Sinsi ilerleyen hastalık

Son güncelleme: 05.01.2008 13:36
  • Kadın kanserlerinin yüzde 4'ünü oluşturan yumurtalık kanserine her yaşta rastlanmakla birlikte 50-60 yaşları arasında daha sık görülüyor.

    Ancak ne yazık ki hastalar doktora başvurduğunda çoğu zaman hastalık ilerlemiş ve metastaz (yayılma) yapmış oluyor.

    Hasta, karın ağrısı ve şişkinlik şikayeti ile doktora gelir. Bu aşamada genellikle tümör 12-15 cm çapına ulaşmıştır ya da karın içinde asit denilen sıvı birikmiştir. İdrar zorluğu, sık idrara çıkma, kabızlık ve hazımsızlık görülebilir.

    Çok az bir hasta grubunda ise adet düzensizliği ya da düzensiz vajinal kanama olabilir. Tanı, muayene, ultrason, MR ve tomografi ile konur. 6 ayda bir jinekolojik muayene, ultrason ve vajinal smear hayat kurtarıcıdır.

    BUNLARI BİLİN

    Yumurtalık kanseri sanayileşmiş ülkelerde daha sık görülür. Bunun istisnası Japonya' dır. Bu büyük bir olasılıkla beslenme alışkanlığına bağlıdır. A ve C vitamini ile beta karoten korunmada rol oynayabilir.
    Yumurtalık kanserinin genellikle en sık ve başarılı tedavi yöntemi cerrahidir. Yani yumurtalıkların alınmasıdır. Genç ve çocuk isteyen hastalarda kısmi cerrahi ve sıkı takip uygulanabilir.

    Hormonal aktif yumurtalık tümörlerinde adet düzensizliği belirti olarak ortaya çıkabilir. Yoksa sık rastlanan bir belirti değildir.

#05.01.2008 13:32 0 0 0
  • allah korusun
#05.01.2008 13:36 0 0 0