Japon Ensefaliti

Son güncelleme: 01.01.2008 16:40
  • Japon Ensefaliti


    Etken

    Bir flavivirüs olan Japon Ensefaliti (JE) virüsü

    Bulaşma Yolu

    Virüs, Culex türü çeşitli sivrisineklerden bulaşır. Bu virüs; domuzları, çeşitli vahşi kuşları ve insanları enfekte eder. Sivrisinekler virüslü domuzlardan ve kuşlardan beslendikten sonra hastalık yayıcı özellik kazanır. Hastalık yayıcı özelliği olan sinek beslenme süreci esnasında hayvanlara ve insanlara Japon Ensefaliti virüsünü taşır. Hastalık insandan insana (öpüşme, dokunma vb.) veya hayvanlardan insana direkt bulaşmaz. Hastalığın bulaşması için Culex türü sivrisineğin aracılık etmesi gerekir.

    Hastalığın Seyri

    Enfeksiyonların çoğu belirtisiz seyreder. Belirti veren vakalarda hastalığın şiddeti çeşitlilik gösterir. Hafif enfeksiyonlar, ateşli baş ağrısı veya aseptik menenjit ile kendini gösterir. Ağır vakaların başlaması ve ilerlemesi hızlı olur ve baş ağrısı, yüksek ateş ve menenjit işaretleri ile kendisini gösterir. İyileşme gerçekleştikten sonra nörolojik hastalık oluşabilir. Ağır vakaların %50'sinde sonuç ölümcül olur.

    Coğrafi Dağılım

    JE, Asya'daki birçok ülkede ve nadiren de Avustralya'da Queensland'ın kuzeyinde görülür.

    Yolcular için Risk

    Güneydoğu Asya'ya gidecek yolcular için Japon Ensefaliti (JE) enfeksiyon riski düşüktür ancak mevsime (muson mevsimi boyunca yüksektir), konaklama tipi ve maruz kalma süresine göre değişir. İyi otellerde ve sivrisinek ısırıklarına az maruz kalan kimselerde risk oranı düşüktür. Ancak, kırsal kesimlerde kalan kampçılar yüksek risk altında olabilirler. Dünyada sivil yolcular arasında yılda ancak bir vaka görülmüştür.

    Japon Ensefaliti Aşısı

    Japon ensefaliti Aşısının koruyuculuğu yüksektir. 0, 7 ve 28'inci günlerde birer doz olmak üzere toplam 3 doz deri altına yapılır. Aşı hastalığın yaygın olduğu kırsal bölgelerde en az 2 hafta kalacak olan ve 1 yaşın üzerindeki yolcular için gereklidir. Japon Ensefaliti Aşısının seyahate çıkmadan 10 gün önce en az 2 dozunun yapılmış olmalıdır.

    Önlemler

    Sinek ısırmalarından uzak durunuz. Sivrisinek ısırıklarından korunmak (sinek kovucular, cibinlik, uzun kollu giyecekler kullanmak vb.) aşılanmak kadar önemlidir (bkz. Vektörlere karşı korunma).
#30.12.2007 01:28 0 0 0
  • faydalı paylaşımların için teşekkürler cihanasran.
#30.12.2007 13:09 0 0 0
  • paylaşım için saol
#01.01.2008 16:40 0 0 0