Yemek yemeyen çocuğunuza nasıl yaklaşmalısınız?

Son güncelleme: 05.01.2008 13:49
  • Çocuğunuz yemek yerken zorlanıyor ve isteksiz mi oluyor?Sorun,çocuğunuzun büyüme ve gelişmesini engelleyebilecek seviyeye gelmeden önce ne gibi önlemler alabilirsiniz?

    Büyüme ve gelişmesi yeterli olmayan, zayıf, sürekli kilo kaybeden, sofraya doğru düzgün oturmayan, yemekten hemen sonra ortadan kaybolan, periyotları düzensiz, cildi kuru, saçları dökülen, tırnak problemleri yaşayan bir çocuğunuz varsa, aklınıza beslenme bozukluğu, özellikle de Anoreksiya Nevroza gelsin.

    Anorektik kızların sayısı artıyor. Gizli anorektiklerin beklenenden çok daha fazla olduğu belirtiliyor. Bu genç kızların bir kısmı devamlı olarak zayıflama haplarını kullanıyor. Bu haplar onların metabolizma ve ruh dengelerini iyice bozuyor. Sinirli, huzursuz, problemli çocuklar ortaya çıkıyor. Bu kızların çoğu bağırsak boşaltıcı, ishal yapıcı ilaçlar veya sinameki kullanıyor. Bazıları yemekten sonra hemen lavaboya gidip yediklerini çıkarma ihtiyacı hissediyor.

    Kısa bir süre sonra çoğunun hormonal sistemleri alt üst oluyor. Kemikleri, kasları zayıflıyor. Tüylenme, kan basıncı düşmeleri, düşük vücut ısısı, üşüme, saç, tırnak dökülmeleri, kırılmaları, cilt kurumaları ve bir süre sonra da depresyon başlıyor. Kız çocuklarınızın nasıl beslendiklerine dikkat edin. Kuşkunuz varsa çekinmeden tıbbi yardım isteyin.

    Yeme bozukluklarının tedavi ekibinde doktorlar dışında terapistlerin ve beslenme uzmanlarının da yer alması gerekiyor. Terapist, bu hastaların kendilerine tekrar güvenmelerine yardımcı oluyor, duygusal sorunları ile ilgili çözümler üretiyor. Altta yatan depresyon, obsesif bozukluk veya madde bağımlılığı gibi problemlerin belirlenmesi için de terapist gerekiyor. Beslenme uzmanı ise düzgün bir beslenme planı oluşturmalarına yardım ediyor.

    Yeme bozukluklarının bir takım çalışması gerektirdiğini, bu sorunu yaşayan kız çocuklarınız için doktor, beslenme uzmanı, egzersiz uzmanı ve terapistin işbirliği içinde çalıştıkları bir merkeze başvurmanızın şart olduğunu unutmayın.
#05.01.2008 13:49 0 0 0