tarihinde Ravalpindi'de düzenlediği seçim mitinginin ardından gerçekleştirilen saldırıda hayatını kaybetti. Bir intihar saldırganı, mitingin ardından aracının açılır tavanından çıkıp halkı selamlamakta olan Butto'nun aracına yaklaşarak, üç el ateş etti. Yaptığı üç atışı da isabet ettiremeyen saldırgan, ardından üzerindeki bombaları patlattı. Patlamanın şiddetiyle başının sağ tarafını aracının sunroofunun koluna çarpan Benazir Butto hastaneye ağır yaralı olarak kaldırıldı.[3] Kafatasında kırık oluşan Butto ameliyata alındı; fakat kurtarılamadı. Ancak Butto'nun yerel saatle 18:16, Türkiye saati ile de 15:16'da öldüğü açıklandı.

    Saldırıdan sonra suikastın sorumluluğunu El-Kaide üstlendi.[1] Saldırıda en az 20 kişi öldü, çok sayıda kişi yaralandı.

    Butto'nun ölümünden sonra, devlet başkanı Pervez Müşerref, ülkede üç günlük yas ilan etti. 8 Ocak 2008'de yapılacak olan Pakistan genel seçimleri öncesinde gerçekleşen bu olay sonrası ülkedeki demokrasinin geleceği konusunda endişeler bulunmaktadır.
#29.12.2007 02:39 0 0 0
  • Pakistan İçişleri Bakanlığı: Butto vurulmadı
    Pakistan İçişleri Bakanlığı, suikasta kurban giden eski Başbakan Benazir Butto'nun kurşunla değil, patlamanın şiddetiyle başını çarparak yaşamını yitirdiğini söyledi.
    İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Cavid İkbal Çima, "Butto vurulmadı ya da patlamayla fırlayan bir şarapnel kendisine isabet etmedi. Patlamanın şiddetiyle başını, aracının 'sun-roof'undaki kola çarpmasıyla yaşamını yitirdi" açıklamasında bulundu.
    Çima, Butto'nun başının sağ tarafını çarptığını ve kafatasında kırık olduğunu belirtti.
    Bakanlık sözcüsü, konuşmasının başında da bu sabah Butto suikastının arkasında El Kaide lideri Beytullah Mahsud'un bulunduğunu gösteren mesajlaşmayı yakaladıklarını, saptanan bu görüşmede Mahsud'un suikast nedeniyle yandaşlarını kutladığını açıkladı.
    Sözcü, Benazir Butto ekim ayında sürgünden ülkesine döndüğü gün düzenlenen ve yaklaşık 140 kişinin hayatına mal olan saldırıların ardında da Mahsud'un bulunduğunu söylemişti.

    NAVAZ ŞERİF DE TEHDİT ALTINDA
    Pakistan İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Çima, ayrıca Butto'dan sonra geçen ay sürgünden ülkeye dönen muhalefet liderlerinden Navaz Şerif'in yaşamının da tehdit altında olduğunu kaydetti.
    Sözcü Çima, "Eski Başbakan Şerif, militan saldırılarının tehdidi altındaki bazı politikacılar arasında yer almaktadır" dedi.
    Benazir Butto, dün Ravalpindi'deki mitingden ayrılırken intihar saldırısı düzenlenmiş, Butto'nun başından ve boynundan vurulduğu açıklanmıştı.


    Kaynak:Milliyet
#29.12.2007 02:40 0 0 0
  • tesekkurler usta
#29.12.2007 14:08 0 0 0
  • Toprağı bol olsun...
#29.12.2007 17:27 0 0 0
#03.01.2008 09:02 0 0 0
  • tesekkur
#18.02.2008 21:07 0 0 0
  • Paylaşımın için teşekkürler eskitoprak.Allah rahmet eylesin.
#19.02.2008 16:20 0 0 0
  • Benazir Butto- Benazir Butto Biyografisi - Benazir Butto Hakkında




    Benazir Butto, 21 Haziran 1953 tarihinde Pakistan'ın Karaçi şehrinde doğdu. Eski Pakistan başbakanı. Zülfikar Ali Butto'nun kızı. 1988'de seçimleri kazanarak başbakan oldu. 20 ay kadar sonra, askeri güçlerin desteğindeki devlet başkanı Gulam İshak Han tarafından yeni seçimlere gidileceği gerekçesiyle devrildi. 1993'de tekrar seçildi fakat üç yıl sonra, politik skandallar arasında görevden alındı. 2007 yılında sürgünden Pakistan'a dönerek yeniden siyasi hayata girdi.Ancak düzenlenen bir suikastla öldürüldü.

    noimage


    Hakkında yazılanlar

    Benazir / Başörtünün İç Yüzü Laurence Gourret Milliyet Yayınları

    Batı dünyasında hayranlık uyandıran, çağdaşlığı dolayısıyla övgüler alan, Zülfikar Ali Bhutto'nun kızı Benazir, 1988'de iktidarar geldiği zaman, bir İslam cumhuriyetinde demokrasiye ve kadın haklarının kazanılmasına dönüşün kahramanı olarak karşılanmıştı. Ama büyüleyici, heyecan uyandıran ve kurnaz Benazir, yaklaşık on yıl sonra, cinatetle suçlanan kocası ile politika arasında bir seçim yapmak zorunda kaldı... Elinizdeki kitabın, siyasi, sosyal, ekonomikl sorunlar veya dinin sömürülmesi gibi birçok açıdan bakıldığında, Pakistan gerçekleri ile günümüz Türkiye'sinde yaşanan sorunlar arasındaki ortak noktaları yakalamanıza yardımcı olacağına inanıyoruz.
#19.11.2009 00:45 0 0 0