Kızılcık, (Cornus mas) Kızılcıkgillerden bir ağaç türüdür. En fazla 5-8 m boy yapar. Yapraklar koyu yeşil, her iki yüzü tüylü, damarlar paralel, damarlar boyunca tüylüdür. Şubat-Mart ayında açan sarı renkli küçük Çiçekleri vardır, meyveleri kırmızı renkli, eliptik şekillidir. Kızılcık ağacı kuru, balçıklı topraklarda yetişir, çoğalması tohumlar yardımıyla gerçekleşir.
Kızılcık meyvelerinin tadı ekşi olup, taze ya da kurutulmuş olarak tüketildiği gibi, tarhana, hoşaf ve reçel yapımında da kullanılmaktadır.
Odunu lifli olup çok esnek ve dayanıklıdır, yoğunluğu fazla olduğundan suda batar.Zonguldak yöresinde baston ve sopa yapımında kullanılır. Bir zamanların meşhur falaka aracı olarak kullanılmıştır. Kabuğundan boya, yapraklarından tanen elde edilir. Bahçe ve parklarda süs bitkisi olarak da yetiştirilir.
Kızılcık sopası dayak için tercih edilir. Sebebi esnek olması ve az bir güçle savurulsa dahi çok can yakmasıdır. Kızılcık sopası dayak ile eş anlamlı da kullanılır.
Isparta'da Ergen, Sinop ve Samsun çevresinde Kiren olarak anılır.
yarım kg kızılcık
2,5 su bardağı toz şeker
2 su bardağından biraz az su
2 tatlı kaşığı limon suyu
hazırlanması:
1. kızılcığı yıkayıp 1 su bardağı su ile kaynatın. kaynayınca bir süzgeçte ezerek suyunu süzün.
2. 2,5 su bardağı şekeri 1 su bardağından biraz az su ile kaynatın. kaynayınca kızılcık suyunu ekleyin. bir iki taşım kaynayınca limon suyunu ekleyin. bir taşım daha kaynatıp altını kapatın ve kavanoza koyun. servis yapacağınız zaman yarım su bardağı şerbete yarım su bardağı su ekleyin.