Kaçan uyku, diyabet riskini artırıyor

Son güncelleme: 02.01.2008 09:31
  • Yapılan araştırmaya göre, uyku bölünmesinin diyabet riskini artırdığı ortaya çıktı.Chicago Üniversitesi'nden Dr. Esra Tasalı liderliğinde yapılan araştırma, uykunun bölünmesinin, bedenin kandaki şeker seviyelerini düzenleme yetisine zarar verebileceğini ve tip 2 diyabet gelişmesi riskini artırabileceğini ortaya koydu.

    Chicago Üniversitesi'nde Dr. Tasalı tarafından ypılan deneyde, gönüllülerin en derin uyku periyotlarının kesilmesinin, kandaki şeker oranlarının dengesinin bozulmasıyla sonuçlandığı saptandı. Araştırmacılar, 4'ü kadın, normal kiloda, sağlıklı ve 20-31 yaşları arasında 9 gönüllünün uyku modelleri üzerinde çalıştılar. Gönüllüler, uykunun en derin bölümü olan "yavaş dalgalı uyku" evresine geçtiklerinde, tam olarak uyandırmasa da uykuyu bölecek seviyede gürültü yaptılar. Gönüllülerin, uykularında rahatsız edildikleri sadece 3 günün sonunda, kan şekerlerini dengeleme yetilerinin yüzde 25 gerilediği belirlendi. Konuyla ilgili daha önce yapılan araştırmalar, yetersiz uykunun kan şekeri dengesini bozabileceğini ortaya koymuştu. Bu raporla birlikte, kalitesiz uykunun da benzer bir etkisinin olacağı ispatlanmış oldu.

    Esra Tasalı, uykudaki derin evrenin yaşla birlikte kısaldığını, bu deneyle birlikte yirmili yaşlarındaki insanları, 60 yaşındakilere denk bir uyku kalitesine maruz bıraktıklarını söyledi. Araştırmanın sonuçları, "Proceedings of the National Academy of Science" dergisinin internet baskısında yer aldı.
#02.01.2008 09:31 0 0 0