vDSL2 - Very High Speed Digital Subscriber Line

Son güncelleme: 17.08.2008 12:50
  • Dikkat! İnternet otobanında 'zombi' var!
    Bilgisayarınızın çok masum görünen bir siteden bile virüs kapabileceğini hiç düşündünüz mü?
    noimage
    TTnet, yılı 4 milyon abone ile kapatırken, toplam sayı Superonline ve Doğan Online ile birlikte 4 buçuk milyonu buluyor.

    Önümüzdeki günlerde internetin otobanı diyebileceğimiz VDSL hizmeti de verilmeye başlanınca Türkiye'de internet kullanıcı sayısının kısa sürede 6 milyonu bulacağı tahmin ediliyor. Hızı ve kullanıcı sayısı artan internet üzerinden video ve televizyon izleme gibi yeni hizmetler de verilmeye başlayınca teknolojinin tadını çıkarmaya başlayacağız. Bu işin sevindirici tarafı. Bir de kullanıcı sayısı arttıkça gittikçe büyüyecek olan güvenlik problemi var. Bu da işin kötü tarafı.

    Eskiden bilgisayara virüs bulaştı mı, bilgilerimizi kaybetme, işletim sistemini çökertme, hard diske zarar verme gibi bir zararını muhakkak görürdük ve acısını kötü hissettirirdi. Şimdiki yeni nesil virüsler o kadar sinsi ki, geniş bant internet, yüksek RAM ve geniş hafızalardan dolayı bunu tahmin etmek çok zor. Eğer bilgisayarınızda güçlü ve güncellenen bir antivirüs programı yoksa, ziyaret ettiğiniz web sitesi çok masum olsa ve siz hiçbir linkine tıklamasanız bile bilgisayarınız başkalarının eline geçebiliyor.

    Bir buçuk yıl önce 200 bin virüs vardı,
    şimdi bu sayı 600 bine ulaştı. Çok virüs olması bir tarafa, virüsler eskisi gibi de değil. Bilgisayarlardaki işletim sistemlerindeki güvenlik açıklarından dolayı web sitesine ekleniyor. Bilgisayarınıza virüs veya casus program bulaşması için size bir e-posta gelmesi veya ziyaret ettiğiniz siteden bir linke tıklamanız, müzik, video indirmeniz gerekmiyor. Adresinizi yazdığınız site açıldığı anda bilgisayarınızı başkalarının kullanımına açan yazılım yüklenebiliyor. Yakın zamanda gov.tr. uzantılı, günde on binlerce yerli ve yabancının ziyaret ettiği bir valilik sitesinden bilgisayarlara virüs bulaştı. Çünkü valiliğin sitesindeki açık kapıdan giren hackerlar makineleri başkalarının emrine veren ve uzun süre kullanıma sunan Zombi haline getirecek kod eklemişlerdi.

    İnternetin güvensiz yollarını 3 bin 500 çalışana sahip, 2007 yılını 1 milyar dolar ciro ile bitirmeyi hedefleyen, son kullanıcının PC Cillin antivirüsü ile tanıdığı Trend Micro'nun Türkiye Ülke Müdürü Luc Erol Alptuna ile konuştuk. Alptuna, Türkiye'de bilgisayarların çok iyi korunduğunu söylemenin zor olduğunu ifade ediyor. Kullanıcılar güvenli sitelere mi giriyorlar, güvenli sitelerden mi alışveriş yapılıyor, çok masum görünen bir kamu kurumu sitesinden bile virüs kapabileceklerini düşünüyorlar mı, arkadaşlık sitesi Facebook gibi sitelerde bıraktıkları çok küçük bilgi kırıntılarının bile aleyhlerine olabileceğini biliyorlar mı?

    Bilgisayar, fiziki olarak kullanıcının elinin altında olmasına rağmen art niyetli kişilerin sanal olarak ele geçirerek kendi malı gibi kullandığı sistemler var. Ziyaret edilen siteden bulaşan casusluk programları var. Bilgisayara gönderilen küçük bir program sayesinde casus yazılım yükleniyor. Kullanıcının davranışları, hangi siteleri hangi saatlerde ziyaret ettiği gibi bilgileri tutan Cooki'eler sayesinde elde ediyorlar. Bilgisayarınız kendini hissettirmeden çalışıp bilgi sızdıran Spyware haline geliyor. Ardından başka makinelere saldırma işini kolaylaştıran Botnet'e üye oluyorsunuz. Bir sonraki adım ise makineniz teknik ifadesiyle Zombi, yani başkaları için ölümsüz bir suç makinesi oluyor. Kötü niyetli kişiler makinenizi istediği gibi kullanılıyor.

    Erol Alptuna, hackerların makineleri adeta uzaktan kumandalı TV gibi kullandıklarını söylüyor. Alptuna'nın anlatımına göre, hackerlar, bir bankanın sistemini çökertmek veya bir siteyi ele geçirmek, sistemi devre dışı bırakmak istediklerinde aynı anda milyonlarca bilgisayara ihtiyaç duyuyor. Bunun için binlerce, milyonlarca makine satın almaları gerekmiyor. Casusluk programları sayesinde milyonlarca bilgisayarı sahiplerinden habersiz elinde tutan başka hackerlardan saati 300-500 dolara kiralıyor. Kullanıcıya hissettirmeden bilgisayarını suç aleti olarak kullanmış oluyor. Eskiden büyük sistemleri çökertip meşhur olmak, isim yapmak için çalışan korsanlar artık sınıf atladı, şöhret yerine bilgi çalıp para kazanmak maksadıyla yapıyor.

    Ürün almakla güvenlik sorunu çözülmüyor. Satılan birçok bilgisayarla ücretsiz deneme programı geliyor. Onların ücretinin ödenerek güncellenmesi gerekiyor. Çünkü eskiden belli dönemlerde adını duyuran sınırlı sayıda yazılan virüsler için haftada bir güncelleme yeterliyken, artık saatlik güncelleme yapılıyor. Dünya genelinde 260 kadar antivirüs üreticisi güvenlik şirketi var. Bunlardan 15'i Ar-Ge'ye yatırım yapan büyük şirketler. Trend Micro 3 saatte bir yeni yayılan virüslere göre güncelleme yapıyor.
#07.01.2008 18:49 0 0 0

  • Telekom süper hızlı internet VDSL2 için tarife onayını aldı. 10 güne kadar konutlar ve ofisler internete 169 YTL'ye bağlanacak. Yeni abonelikle bir film 20 saniyede internetten indirilecek...

    Türk Telekom'un internette hız sınırlarını zorlayacak olan VDSL2 (Very High Speed Digital Subscriber Line-Yüksek Hızlı Sayısal Abone Hattı) hizmetinin tarifesi belli oldu. Telekom'un, internet servis sağlayıcılara 'toptan' tarifesi 16 megabit 98 YTL, 32 megabit için 128 YTL. Türk Telekom, internette hız devrimi yaratacak olan VDSL2 ile hazırlıklarını tamamladı. Telekom, Telekomünikasyon Kurumu'ndan VDSL2 için gerekli tarife onayını da aldı. SABAH'ın edindiği bilgiye göre Telekom'un, İnternet Servis Sağlayıcılara (ISS) uygulayacağı 'toptan' fiyat, 16 megabit için 98 YTL, 32 megabit için 128 YTL. Internet Servis Sağlayıcılar (TTNet, Superonline, Smile gibi), bu fiyatın üzerine işletme, kâr ve diğer giderlerini ekleyecek ve hizmeti konut ve ofis müşterilerine sunacak. Internet Servis Sağlayıcıların, bu hesaplama kapsamında VDSL2 müşterilerinden (aylık) 16 megabit için 129 YTL, 32 megabit için 169 YTL ücret alabileceği belirtiliyor. Böylece 600 megabyte'lık bir filmi 32 megabit hızla 20 saniyede indirmek mümkün olacak

    YENİSİ 30 ŞERİTLİ OTOBAN GİBİ
    Telekomünikasyon Kurumu eski üyesi Abdullah Raşit Gülhan, VDSL2'nin internette hızı artıracağını belirterek, "Mevcut sistem ADSL, eğer 10 şeritli bir otoyolsa, VDSL2 30-40 şeritli bir otoyoldur" dedi. Gülhan, ADSL ile VDSL arasındaki farkı 'su borusu' örneği vererek anlattı. Gülhan, "ADSL'de, evinize su, 10 santimetrelik borudan geçip geliyorsa, VDSL 2'de 1 metre çapındaki bir borudan gelecek" diye konuştu. VDSL'le birlikte abonelerin, saniyesinde internetten şarkı ve film indirme olanağına kavuşacağını vurgulayan Gülhan, "VDSL, e-sağlık, e-eğitim, e-adalette de ciddi bir dönüşüm sağlayacak" dedi. Gülhan, VDSL2'nin önemli olduğunu; ancak, yurtiçinde 'otobanlardaki şeritleri' artırmak kadar yurtdışı çıkışlarda da şerit sayısının artırmanın önemine işaret etti.

    Kaynak: SABAH
#14.06.2008 18:14 0 0 0
  • Türk Telekom'un internette hız sınırlarını zorlayacak olan VDSL2 (Very High Speed Digital Subscriber Line-Yüksek Hızlı Sayısal Abone Hattı) hizmetinin tarifesi belli oldu. Telekom'un‚ internet servis sağlayıcılara 'toptan' tarifesi 16 megabit 98 YTL‚ 32 megabit için 128 YTL. Türk Telekom‚ internette hız devrimi yaratacak olan VDSL2 ile hazırlıklarını tamamladı. Telekom‚ Telekomünikasyon Kurumu'ndan VDSL2 için gerekli tarife onayını da aldı. SABAH'ın edindiği bilgiye göre Telekom'un‚ İnternet Servis Sağlayıcılara (ISS) uygulayacağı 'toptan' fiyat‚ 16 megabit için 98 YTL‚ 32 megabit için 128 YTL. Internet Servis Sağlayıcılar (TTNet‚ Superonline‚ Smile gibi)‚ bu fiyatın üzerine işletme‚ kr ve diğer giderlerini ekleyecek ve hizmeti konut ve ofis müşterilerine sunacak. Internet Servis Sağlayıcıların‚ bu hesaplama kapsamında VDSL2 müşterilerinden (aylık) 16 megabit için 129 YTL‚ 32 megabit için 169 YTL ücret alabileceği belirtiliyor. Böylece 600 megabyte'lık bir filmi 32 megabit hızla 20 saniyede indirmek mümkün olacak

    YENİSİ 30 ŞERİTLİ OTOBAN GİBİ
    Telekomünikasyon Kurumu eski üyesi Abdullah Raşit Gülhan‚ VDSL2'nin internette hızı artıracağını belirterek‚ "Mevcut sistem ADSL‚ eğer 10 şeritli bir otoyolsa‚ VDSL2 30-40 şeritli bir otoyoldur" dedi. Gülhan‚ ADSL ile VDSL arasındaki farkı 'su borusu' örneği vererek anlattı. Gülhan‚ "ADSL'de‚ evinize su‚ 10 santimetrelik borudan geçip geliyorsa‚ VDSL 2'de 1 metre çapındaki bir borudan gelecek" diye konuştu. VDSL'le birlikte abonelerin‚ saniyesinde internetten şarkı ve film indirme olanağına kavuşacağını vurgulayan Gülhan‚ "VDSL‚ e-sağlık‚ e-eğitim‚ e-adalette de ciddi bir dönüşüm sağlayacak" dedi. Gülhan‚ VDSL2'nin önemli olduğunu; ancak‚ yurtiçinde 'otobanlardaki şeritleri' artırmak kadar yurtdışı çıkışlarda da şerit sayısının artırmanın önemine işaret etti.
#23.06.2008 23:03 0 0 0
  • Çağın getirdiği haberleşme imkanlarını güçlü altyapısı ile müşterilerine sunmayı hedefleyen Türk Telekom, internet erişimi hizmetlerine bir yenisini daha eklemenin gururunu yaşıyor.

    Mevcut telefon hatları üzerinden internete daha hızlı erişim imkanı sunan VDSL2 (Very High Speed Digital Subscriber Line2) hizmeti için gereken altyapı hazırlanmıştır.

    VDSL2 hizmeti, saniyede 16 megabite kadar download/1 megabite kadar upload ve saniyede 32 megabite kadar download/1 megabite kadar upload imkanı sunan, 2 yeni hız paketi ile 1 Temmuz 2008 tarihi itibariyle, İnternet Servis Sağlayıcılar aracılığıyla son kullanıcıların hizmetine sunulacaktır.

    Bu büyük yenilik ile ;

    • Türkiye'de DSL teknolojisi ile sunulan internet erişiminin 8 kata kadar arttırılması,

    • Avrupa ülkeleri erişim hızlarıyla kıyaslandığında, Türkiye olarak uluslararası standartlarda bir konuma ulaşılması,

    • Gelişen teknoloji ile yüksek bant genişliği ihtiyacı duyulan Katma Değerli Hizmetler'e gereken altyapının hazırlanması

    sağlanmaktadır.

    VDSL2 hizmetiyle Türk Telekom, Türkiye'yi Avrupa ve dünyada bu teknolojiyi kullanan ilk ülkelerden biri konumuna taşımanın, haklı gururunu yaşamaktadır.
#24.06.2008 07:47 0 0 0
  • Fiyatlara %18 KDV ve %15 Özel İletişim Vergisi (ÖİV) dahildir.

    VDSL2 TOPTAN SATIŞ TARİFESİ

    Erişim Hızı (Kbit)
    16384/1024
    Kota (GB)
    Limitsiz
    Bağlantı /Nakit Ücreti (YTL)
    29
    Aylık Ücret (YTL)
    98,04

    ——————————————————————————————————

    Erişim Hızı (Kbit)
    32768/1024
    Kota (GB)
    Limitsiz
    Bağlantı /Nakit Ücreti (YTL)
    29
    Aylık Ücret (YTL)
    128,44

    adsl
    turktelekom
    türktelekom
    turk telekom
    türk telekom
    vdsl2
    internet
    net
    yeni internet
    hızlı internet
    hizli internet
    telekom
#24.06.2008 07:57 0 0 0
  • 1024 'e 49 YTL Veriyom, 32768 'in Fiyatı 128 YTL... Bizim BaqLantıLarı da ArtırırLar Umarım...

    Bi de 32 Mbit DownLoad, 1 MBit UpLoad... Türk TeLekom 'un aLt YapıSı Yetmedi Sanırım...
#27.06.2008 21:06 0 0 0
  • noimage



    İnternet hızını 8 kat artıracak VDSL2'nin aylık ücreti ne kadar olacak?


    Türkiye, yeni nesil hızlı internet ile 1 Temmuzda tanışacak. İnternet hızının 8 kat artarak 4 megabitten 32 megabite çıkaracak VDSL2'nin (Very High Speed Digital Subscriber Line-Yüksek Hızlı Sayısal Abone Hattı) aylık ücreti 169 YTL
    olarak belirlendi.
    AA muhabirinin, Türk Telekom yetkililerinden edindiği bilgiye göre,
    VDSL2 teknolojisinin hizmete girmesi ile birlikte şu anda 4 megabit olan
    internet hızı 8 kat artarak 32 megabite çıkacak. Hızın artması ile
    kullanıcılar internet üzerinden film veya müzikleri daha kısa sürede
    indirebilecek, interaktif oyunlar daha hızlı oynanabilecek. VDSL2 ile
    birlikte IPTV'nin de altyapısı hazırlanmış olacak.
    VDSL2'nin 32 megabitlik hızı ile 700 megabyte büyüklüğündeki bir filmin
    internetten indirilmesi sadece 4 dakika sürecek.

    AYDA 169 YTL

    VDSL2 için altyapısını geliştiren ve yenileyen Türk Telekom, çalışmalar
    kapsamında kablo ve kutu yenilemeleri de gerçekleştirdi.
    Türk Telekom VDSL2'yi İnternet Servis Sağlayıcıları aracılığıyla hizmete
    sunacak. İnternet kullanıcıları VDSL2'ye aylık 16 megabit için 129 YTL,
    32 megabit için 169 YTL ödeyecek.

    73 İLDE

    İlk etapta VDSL2 hizmeti 73 ilde 450 lokasyonda verilecek. Talebe göre
    VDSL2 kapasitesini artırmayı hedefleyen Türk Telekom, VDSL2'yi 1
    Temmuzda hizmete sokacak.
    ADSL için kullanılan modemler VDSL2 için kullanılamayacak. İnternet
    servis sağlayıcıların bu nedenle kullanıcılara ücretsiz modem veren
    kampanyalar üzerinde çalıştıkları öğrenildi.
    Türkiye, 32 megabit internet hızı ile Avrupa'da Almanya ve Fransa'nın
    ardından, DSL ile en hızlı internet kullanan 3. ülke olacak.
#27.06.2008 23:35 0 0 0
  • VDSL 2 iLe iLqiLi KonuLar BirLe$tiriLdi...

    Buqün Hizmete GirCek, HayırLı (!) oLSun BakaLım...
#01.07.2008 13:32 0 0 0
  • bilgiler için sağolun
#06.07.2008 10:40 0 0 0
  • bende 4 mbit kullanıyorum arkadaşım türk telekomda çalışıyor sordum ona reklam yaptı türktelekom başvurayım dedim ama daha türk telekom hiç bir santrale daha vdsl2 ile ilgili hiçbir çalışma yapmadı biz bile reklamı duyduk hiç bir değişiklik konusu bize gelmedi diyor:D:D
#07.07.2008 23:38 0 0 0
  • saolun paylaşım içinnn
#14.07.2008 10:49 0 0 0
  • uydu internet ile ilgili bilgisi olan var mı acaba arkadaşlar
#19.07.2008 19:39 0 0 0
  • yok ya altyapı sorunu falan yokmuş. hatta benim bikaç arkadaşım başvurdu ama sıra varmış sanırım.
#08.08.2008 15:11 0 0 0
  • @kity_cat adlı üyeden alıntı:
    yok ya altyapı sorunu falan yokmuş. hatta benim bikaç arkadaşım başvurdu ama sıra varmış sanırım.
    Orijinali Göster...


    ODTÜ, Beykent ÖqrenCi EwLeri Dı$ında KuLLanan Ba$ka Nere Var Arkada$ım ?
#14.08.2008 20:24 0 0 0
  • süper bilgiler...tskrler
#17.08.2008 12:50 0 0 0